Србија и србске земље

Истраживање: Трећина домова у Србији греје само једну собу, а само 25 одсто домаћинстава греје цео стан

Две или више соба греје 28 одсто домаћинстава у Србији, све собе греје тек 25 одсто домаћинстава, док је осам одсто домаћинстава без сталног грејања услед сиромаштва, показује истраживање удружења Побуна.

Конкретно, сиромашна домаћинства купатило и спаваће собе греју тек увече отварањем врата од дневне собе у којој се налази пећ или грејалица.Купатило је увек топло тек у 29 одсто домаћинстава где се одгајају деца.

У око 32 одсто домаћинстава која одгајају бебу, греје се само једна соба, најчешће дневна, док се купатило, спаваће собе и дечије собе не греју услед недостатка новца за куповину огрева.Многи који немају новца за грејање, хладне дане проводе возећи се градским превозом или обиласком домова здравља и тржних центара. У сеоским пределима централне, западне и јужне Србије се највише домаћинстава греје на дрва и угаљ, али упркос томе не греју цео животни простор.

Најповољнија ситуација је у већим градовима где су због даљинског грејања топле све собе али супротно томе, највише хладних домова без грејања има баш у градовима где има највиśе сиромашних који не могу да обезбеде константан огрев.Чак 32 одсто испитаних становника Србије признаје да нема одговарајућу одећу и обућу за зиму, али треба узети у обзир да је проценат и већи јер је многе срамота да то признају, показује истраживање које је удружење Побуна објавило на својој Инстаграм страници.

Много људи нема одговарајуће зимске јакне, ципеле, чизме и патике, а већина избегава да згази у бару јер им обућа пропушта. По неколико година носе исту јакну у којој више нема топлог изолационог дела који је најчешће испао од ношења или прања, па стога носе јакну преко јакна или два џемпера истовремено.

Број испитаних учитеља и учитељица из пет градова Србије, којих је 350, изнело је процену и запажање да око 25 одсто малишана до четвртог разреда нема одговарајућу зимску одећу и обућу.
Млади се сналазе на разне начине.Чланство у библиотеци за сиромашне студенте представља мало топлију зиму. Према сопственом признању 21 одсто средњошколаца и 27 одсто студената спава у хладној соби.Хладноћу не трпе само средњошколци и студенти. У истој ситуацији су и старија лица и пензионери.

Признање да немају новца за грејање, па зимске дане проводе возећи се по јавном превозу или чекајући у амбулантама и тек предвече заложе ватру или упале грејалицу, дало је 22 одсто градских пензионера.Ови подаци су добијени у сарадњи са 30 патронажних сестара.Истраживање је рађено анкетом затвореног типа, преко телефона и обиласком домова.Подаци су добијени на узорку од 4.000 домаћинстава на простору целе Србије, као и анкетирањем још 2.250 особа међу којима је и 350 учитеља и учитељица у периоду од 04.09. до 23.10.2019. године.

(Данас, Побуна Србије)