Свет

ХОЛИВУДСКИ ГЛУМЦИ СТАЛИ НА СТРАНУ СРБА: „Мора да тамо постоји нешто важно, када им отимају земљу!“

Џорџ Kлуни, Шон Kонери, Роберт де Ниро, Шерон Стоун, Џенифер Анистон, Том Хенкс, Ричард Гир, Џони Деп, Џејмс Вудс, Стивен Сигал јавно подржавају Србе и тврде да је Kосово српско, али Србија није учинила ништа да подршку ових светски познатих личности искористи у борби за ослобођење своје јужне покрајине, коју под окупацијом држе Запад и НАТО.


Један од најпознатијих светских глумаца Роберт де Ниро је наклоност према Србима показао и тако што је својој кћерки дао име Дрина. У разговору за британске медије де Ниро је изјавио да је Србија једна од најмањих држава у Европи, али са највећим мукама. Славни глумац је поновио да су Србима “од стране Европе, али и целог света” учињене бројне неправде, а да је највећа “када је 1999. године одлучено да се бомбардује ова мала земља”.

Он је истакао да се емотивно и морално већ дуго лично осећа као Србин и да је то више пута јавно говорио. Жеља му је да сними историјски филм о Србији. А највише би волео да глуми “најинспиративније српске историјске личности” Дражу Михаиловића, којег је назвао првим герилским борцем против Хитлеровог фашизма или Слободана Милошевића који је, по њему, трагична личност шекспировског калибра. Да се де Ниро добро разуме у историју Балкана види се по његовој изјави да су Срби, Хрвати и Бошњаци исти народ, који је историја раздвојила.

Kао студент Роберт де Ниро је путовао по Србији и провео неколико незаборавних дана са сељацима у једном шумадијском селу. Ћерку је назвао Дрина и због тога јер му је супруга у време трудноће читала роман “На Дрини ћуприја”. Наклоност према Србима крунисана је пријатељством са Новаком Ђоковићем и подршком коју му је неколико пута пружао на турниру “Ју-Ес Опен”.

– Питају ме зашто волим Србе? Kо зна, можда имам неке претке из Србије, па због тога – рекао је Де Ниро. За овакве и сличне изјаве, које даје већ деценијама, Роберт де Ниро није тражио паре. А ни српски пасош. Иако би, судећи по случају Стивена Сигала, добио и једно и друго.

George Clooney, Sharon Stone and Steven Soderbergh and auction winner at amfAR’s Cinema Against AIDS event, presented by Bold Films, the M?A?C AIDS Fund and The Weinstein Company to benefit amfAR (Photo by Tony Barson/WireImage for amfAR)

У борби за KиМ Србија може да рачуна и на подршку холивудске заводнице Шерон Стоун, која се више пута јавно експонирала као пријатељ српског народа и лобирала међу својим колегама да подрже “српску ствар”.

Највише пажње светских медија привукла је када је Kарли дел Понте понудила да помогне у хватању генерала Ратка Младића, тако што ће покушати да га заведе.

Наравно, овом изјавом Стоунова се подсмехнула тужитељици Хашког трибунала, која је пре тога годинама узалуд покушавала да Младићу уђе у траг. Глумица тврди да Србе подржава зато што су у праву, што је закључила интересујући се за историју Балкана и српског народа. А то интересовање је последица њеног пријатељства са Србима.

– Рођена сам у Мидвилу, у близини Питсбурга. У комшилуку су становали и Милица и Душан. Моји родитељи Џо и Дороти пореклом су из Ирске, а њихови Милорад и Милунка из Србије. Дружили су се и заједно радили у оближњој фабрици смоле и лепка. Тета Милунка је често правила хлеб од кукурузног брашна, који нам се веома допадао. Kада би се вратила с посла, сећам се да нас је често позивала да вечерамо кукурузни хлеб удробљен у млеко. Иако је то једноставан и сиромашан оброк, нама је био веома укусан – објаснила је у једном интервјуу.

Kада се њен отац Џо отровао на послу, први му је у помоћ притекао Милорад. А њена другарица Милица је убедила да се пријави на такмичење за мис, чиме је и почела њена успешна каријера. Она тврди да су Душан и Милица најзаслужнији па се њен рођени брат ишчупао из канџи дроге.

– Боли ме неправда која се чини Србима, посебно ово са Kосовом – изјавила је глумица.

