Svet

Gori Pariz, neredi na ulici, barikade, kola u plamenu, policija baca suzavac!

Desetine hiljade demonstranta okupilo se i danas na ulicama Pariza da izrazi protest protiv policijske brutalnosti i skandaloznog zakona bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona, koji bi praktično omogućio policiji da ubija narod nekažnjeno i uništio građanske slobode.

I ovoga puta je francuska policija pokazala brutalnost prema sopstvenom narodu (dok talibani u Francuskoj odsecaju hrišćanima glave u crkvama u sred bela dana kao pre mesec dana u Nici), pa je bacila suzavac da bi rasterala narod, dok su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu.

Demonstranti su nosili transparente „Francuska – zemlja policijskih prava“ i „Povucite zakon o bezbednosti„.

„Idemo ka sve većem ograničavanju sloboda, nema opravdanja za tako nešto“, rekla je jedna od učesnica protesta, prenosi Tanjug.

Nasilje i sukobi između demonstranata i policije dogodili su se i na protestu koji je održan prošle nedelje.

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji će da zabrani fotografisanje i snimanje policijskih službenika (što znači da mogu da rade narodu šta god žele jer po Zakonu neće osvanuti nigde dokaz da vrše krivično delo), a to je naišao na snažan otpor javnosti.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu podeljen snimak na kojem je on zabeležen.

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe potpuno nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava optužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

Izvor: https://srbin.info/svet/gore-pariz-neredi-na-ulici-barikade-kola-u-plamenu-policija-baca-suzavac-video/

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!