Rusija i ruske zemlje

Inicijativa ruskih poslanika: Roditeljima garantovati pravo da odbiju vakcinisanje dece

Grupa poslanika Državne Dume iz vladajuće Jedinstvene Rusije obratila se Ministarstvu pravde RF pismom sa predlogom da se zakonskim izmenama uvedu novčane kazne za sve – uključujući i državne zvaničnike – koji krše prava roditelja.

Naveli su da u Administrativni zakonik zemlje treba uvesti kazne od 30.000 do 100.000 rubalja za svako ugrožavanje ili ograničavanje prava roditelja.

Precizirali su da na taj način treba zaštititi pravo roditelja na upoznavanje sa osnovnim dokumentima škola, kao i dokumentima koja regulišu obrazovni proces.

Takođe: pravo na dobijanje informacija o bilo kojim lekarskim pregledima dece i na odbijanje njihovog obavljanja.

Kazne za pravna predlažu u rasponu 50.000 do 100.000 rubalja.

Poslanici Jedinstvene Rusije posebno insistiraju da roditeljima bude zakonski garantovano pravo da odbiju vakcinisanje svoje dece. A da država pritom – kao ni same škole i fakulteti – nemaju pravo da takvoj deci uskraćuju dostupnost obrazovanju.

Podvukli su: „Zakonom se mora propisati da se preventivne vakcinacije, kao i mere za rano otkrivanje tuberkuloze, pregledi dece i druge medicinske intervencije (osim ako se ne radi o hitnom spasavanju života), mogu obavljati samo uz dobrovoljni pristanak roditelja. Posebno je važno garantovanje prava roditelja da bilo šta od pobrojanog odbiju“.

Izvor: fakti.org

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu koja je u Srbiji zabranjena!