Мишљења

Гади им се и придев „српски”

Има ли места увредљивим говорима у богомољама: Ферхадија у Бањалуци – Фото М. Кременовић

Према мишљењу професора Исламског педагошког факултета у Бихаћу Мухарема Штулановића, 9. јануара се „слави геноцидна окотина”.

Да ли се у проповедима иза џамијских врата у Босни и Херцеговини сеју клице нетрпељивости, како су то неки претпоставили после увредљивих говора за које је регионална јавност сазнала захваљујући видео-снимцима са молитви у муслиманским богомољама? Или је можда реч о појединачним изгредима које добронамернији коментатори описују тезом да ни сви имами, као ни сви свештеници, нису исти, па је неминовно да се десе немили изгреди који збуњују јавност у овој осетљивој средини.

Најпре се појавио видео-снимак имама из Козарца, који је у иступу пред верницима називао СПЦ „сектом”, а Светог Саву „зачетником фашизма”, да би се после тога извинио, али тек након што је добио опомену која му је дошла из Исламске заједнице.

Неки су одмах прокоментарисали да то није ништа неоубичајено за босанске прилике и за збивања на муслиманским худбама, па су у прилог томе поделили видео-снимак у којем професор Исламског педагошког факултета у Бихаћу Мухамер Штулановић пред верницима у џамији говори против Републике Српске, наводећи како се 9. јануара „над самим Сарајевом слави геноцидна окотина”. „Ево због чега сваком Бошњаку треба да се гади овај придев ’српски’ и све оно што представља РС”, казао је још Штулановић и додао: „Браћо, треба предузети све што је у нашој моћи па се тек онда ослонити на драгог бога, на међународну заједницу и на неког другог.”

Експерт за безбедност Џевад Галијашевић сматра да ће Исламска заједница у БиХ имати озбиљних проблема и последица због интеграције различитих учења у своје редове и због утицаја Изетбеговићеве странке на веру, као и веза с организацијама попут Муслиманске браће.

„Ове најновије изјаве нису изоловани случајеви и не треба их потценити. Амир Махић из Козарца јесте веома образован човек – имам који ради на докторату из шеријатских породичних прописa у земљама Магреба, а магистрирао је на тему доктората Мехмеда Беговића, иначе највећег стручњака за шеријат у Југославији, краљевини и комунистичкој, Требињцa који је као члан САНУ живео и умро у Београду”, каже Галијашевић за „Политику”.

Стога је Махићев говор, сматра Галијашевић, опаснији од Штулановићевог, јер је образовани имам из Козарца негирао просветитељску улогу Светог Саве.

„Речи које је изрекао Махић можете свакодневно чути за говорницом Сабора Хрватске од посланика Анте Пркачина, ратног заповедника ХОС-а за Херцеговину, који се слика с Мирашом Дедеићем и, као и неки у Црној Гори, стално говори оно што смо сада чули од Махића”, навео је Галијашевић.

Он каже да ће Исламска заједница у БиХ имати озбиљних проблема због утицаја с Блиског истока, вехабизма, селефизма и веза с терористичким организацијама, што је својевремено за последицу имало настанак параџемата и вехабијских комуна у БиХ.

„Врх Исламске заједнице то није успео да разреши јер постоје делови заједнице које не контролишу ни Кавазовић, ни Ријасет, а која је дубоко антисрпска и антихришћанска. Ту ће бити потребе за озбиљним пословима. Алија Изетбеговић и СДА вратили су Бошњаке век уназад. Па муслимани, којима се по Европи пали Куран, требали би најбоље да знају да не можете тек тако да вређате оно што је другима свето и да се после правите наивни и причате како то нисте знали”, истакао је Галијашевић.

Он каже да треба приметити и то да је врх Исламске заједнице у БиХ први осудио говор Амира Махића и кроз деловање реиса Хусеина Кавазовића направио притисак да се имам из Козарца извини.

„Извињење, наравно, јесте било неискрено од стране Махића, али тај потез реиса не смемо потценити, јер је реч о важном гесту, чак и након што је Кавазовић касније стао уз имама, што је урадио пред верницима у Козарцу и то само због упућеног извињења”, истакао је Галијашевић.

Аутор: Младен Кременовић

Извор: Политика

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!