Русија и руске земље

Хоће ли Русија успети?

У Сирији и на Блиском истоку Русија је успела да значајно ојача своју позицију, и да се наметне као играч без кога нема коначних договора. Ти догађаји су услед ратних дејстава имали пуну пажњу светске јавности и кроз извештавања свих светских медија Русија се позиционирала као глобална сила, што је велики догађај у светским размерама. Присаједињавање Крима и одбрана Донбаса је такође била победа. Али постоји и друга страна…

Црна Гора и Македонија, Јерменија(иначе чланица ОДКБ-а, источног војног пакта на челу са Русијом),  80% Украјине, уз актуелне немире у Белорусији су губици Русије на евро-азијском фронту у последњих 10-ак година. У свим наведеним земљама су некада проруске владе постале или отворено(Украјина и Црна Гора) или још увек прикривено(Јерменија и Македонија) антируске. Када се томе додају губици у Јужној Америци где су антиглобалистичке/проруске владе Бразила(иначе чланица БРИКС-а) и Боливије добиле проамеричке владе, а влада Венецуеле се једва држи и питање је тренутка када ће се и тамо десити проамерички преврат, онда је слика руских губитака још црња.

Кључни тренутак је био када је пре 10ак година Саудијске Арабија договорила са САД да подигне производњу и тако обори цену нафте, што је преполовило приходе од нафте у руском буџету, а ти приходи су били огромни. То је смањило могућност да Русија помаже проруске и/или антиамеричке владе по свету. А када је и директно била нападнута у Украјини, јер да не заборавимо тамо се пуцало на Русе, то је пренело фокус Русије са света на њене границе, а Западне санкције су додатно смањиле буџете за рад у иностранству.

Тако имамо напредовање Русије на Блиском истоку , а повлачење са скоро целе Украјине(Донбас и Крим чине највише 20% територије Украјине), Балкана и Јужне Америке. Руски порази у необјављеном светском рату су пре свега они који су се десили на улици, у обојеним револуцијама и хибридним ратовима без испаљеног метка, док су руске победе биле тамо где се доста пуцало, тј где је главну реч водила војска у традиционалном ратовању.

Са друге стране имамо очигледне поделе па чак и сукубе на самом Западу, нарочито у САД и између битних чланица Запада(САД,ЕУ,Канада…), и многи са Запада указују на руску умешаност у немире у САД, Брегзит, јачање суверенистичких покрета и влада у ЕУ…Русија своју умешаност у догађаје на Западу непрекидно демантује, али се искрено надам да јесте умешала прсте у те догађаје, јер би то указало да је и она овладала методама хибридних ратова, у којима је до сада била у великом заостатку. Хибридно ратовање су САД ставиле у своја стратешка војна документа још средином 90-их година прошлог века, а Русија колико јуче није успевала да се одбрани од истих у рецимо Јерменији, која је њен врло блиски савезник и где је прозападна опозијиција , чији је лидер освојио 7% гласова, пре 2-3 године на улици оборила догогодишњег проруског председника који је на изборима добио преко 70% гласова. Звучи вам познато?

Уколико је тачно да Русије није умешана у међусобне обрачуне на Западу то ће бити врло лоша вест за цео слободарски свет, јер ће значити да им Русија не може помоћи никако осим војно. С обзиром да Запад очигледно прибегава војним решењима све ређе, јер са обојеним револуцијама и хибридним ратовањима има више него добар учинак, онда ће се све земље које желе да буду суверене наћи на мети Западних хибридних ратова, за које ни оне ни Русија немају решења.

Да ли је Русија сустигла , или се бар приближила Западу у хибридном ратовању јасно ће се видети у Белорусији. Уколико Лукашенко, или његови проруски наследници успеју да остану на власти и поред очигледног хибридног напада са Запада, то ће значити да је Русија најзад развила одбрамбене методе у таквој врсти рата, а ако не…нека нам је свима Бог у помоћ.

Аутор: Аца Миљевић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!