Србија и србске земље

Гајтанџева открила: Вучићев човек иза утовара српског оружја у украјинске авионе!

Срушен украјински авион открива америчке дилове са режимским трговцем оружја из Србије.

Фото: REUTERS/Alkis Konstantinidis/Shutterstock

Иза утовара српског оружја у украјинске авионе стоји Слободан Тешић, човек близак Александру Вучићу, али и човек који је чак регистровао компанију на Флориди на своје име иако је под америчким санкцијама!? Ово открива позната истраживачка новинарка из Бугарске Дилијана Гајтанџева.

Српска компанија за производњу оружја Валир ДОО која је у суботу извозила оружје на несрећном лету Меридиан ер карго у центру је нових шокантних открића. Украјински теретни авион срушио се на северу Грчке, при чему је погинуло свих осам чланова посаде у њему.

Бела супстанца непознатог порекла

После трагедије, грчке власти су упозориле на „белу супстанцу непознатог порекла“ на месту несреће. Званичник ватрогасне бригаде рекао је новинарима да су ватрогасци „осетили како им усне горе“ и да бела прашина лебди у ваздуху. Супстанца је испитана и није утврђено да је радиоактиван или биолошки материјал опасан по јавно здравље, саопштио је локални градоначелник Филип Анастасијадес.

Авион је изнајмљен за превоз оружја из Ниша у Бангладеш са два планирана техничка заустављања: у Аману (Јордан) и Ријаду (Саудијска Арабија). Обе су земље које се граниче са ратним зонама – Сиријом и Јеменом.

Ко је прави власник?

Српски медији питају да ли је прави власник Валир ДОО српски трговац оружјем Слободан Тешић, иако се његово име нигде не наводи. Тешића су описали У.С. Министарство финансија као „међу највећим трговцима оружјем и муницијом на Балкану“.

Он је под америчким санкцијама од децембра 2017. Тешић је скоро деценију провео на листи забране путовања Уједињених нација (УН) због кршења санкција УН против извоза оружја у Либерију 2003. Како би обезбедио уговоре о наоружању са разним земљама, наводи Министарство финансија САД, Тешић би директно или индиректно давао мито и финансијску помоћ. Тешић је водио потенцијалне клијенте на одмор високе вредности, плаћао школовање њихове деце у западним школама или универзитетима и користио је велико мито да би обезбедио уговоре.

Нова власт је 2012. године, након доласка Српске напредне странке на власт, успела да скине Слободана Тешића са црне листе Уједињених нација. Министар спољних послова му је чак дао дипломатски пасош, а да он није био дипломата.

САД су 2019. увеле санкције деветорици његових сарадника. У саопштењу објављеном 9. децембра, Министарство финансија је навело да је деветорица „деловали или наводно деловали за или у име“ Тешића, који је био на америчком санкционисаном листу и замрзнута му је имовина.

Игром случаја, фирма Валир ДОО регистрована је само две недеље након увођења нових санкција Тешићу и његовом тиму. Оснивач и директор фирме био је Стефан Чупковић. Према информацијама добијеним из Трговинског регистра Србије, он је био и представник Елванте ЛТД у Србији чији је директор био Горан Андрић (један од деветоро Срба који су повезани са Тешићем и на црној листи САД).

Друга компанија коју заступа Стефан Чупковић, а која је индиректно повезана са Слободаном Тешићем, је Лусор ДОО. Његова адреса је иста као и адреса Елванте ЛТД. Како преносе српски медији, стварни власник компаније Лусор ДОО је држављанин Јемена са српским пасошем, Калед Хамед, блиски повезан са Слободаном Тешићем.

Тунис је 4. октобра 2021. расписао међународну потерницу за Слободаном Тешићем због сумње да је учествовао у корупцији и активностима „прања новца“.

Амерички договори

Док је Тешић под америчким санкцијама, што значи да не може да има посла ни са једном компанијом у САД, Валир ДОО је током 2021. и 2022. извезао чак 249 тона српског оружја у САД, према подацима US Imports и јавнe евиденцијe. Само у 2020. компанија је пријавила 15,4 милиона долара годишњег прихода само годину дана од оснивања.

Фото: armswatch

Од 9. новембра 2021. до 20. јуна 2022. Валир ДОО је извезао 98,7 тона кертриџа (5,56×45 мм и 9×19 мм) морским путем из луке Чарлстон, Немачка, у САД. Купац свих 6 пошиљки била је америчка компанија Erie Ordnance Depot LLC.

Друга америчка компанија Nemo Arms Inc. увезла је 2021. године 150 тона муниције, а извозник је поново Валир ДОО. Терет је превезен морским путем из Бара у Јадранском мору до Вилмингтона, САД.

Фото: armswatch

Валир ДОО је 2. фебруара 2021. извезао 10 милиона комада метака 5,65к45мм америчкој компанији Nemo Arms Inc.

Ове патроне производи Први Партизан-Србија и они су НАТО стандард. Први Партизан је државна фабрика оружја. Наведена је на сајту компаније међу Валировим главним партнерима заједно са још четири српска државна произвођача оружја и Министарством одбране Србије.

Иако под америчким санкцијама, Тешић је регистровао фирму у САД

Слободан Тешић је 2019. године регистровао фирму у САД – Style Cupid Inc. Нема података о томе које је активности ово предузеће имало.

Фото: armswatch
Фото: armswatch

Style Cupid Inc. је постао неактиван 31. марта ове године. Према документу, компанија је регистрована на адреси 5519 N MILITARY TRAIL STE 1016, BOCA RATON, Florida, 33496.

Вила на Флориди где је регистрована фирма за трговину оружјем

Извор: Србин.инфо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!