Свет

Француски суд наредио уклањање 4Г антена након што је умрло 40 крава

Француски судови наложили су ову меру без преседана како би утврдили утицај антене. Животиње су се мање храниле, боловале од болести и мање су производиле млека након постављања 4Г торњева у близини, тврде њихови власници.

Телефонска релејна антена Оранге 4Г мреже налази се у близини комуналне пољопривредне задруге познате као “GAEC de Coupet“ u Mazeyrat-d’Allieru (Haute-Loire).

“Са свог трактора видим да су само кожа и кости. Довољно је да заплачеш.“ С друге стране мале цесте која вијуга дуж његовог поседа, недалеко од града Mazeyrat-d’Allier, у departmanu Haute-Loire, Frédéric Salgues може уочити оно што сматра узроком проблема с кравама, мање од 300 метара даље: торањ за мобител који је наручио Оранге 28. јун 2021.г.

Разапет између беса и потиштености, узгајивач, који са супругом Géraldine и братом Yannickom води комуналну пољопривредну задругу Gaec de Coupet, ипак је почео враћати наду. Управни суд у Clermont-Ferrandu наложио је 23. маја престанак рада 4Г антене на период од два мјесеца.

Ова мера, без преседана у Француској, требала би ступити на снагу у року од три месеца. Циљ је провести стручну процену како би се “утврдила потенцијална узрочна веза између понашања говеда и ове антене“. Управни суд истиче “значајан пад у квалитети и количини произведеног млека, озбиљан поремећај у понашању стада и његову добровољну исхрану те ненормално високо угинуће. Стојећи испред свог стада Prim’Holsteina, црно-белих крава које су прваци у млечној продуктивности, г. Salgues је био узнемирен. “Све су мршаве“, рекао је. “Оне не устају ноћу да једу, а готово уопште не пију. А ова, која остаје потпуно мирна са забијеном чељусти са стране и спуштеном главом, видите да то није нормално понашање!“ Затим је додао: “Ове краве су тужне.“

Његов брат Yannick показао нам је календар задруге која прикупља млеко свака два дана. Количине су пажљиво забиљежене. У јуну 2021. просек је био 4.200 литара. Дана 3. јула, мање од недељу дана након што је антена пуштена у рад, Salgues је регистровао 3.792 литре. У данима који су уследили пад је био запањујући: до краја месеца пао на 2700 литара.

Од тада се производња није опоравила. Поврх тога, ту су и друге потешкоће. “Имали смо 40 мртвих говеда у временском раздобљу од 11 месеци, за разлику од десетак у нормалним временима.“ Репродукција постаје неизвесна. “Haute-Loire Health Defense Group, удружење које прати здравље животиња у сарадњи с јавним органима, помно прати Gaec de Coupet. Постоје врло узнемирујући феномени у смислу понашања животиња са животињама које не једу и не пију”, каже његов директор Julien Bachellerie. Прегледали смо све уобичајене хипотезе и нисмо пронашли ниједну која се истиче. Квалитет хране или воде, начин узгоја, присутност болести… ништа се није могло истицати. А обдукције нису откриле ништа.

Текст прилагодили србском језику уредништво Борба за истину.

Извор: Логично.ком

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!