Mišljenja

Gruhonjić i Mirović kao slika „Srpskog sveta“ u Srbiji

Foto: NSPM

Vanredni profesor medijskih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić i redovni profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović skoro da su vršnjaci.

Gruhonjić je rekao da je Srbija „postgenocidno društvo“, da u njoj živi u „duboko degenerisanom društvu“, među „malim primitivnim narodom“, s „ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika“ kojima će u budućnosti „noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji“, a čija djeca žele „samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli“…, čime je uznemirio javnost u Srbiji.

Mirović je rekao da je Aleksandar Vučić „prihvatanjem Francusko-nemačkog sporazuma izvršio državni udar“, da je Vučić „uzurpirao sve tri grane vlasti“, da je Vučić „najveća opasnost za pravni poredak u Srbiji“, da se Vučić „druži sa ljudima s one strane zakona“…, a 24. februara 2023. godine kod spomenika caru Nikolaju na Andrićevom vencu „je održao javno ukupljanje bez prijave nadležnom organu“ pri čemu su, prateći društvene mreže, policijski službenici „uočili video objavu na kojoj prof. Dr. Dejan Mirović poziva na molitvu za uhapšene“ Dejana Petra Zlatanovića i Damnjana Kneževića, a nešto kasnije je ispred crkve Svetog Marka „okupljene pozvao da odu do Ruske crkve kako bi tako zapalili sveće za uhapšene i pomolili se za njihovo zdravlje“.

Protiv prof. Gruhonjića ustali su studenti i blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu i otvorenim pismom su reagovali šezdesetak srpskih intelektualaca, uglavnom univezitetskih profesora.

Protiv prof. Mirovića ustali su MUP Srbije i tužilac Nikola Pantelić U Prekršajnom sudu u Beogradu 9. aprila održano mu je prvo ročište.

Prof. Gruhonjića javno je podržalo 236 profesora sa Univerziteta u Beogradu, 276 profesora sa Univerziteta u Novom Sadu i 24 profesora sa Univerziteta u Nišu. Podržali su ga i naučni saradnici sa više instituta u Srbiji.

Prof. Mirovića javno su podržali prof. Milo Lompar, Branimir Nešić, Dejan Petar Zlatanović i Damnjan Knežević.

„Srpski svet“ osmišljen u Srbiji, nigdje nije tako jadan kao – u Srbiji. Jer, „Srpski svet“ u stvari je – „Vučićev svet“!

Autor: protojerej Jovan Plamenac

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!