Србија и србске земље

“Грађанско друштво“ и у формално правном смислу пса ставило изнад човека

Фото: bljesak.info

У једном великом дворишту на београдској периферији човек држи шест-седам паса. Капија тог дворишта је широм отворена и дању и ноћу и кад путем наиђе било ко од комшија или случајних пролазника, пси излећу из дворишта и јуришају да га угризу, лајући из све снаге. Комшије су се жалиле власнику да нађе начин да обузда псе, на шта је он одговорио да хоће, не учинивши по том питању ништа.

Тројица паса из тог чопора су постали агресивни преко сваке мере. Тумарају по оближњем шумарку поред кога води дужа деоница асфалта без кућа у близини и из њега излећу као помамни на житеље са супротног краја насеља који туда морају да прођу на путу до посла, школе, аутобуске станице. Када су се они опет пожалили власнику овај је рекао да су се та три пса одметнули и да он са њима нема ништа. На њихове жалбе показао је савршену равнодушност, па се у једном моменту чак и засмејао (одавно тврдим да међу нама живе притајени садисти и патолошки типови који иза “љубави према животињама“ крију мржњу према људима и не би оком трепнули ако би им њихови “љубимци“ нанели зло).

Та три пса су пре месец дана опколили једног старијег човека и један од њих га је угризао за лист ноге. Човек је пријавио случај Беоветерини и Зоохигијени, а тамо му је одговорено да мора донети потврду са инфективне клинике да га је ујео пас, па ако се утврди да пас није чипован и вакцинисан тек тада га они узимају под своје. Човек је отишао, извадио потврду и ветеринари и шинтери су тек тада изашли на терен и тражили да им покаже пса који га је ујео. Он га је показао, они су га ухватили и одвели на преглед, а након што су утврдили да је пас чипован и вакцинисан вратили су га где је и био.

Који дан касније један од тих паса је ујео жену која ради у оближњем ресторану, а затим и једног човека-инвалида, али пошто су чиповани и вакцинисани поменуте службе више нису излазиле на терен, иако их житељи тог краја свакодневно зову и имају трауму од проласка тим путем, што се за њих претворило у свакодневни руски рулет.

Значи, ако је пас чипован и вакцинисан онда је слободан да вас уједе или растргне. А ви се снађите како знате и умете, али немој да вам је на памет пало да убијете пса, јер ћете због тога бити кривично гоњени (година до три године затвора).

Схватате ли шта то значи?

Схватате ли да је “грађанско друштво“ и у формално правном смислу пса ставило изнад човека и да се псећи живот вреднује као важнији од људског?

Схватате ли како нас третира Западом окупирана држава?

Тако изгледа живот у глобализму.

Аутор: Светислав Пушоњић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!