Историја

Град Зрењанин носи име по силоватељу Жарку Зрењанину

Фото: ilovezrenjanin.com

Као предратни учитељ, Жарко Зрењанин је био осуђен за напаствовање својих ученица и познат као сексуални манијак.

Рано је ступио у редове забрањене комунистичке партије, која је тада деловала као терористичка организација, и већ 1941. има своју групу комуниста, сачињену углавном од локалних банатских олоша и робијаша о чему постоје многа сведочанства.

Током рата, организује тотално лаичке и самоубилачке перформансе напада на немачку војску, без икаквог ефекта.У тим перформансима гину многи од његових сабораца, а један број њих бива заробљен и касније осуђен на стрељање. Притом се све организује без иједног губитка немачке или мађарске окупаторске војске. У новембру 1942. године, његову дугогодишњу љубавницу вешају Немци у центру Вршца. Тада се Жарко склања у земуницу код јатака домаћина у селу Павлиш код Вршца, где га домаћин храни и чува са још једним саборцем Страхињом Стефановићем. После неколико дана, ћерка домаћина Загорка (Зорка) Крагић, долази у земуницу на очевом имању да “херојима” опере веш и донесе новац за бег у западну Босну, код осталих партизана.

Жарко Зрењанин је тада силује и тако се захваљује домаћину на гостопримству.Храбра и поносна Загорка одлази до најближе немачке страже и пријављује силоватеља. Немци долазе, опкољавају земуницу и убијају Жарка и његовог пратиоца Страхињу.

Загорку стрељају комунисти 1944. као сарадника окупатора, а Жарка проглашавају за “Народног хероја”.Загорка је рехабилитована 2016.
После рата комунисти дају силоватељу има највећег српског града у Банату и многих школа у Србији, док се број улица, тргова и предузећа названих по њему и не зна.

И тако силоватељ поста народни херој, а силована Загорка је чекала правду до 2016.

Аутор: „Историја Срба“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!