Србија и србске земље

Историјском пресудом Република Српска устаје против наметнутих решења

© Sputnik / Дејан Симић

Механизам наметања закона и „предлагања“ мера, које користи високи представник у БиХ служи томе да покаже како нека од страна нема избора и мора да прихвати наметнуту одлуку. Међутим, судија Милан Благојевић је својом историјском пресудом показао да избор постоји – да институције РС не примењују наметнута решења.

Овако стручњак за међународне односе из Бањалуке, Жељко Будимир, коментарише одлуку судије Окружног суда из тог града Милана Благојевића, који је одбио да примени Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ, који је наметнуо високи представник Валентин Инцко. То је прва одлука једног суда у БиХ такве врсте и слободно се може сматрати за историјску.

Историјска пресуда у Бањалуци против наметнуте одлуке

„Пресуда судије Благојевића показује на који начин можете да не примењујете законе који су наметнути. Раније смо имали да се наметнута решења високих представника не објављују у Службеним гласнику, што показује да не постоји ни обавеза извршења, односно примене тих закона. Тако да механизам одговора на то постоји чак и ако од стране међународног фактора у наредном периоду дођу већи притисци“, наглашава Будимир.

Да ће до нових притисака доћи показује и сам Инцко, који је поновио претње институцијама РС уколико Народна скупштина не одузме одликовања које је пре пет година доделила некадашњим лидерима РС, Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику, Биљани Плавшић и Николи Кољевићу.

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара Инцка посматра као претечу онога што ће доћи, снажног притиска који Запад припрема на Републику Српску, иако је, како каже, пресуда бањалучког суда јак ветар у леђа онима који се залажу за дословно поштовање Дејтонског споразума.

„Биће ово веома тешка година и тешка будућност за РС, јер све оно што је креирано на Западу треба да почне одавде, од Инцкових измишљених претњи у вези ордења. Знамо да су ови људи одликовани пре пет година. Зашто је пет година ћутао и сада се сетио? Сетио се јер су му налогодавци из Брисела и Вашингтона рекли да крене у акцију против РС, зато што РС не пристаје да уђе у НАТО и не пристаје да се одрекне својих највећих пријатеља, Руса и Кинеза. Претње Валентина Инцка само су почетак велике акције против РС против њених институција и против надлежности које РС има“, сматра он.

Хоће ли се високи представник усудити да примени овлашћења

Инцко ништа не може да уради без снажније подршке западних земаља; због тога се и труди да, својим наступима у међународним организацијама привуче пажњу западних држава које су заинтересоване за уставне промене у БиХ, да их увуче у унутрашњу политику више него до сада и да оне почну да, правним и политичким насиљем, мењају ствари у БиХ, сматра Будимир.

Међутим, РС није више она држава из „златног доба“ високих представника, када је прихватала све наметнуте одлуке.

„Оно што је јасно је да политички представници власти у РС неће пристати на ту врсту уцена и притисака од стране ОХР-а – неће примењивати мере уколико оне нису у складу са уставом и законом РС и не одговарају политичкој вољи народа кога представљају“, каже наш саговорник и додаје да су грађани РС на изборима, као и на референдуму о дану РС показали да не пристају на наметнута решења.

Због тога, сматра Будимир, високи представник се неће усудити да користи Бонска овлашћења која му дају право да смењује политичке функционере у БиХ.

Судија Милан Благојевиће је своју одлуку о одбијању примене закона образложио је тиме да ниједна од одредаба Анекса 10 нити било која друга одредба Дејтонског мировног споразума високом представнику не даје право да преузме законодавну власт у Босни и Херцеговини, тј. да намеће било који закон или други правни пропис. Према Благојевићевом мишљењу, савет за примену мира у БиХ нема право да високом представнику додељује овлашћења која му омогућавају наметање закона.

Са друге стране, Валентин Инцко је још једном запретио санкцијама функционерима Народне скупштине РС уколико она не донесе одлуку о додели одликовања бившим лидерима РС, а поновио је и да „у фиоци“ има спреман нацрт закона о забрани негирања геноцида и да је крај априла последњи рок да НСРС усвоји ове одлуке.

Аутор: Никола Јоксимовић

Извор: СПУТЊИК

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!