Мишљења

Грчка спрема легализацију истополних бракова и усвајање деце од стране истих

Грчки премијер најавио је планове за легализацију истополних бракова и усвајања, али није дао временски оквир за законе који ће бити у супротности са Грчком православном црквом, која има значајан утицај.

„Оно што ћемо ми прописати је једнакост у браку, што значи елиминацију сваке дискриминације на основу сексуалне оријентације“, рекао је Киријакос Мицотакис за државну телевизију ЕРТ у среду.

„Верујем да ћемо успети да обезбедимо одобрење закона“, рекао је он. „Неки људи ће имати значајну корист, у смислу да ћемо за њих решити прави проблем… Неки људи се можда не слажу (са законом), али не могу да изгубе.

„Већ 20 земаља у Европи има законску равноправност у браку, ми не измишљамо точак“, рекао је он за државну телевизију ЕРТ.

То није нешто револуционарно другачије од онога што важи у другим европским земљама.

Α владин званичник је поновио да ће најављени план за реализацију истополних бракова такође укључивати проширење родитељских права на геј парове. „Брак и усвајање [деце] иду заједно, јер очигледно када говорите о браку говорите и о рађању. Постоји дискриминација према деци, која се мора уклонити“, рекао је у среду за телевизијски канал АНТ1 Димитрис Циодрас, шеф канцеларије за штампу грчког премијера. „Закон ће бити поднет, јер решава проблеме. Премијер је рекао да ће то бити поднето и то оним редоследом који он сматра одговарајућим“, рекао је он о времену подношења. Он је такође појаснио да закон „није ствар Цркве, то је питање извршне и законодавне власти“. Премијер Киријакос Мицотакис рекао је убрзо након реизбора 2023. да планира да легализује истополне бракове током свог другог мандата у влади, али није прецизирао када ће се то догодити. Предлог закона је наишао на реакције унутар владајућих конзервативаца. У новембру прошле године, државни министар Макис Воридис рекао је да ће поднети оставку ако Мицотакис затражи партијску дисциплину на гласању у парламенту за предлог закона. Бивши премијер Антонис Самарас рекао је у интервјуу за Катхимерини прошлог новембра да ће гласати против легализације истополних бракова, тврдећи да „морамо подржати нуклеарну породицу, у којој имамо родитељске моделе оба пола“. Утицајна грчка православна црква такође је критиковала такав потез. Управни Свети синод Цркве издао је мишљење од 1.500 речи прошлог децембра, тврдећи да се деца третирају као „прибор“ и „кућни љубимци“ за геј парове. Истраживања јавног мњења показују да су Грци подједнако подељени по питању истополних бракова, али се противе проширењу пуних родитељских права на геј парове.

Црквена опозиција

Грчка православна црква је дуго била против легализације геј бракова, а око 80 до 90 одсто од 11 милиона људи у земљи изјашњава се као грчки православци. У децембру је црквено руководеће тело издало циркулар епархијама у којем су оштро осудили истополне бракове и усвајање.

„Никаква друштвена модернизација и никаква политичка коректност не могу преварити природну потребу деце за оцем и мајком“, наводи се.

Али  Мицотакис је рекао да ће се залагати за права, јер „истополни парови имају децу и та деца неће нестати“, а они тренутно „немају једнака права“.

Превод и припрема: НИКО ИСХС + НИКА

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!