Свет

ХОЛАНДИЈА: Наркотичка фабрика Европске уније

  • Провинција Холандије Северни Брабант сматра се највећим европским произвођачем синтетичких дрога, екстазија и амфетамина.
  • Детективи се жале на недостатак људи и оскудне ресурсе, јер им садашње могућности дозвољавају да отваре истрагу само за сваког деветог криминалца.
  • Локална полиција немоћно посматра како се криминалци претварају у богате бизнисмене који поседују мала предузећа, отварају туристичке агенције и хотеле и послују на тржишту некретнина.
  • Шефовима нарко-компанија по правилу никада не суде у Холандији

У овој земљи се годишње неутралишу на десетине лабораторија, где се екстази производи у индустријском обиму.

Стручњаци холандске Полицијске академије утврдили су да се годишња производња амфетамина и екстазија у Холандији, према уличним ценама, процењује на 18,9 милијарди евра. На пример, овде се само таблета екстазија произведе око 972 милиона годишње, а 80 одсто ових производа се потом извози у друге европске земље, југоисточну Азију и Аустралију. Ако знамо да једна таблета екстазија кошта два евра у Северном Брабанту, у Аустралији је већ 25.

Ова индустрија такође трује животну средину, јер производња једног килограма наркотика доводи до испуштања 24 литра токсичног течног отпада. Локално постројење за пречишћавање воде морало је два пута да буде затворено због уклањања отровног отпада који је стигао из лабораторија за производњу дрога.

Холандска индустрија синтетичких дрога прешла је на производњу екстазија 1980-их. Бренд «Урађено у Холандији» стекао је репутацију најпоузданијег и чистог екстазија. Северни Брабант је у веома повољном географском положају, јер се налази близу лука Антверпен, Ротердам и Влисинген, што значи да се «роба» може одмах пребацити преко границе. Стручњаци истичу да се формирала посебна психологија локалног становништвс, које не жели да обраћа пажњу на то шта раде њихови суседи.

Детективи се жале на недостатак људи и оскудне ресурсе, јер им садашње могућности дозвољавају да отваре истрагу само за сваког деветог криминалца. Локална полиција немоћно посматра како се криминалци претварају у богате бизнисмене који поседују мала предузећа, отварају туристичке агенције и хотеле и послују на тржишту некретнина. Шефовима нарко-компанија по правилу никада не суде у Холандији.

Половина кокаина који се конзумира у Европи испоручује се преко луке у Ротердаму, међутим, упркос савременим средствима праћења и напорима европске полиције, тамо и даље функционише нерањив канал за транспорт дроге на континент. Градоначелник Амстердама и локална полиција признали су убрзани раст организованог криминала у граду, као и губитак контроле над криминалцима који делују у региону. У септембру 2019. је убијен познати холандски адвокат Дерк Вирсум испред своје куће у Амстердаму, који је био познат п отоме што је бранио сведока у случају познатом као „марокански рат“ који је избио између конкурентских банди због дрога.

Према проценама холандске владе, сваке године се милијарде наркоевра улије у економију земље. Традиционални либерални однос према дрогама, благе казне за трговину дрогом, развијена саобраћајна инфраструктура и приступ мору привукли су криминалце из Кине, Турске и бивше Југославије.

Николај Иванов

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://www.dal.by