Свет

Хришћански лекар у борби за слободу говора, против наметања трансродних заменица

Др Дејвид Макерет, искусни лекар и хришћанин, неправедно је отпуштен због тога што је изабрао поштење и своја верска убеђења уместо наметнуте реторике родне идеологије. Године 2019, након што је 26 година служио као лекар у хитној помоћи у Уједињеном Краљевству, Макерет је отпуштен јер је одбио да учествује у вежби обуке у којој се од њега захтевало да користи жељене заменице хипотетичког трансродног пацијента. Став Др Макерета заснован је на његовим хришћанским уверењима. Његов послодавац је погрешно означио ово одбијање као „узнемиравање“ према Закону о равноправности Уједињеног Краљевства из 2010. године и отпустио га.

Макерет је истакао да је доследно посвећен томе да свим пацијентима пружи медицинску помоћ. Међутим, сматра да је захтев за коришћењем нечијих изабраних заменица обмањујућа пракса која би неизбежно могла да угрози квалитет здравствене заштите. Доктор је, у одбрану свог става, изјавио: „Ако уводимо фундаментални принцип непоштења у медицинску праксу… то има веома велики утицај на квалитет наше здравствене заштите“.

Након што је неправедно отпуштен, Макерет је покренуо тужбу за верску дискриминацију против бившег послодавца. Нажалост, Трибунал за запошљавање одбацио је његову жалбу, пресудивши да су његови ставови о роду инспирисани Библијом „неспојиви с људским достојанством“. Ова пресуда је шокантно одбацивање хришћанских вредности и суштински је довела у питање валидност Закона о равноправности Уједињеног Краљевства, који има за циљ да заштити грађане од узнемиравања или дискриминације на основу личних особина, као што су верска уверења или родни идентитет.

Иако је Апелациони суд за запошљавање делимично поништио ту одлуку, Апелациони суд подржао је првобитну пресуду. Због овакве пресуде, истакао је Макерет, хришћанство испада нерелевантно у савременом свету. Иако је трансродна идеологија широко распрострањена на Западу, др Макерет инсистира на важности истине и немогућности промене пола, чиме је потврдио своју дужност као хришћанског лекара да буде искрен приликом обављања свог посла.

Макеретов случај, који подржава Хришћански правни центар, потенцијално је без преседана будући да суд намеће одређени говор као услов за запошљавање. Доктор с правом тврди да његов случај има шире импликације за све људе у вези са слободом говора, као и у вези с тим да ли послодавац може да захтева употребу трансродних заменица. Док наставља правну битку, улажући жалбу пред европским судом, Макерет позива колеге медицинске професионалце и хришћане да подрже истину о родном идентитету, наглашавајући да „не треба да будемо приморани да користимо трансродне заменице. Сматрамо да је то непоштено и да је потребно разјаснити ову правну ситуацију“.

Аутор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!