Русија и руске земље

Храм оружаних снага Русије отвориће своја врата у мају: У његове темеље уграђен и грумен српске земље

Храм који се гради у част Христовог васкрсења, а посвећен 75. годишњици победе у Великом отаџбинском рату, отвориће своја врата у мају ове године, преносе руски медији.

Како се наводи, у Русији постоје храмови подигнути у част многих ратних победа, али до сада није постојао ниједан посвећен највећој победи руског народа – у Великом отаџбинском рату. Он је нарочито потребан данас, када Запад жели да украде нашу заједничку победу.

Изградња овог Храма у подмосковском парку „Патриот“ почела је на иницијативу министра одбране Русије Сергеја Шојгуа. Као и сви православни храмови подигнути у част војних победа и у славу руског оружја и овај храм се гради донацијама народа.

Прикупљене су милијарде донација. Свој лични допринос дао је и руски председник Владимир Путин, који је приложио новчана средства за главну икону храма.

© Фото : Леха Суслин
Храм Оружаних снага Русије

Према наводима, донације за изградњу храма приложили су и чланови Владе, посланици, сенатори, гувернери, управници руских области, градоначелници, руске и међународне јавне организације, пословне компаније, истакнуте личности из света науке, уметности и културе, свештена лица.

Добротворна фондација „Васкрсење“, на чијим рачунима се прикупљају донације, позвала је све који велику победу сматрају својом да учествују у благородној изградњи ове светиње. Ова фондација сматра да би у знак сећања на очеве и дедове, као и у име будућности наше деце и унука сви требало да буду градитељи овог храма.

„Донацијама за изградњу храма одаје се почаст сећању на наше херојске претке. Фондација ’Васкрсење‘ је потпуно транспарентна и контролише стриктно циљано и економично коришћење финансијских средстава које су добровољно уплатили људи и организације“, истакао је директор фондације Александар Кањшин.

Свако ко донира прилог, добиће у знак захвалности од фондације личну захвалницу. Име или назив организације-донатора биће унето у Књигу донатора, која ће бити објављена ради вечног чувања.

Имена донатора, како се наводи, такође ће бити уписана на месинганим плочама које ће бити постављене на зидовима комплекса храма.

Градилиште Главног храма Оружаних снага Русије
© Sputnik / Александр НатрускинГрадилиште Главног храма Оружаних снага Русије

Подсетимо, грумен српске земље са гробља Ослободиоцима Београда послат је у Русију у оквиру акције „Пут сећања“ и биће постављен у темељима главног храма Оружаних снага Руске Федерације, који ће бити изграђен у част 75. годишњице победе у Другом светском рату.

Према плану, пречник главне куполе износиће 19,45 метара, што симболично представља завршетак рата 1945. године. Висина звоника износиће 75 метара, будући да се 2020. године навршава 75 година од окончања Другог светског рата. Поред тога, висина мале куполе биће 14,18 метара, зато што је 1.418 дана и ноћи трајао рат.

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!