Србија и србске земље

Франс прес: Ријалити шоу 24 сата са Вучићем

Председник Србије Александар Вучиц́ изашао је из корона-кризе јачи него икад, уочи парламентарних избора који би могли да учврсте његову моц́, пошто је заузео медије, скрајнуо опозицију и представио се као спасилац, пише данас Франс прес.

Са 250 умрлих на седам милиона становника, ова балканска земља је избегла најгоре, укидајући рестриктивне мере на време за изборе 21. јуна.

Кнез Михаилова за време полицијског часа, Фото: Бета

Ови резултати су благослов за лидера који је вец́ на врху. Како је опадао број случајева Ковид-19 након врхунца у марту, популарност шефа државе је нагло порасла.

Готово половина Срба има поверење само у њега, према Ипсосу, што је рекорд за 20 година оваквих истраживања.

Опозиција је сломљена, део је одлучио да бојкотује изборе, а председникова Српска напредна странка (СНС) је вец́ била у позицији да продужи владавину која траје осам година. Али, према аналитичарима, здравствена криза повец́ала је предност шефа странке, пруживши му платформу за доминацију у медијима, дистрибуцију помоц́и и гушење протеста.

Бојкот, Фото: Предраг Ђукановић

Он заузима читав јавни простор – коментарише Душан Спасојевић, професор Факултета политичких наука у Београду.

Шеф државе и његови савезници постали су свеприсутни. СНС је у марту била у 99 одсто ударних термина на пет националних телевизија, наводи мрежа за праћење медија ЦРТА. У априлу, та стопа је пала на „само“ 92 одсто.

Коронавирус је показао да греше они који су мислили да је Вучић превише у медијима, у ствари може бити више . Требало би да му посветимо ријалити шоу који би се звао ’24 сата дневно са председником – каже 45-годишњи таксиста Драгослав Дренчић.

Када је кинески тим дошао да пружи помоћ Србији на почетку кризе, председник ју је на аеродрому поздравио пред камера. Потом је отишао „на терен“, лично дистрибуирајуц́и респираторе, каже Флоријан Бибер, стручњак за Балкан. „Он је био свеприсутан док су алтернативе биле потпуно невидљиве“.

Вучић правио церемонију на аеродрому када је дошла помоћ из Кине, Принтсцреен/Yоутубе

Према аналитичарима, ово нарушавање медијског простора значајно је допринело учвршћивању његове моц́и.

Он је 90-их година био ултранационалистички министар информисања некадашњег моћника Слободана Милошевића. Десет година касније, доноси тактичку одлуку да се окрене Западу, обезбеђујући кључну подршку Европске уније.

Након два мандата на месту премијера, преузео је место председника 2017. године, почасну позицију и без великих прерогатива, али председник доминира политичким животом.

Невладина организација Фридом хаус сада сматра да Србија више није демократија, већ „хибридни режим“ са шефом државе који користи „иста антидемократска средства“ као Виктор Орбан у Мађарској.

Александар Вучић и Виктор Орбан, ФОТО: Бета/Председништво

Контрола штампе се не спроводи цензусом, већ додељивањем јавних субвенција и ресурса за рекламирање пријатељским медијима. Критични медији изложени су пореским притисцима.

СНС није одговорила на питања Франс преса, али је председник изјавио локалним медијима да је тај извештај „изузетно неозбиљан и пун неистинитих информација“. Али, признао је да „постоје ствари које се морају поправити“.

Здравствена криза је „истакла стање демократије у Србији, јер смо видели да је моћ концентрисана у рукама неколицине“, рекла је истраживачица Тамара Бранковић.

Парламент, који годину дана бојкотује део опозиције која има око трећину места, већ је био дисфункционалан. Током ванредног стања није се ни састајао.

Скупштина, ФОТО: Бета/Слободан Миљевић

Неке странке опозиције, која је иначе подељена, бојкотоваће парламентарне изборе, оцењујући да не могу бити слободни.

Александар Вучић осудио је ту одлуку, али евентуална апстиненција га не узнемирава. „Они који желе да изађу, они излазе, они који не могу, не морају. Баш ме брига“.

Извор: direktno.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!