Свет

Генерал Леонид Ивашов: Свету прети рат гори од нуклеарног

СВЕТУ ПРЕТИ РАТ ГОРИ ОД НУКЛЕАРНОГ: Генерал-пуковник Леонид Ивашов упозорава на паклени сценарио

Генерал Леонид Ивашов

АТОМСКОГ рата сигурно неће бити, али могући су ратови са још ефикаснијим оружјем масовног убијања.

Сада је јасно колико су опасни вируси који се могу употребити у сукобу, у којем би страдале милијарде људи. Ако дође до рата, то неће бити у сфери атомског, него у једној сасвим другој, тврди најпознатији руски геополитичар, генерал-пуковник, Леонид Ивашов, председник руске Академије геополитичких проблема.

Ивашов истиче да се атомског рата не боје Руси, Кинези и Европљани, него највише Американци. И председник Владимир Путин је, у више наврата, говорио да би атомски рат могао да буде погубан за цео свет и да такав рат може да започне само лудак.

Пензионисани генерал Ивашов каже да се посебно Американци боје атомског рата, јер би било довољно да падне бомба на Јелоустонски вулкан, па да настане хаос у целој Америци и шире. Нико не може да прогнозира какве би биле последице.

Недавно је Чарлс Ричард, руководилац Стратешког командовања оружаних снага САД, изјавио да се треба припремати за атомски рат са Кином, или Русијом. Он сматра да регионална криза може брзо да прерасте у конфликт у ком би се у рату са Русијом или Кином применило атомско оружје. Због тога предлаже Пентагону да атомску опасност схвати озбиљно и да се направи нова концепција обуздавања Русије и Кине, и ако затреба – концепција атомског ратовања. Разлог што Ричард предлаже нову концепцију је у томе да, како он каже, Русија и Кина, стално јачају своје атомске потенцијале. Он посебно истиче да „Русија већ десет година агресивно модернизује своје атомске потенцијале“.

ЧИТАТИ БЖЕЖИНСКОГ: – ТРЕБА натерати све политичаре да прочитају „Велику шаховску таблу“, Збигњева Бжежинског – поручује генерал Леонид Ивашов.

– Присетимо се његове реченице „Са комунизмом је завршено, на реду је православље“. У време председника Регана биле су постављене основе такозваног хибридног рата. У таквим ратовима се оружје користи само 30 одсто, док је 70 одсто мека сила, информације и пропаганда.

Московска издавачка кућа „Аргументи недеље“ ускоро објављује нову књигу генерала Ивашова „Изгубљени разум“, у којој он објављује и материјале са којих је скинута ознака „тајна“ и из којих се види да је, још амерички председник Реган, донео решење да се концентришу напори да се уништи СССР. Та стратегија је искључивала рат као такав, већ је другим средствима требало довести до распада Совјетског Савеза.

– Још док сам био начелник Главне управе међународне војне сарадње Генералштаба Русије приметили смо да су у САД смањили финансирање нових разрада стратешког наоружања. Они су схватили да је одржавање атомског оружја скупо, у суштини бескорисно, јер се не може применити. Американци су се, још 2003. године, концентрисали на прављење високопрецизног оружја и развили су концепцију „глобалног удара“ – истиче Ивашов.

У то време, је руско руководство говорило о демилитаризацији, објашњава генерал Ивашов. Он каже да је причама о демилитаризацији посебно био опчињен бивши председник Дмитриј Медведев. Ивашов истиче улогу академика Јурија Сломонова у модернизацији руског атомског потенцијала. Сломонов је, са сарадницима, направио ракете које могу да „дриблају“ и заобиђу америчку ракетну заштиту.

За разлику од Ричарда, пензионисани генерал Ивашов тврди да атомског рата неће бити, захваљујући управо атомском потенцијалу, због којег Русију нико не сме да нападне, јер би уследио страшан одговор.

Аутор: Бранко Влаховић дописник из Москве

Извор: https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/964154/svetu-preti-rat-gori-nuklearnog-general-pukovnik-leonid-ivasov-upozorava-pakleni-scenario

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!