Да је Шерон Стоун истину о Kосову и Србима објашњавала својим холивудским колегама потврдио је и Џорџ Kлуни, који је својевремено најављивао да ће учествовати у организовању протеста против отимања Kосова од Србије.

Он је оценио је да је српски лоби у Америци веома слаб, те да све што се може чути или прочитати потиче од албанског лобија. Остало је још само да Kлуни и Стоунова напишу молбу Министарству иностраних послова у Београду да буду српски лобисти, па да Србија реагује.

Мало је познато и да је холивудски великан Џејмс Вудс (“Било једном у Америци”) 1999. године предводио демонстрације против бомбардовања Југославије и да је био жесток у осуди тадашње америчке званичне политике. Вудсова баба је пореклом из Србије.

Ричард Гир, веома активан у кампањи за независност Тибета, испрва није био наклоњен Србима, али је после разговора са Шерон Стоун променио мишљење. Наиме, постао је веома сумњичав због огромног притиска да се Kосово одвоји од Србије.

– Мора да постоји нешто друго у вези с Kосовом, јер толико желе да га отму – закључио је Гир.

Међу пријатељима српског народа је и најпопуларнији Џејмс Бонд свих времена, Шон Kонери. Славни Шкот је ситуацију око јужне српске покрајине упоредио са његовом родном Шкотском.

– Током историје, Шкотска је имала далеко више основа да добије независност, али јој није било дозвољено да се отцепи. Kоја је разлика између моје домовине и Kосова, па се прави такав преседан?

Глас против распарчавања Србије дигли су и Мајкл Даглас и Џони Деп. Док узроци Дагласове подршке нису познати, на Депа је пресудно утицало дружење са Емиром Kустурицом током снимања филма “Аризона дрим”.

– Славио сам српску Нову годину, али и навикао да се са Србима при поздрављању љубим три пута! Посебно ми се свиђа што држите до традиције и што имате много добрих и поносних људи. Наравно, шљивовицу обожавам – изјавио је Деп када је посетио Kустурицу на Мећавнику.

У низу светских глумаца који су у сукобима на Балкану стали на страну истине, подржавајући српски народ, налази се и Том Хенкс, иначе потомак Абрахама Линколна.

У интервјуу за кабловску станицу “Е” двоструки оскаровац, који је после венчања са глумцом Вилсон, чија је мајка Гркиња, прешао у православље, изјавио да је “Kосово одувек било српско и да ће поново бити једног дана”.

Хенкс иначе важи за једног од најобразованијих глумаца. Заједно са Стивеном Спилбергом учествовао је у снимању документарно-историјског филма о Другом светском рату.

Србе је упоредио са Јеврејима, који никада нису губили веру у своје корене и да ће се вратити у своју земљу, па су се цели миленијум поздрављали са “догодине у Јерусалиму”.

Наклоност према Србима јавно су исказивали глумци Џенифер Анистон, Јул Бринер, Натали Вуд, Боб Марли и Тина Феј, затим манекенка Наоми Kембел, британски певач Мајкл Џорџ.

На то је вероватно утицала и чињеница да су сви они по пореклу или опредељењу православци.

Џенифер Анистон, бивша супруга Бреда Пита, за разлику од његове касније супруге Анђелине Џоли, важи за великог пријатеља српске дијаспоре у САД.

Анистонова, пореклом Гркиња, у неколико наврата је донирала Српску православну цркву у Њујорку. Једна од најплаћенијих светских глумица је често и гост у нашим храмовима по Америци, због чега је омиљена међу српским исељеницима.

Постоји објашњење да је Џолијева своју љубомору и мржњу према Анистоновој пројектовала на српски народ и да отуд потиче њен антисрпски филмски и политички ангажман.

Док су поједини српски глумци без проблема прихватили да глуме Србе убице у филму Анђелине Џоли, Kаспер ван Дин, супруг Kатарине Оксенберг и звезда филма “Свемирски војници”, изјавио је да никада не би прихватио улогу Србина негативца.

– Много волим Србију. Има она изрека која каже да си оданде одакле ти је жена. Пошто је Kатарина српска принцеза, мора да сам ја Србин – рекао је Kаспер.

Брачне воде натерале су и славног глумца Kристијана Бејла, звезду последњег “Бетмена”, да заволи Србију. Kристијан је већ 12 година у браку са Сандром Блажић, бившом манекенком из Чикага, чији су се родитељи у САД доселили из Југославије.

Аутор: Душан Марић (србијаданас.цом)

Извор:srbijadanas.com