Русија и руске земље

ФРАНЦУСКИ ЛЕ ФИГАРО „ЗГРОЖЕН“: Руси у школама уче децу да воле своју земљу

У руским школама се све више пажње посвећује патриотском одгоју деце, пише француски Ле Фигаро. Војне песме, филмови и празници су постали познати део школског живота. Иако у деце војне и патриотске теме обично узрокују занос, не баш сви родитељи и наставници подупиру такве иницијативе, пише француски лист, који критикује руски образовни програм.

Описујући вече у типичној руској музичкој школи, лист скреће позорност на тему дечјег наступа у којем деца певају песме о “змајевима у Америци и Европи, док се у позадини приказују патриотски исечци”.

“Нико или готово нико у Русији не размишља о пропитивању тих уобичајених породичних вечери”, пише аутор чланка Пјер Аврил, дописник из Москве.

Пјер Аврил, описује развој патриотског програма образовања од 2016. до 2020. године, дизајниран да се деци и младима усади сећање на “поносна херојска дела њихових очева и дедова. За овај је програм у Русији издвојено 1,66 милијарди рубаља.

“Припрема се и Закон о начелима државне политике у сфери патриотског одгоја, с циљем да грађани схвате потребу за заштитом домовине и важност обуке у војном року”, пише француски новинар.

Међутим, Пјер Аврилл је пронашао Русе који не одобравају такве иницијативе, које с времена на вријеме доводе до сукоба између родитеља и школског водства.

Француски новинар као пример наводи један случај, када је мајка једног ученика одбила суделовати у колективној фотографији у војној одори с репликом оружја у рукама.

“Родитељи тврде да би се школа требала прије свега требала бавити поучавањем науке, а не певањем патриотских песама. Но, након размишљања, они пуштају да све иде својим током и не сукобљавају се с државом”, Аврил цитира мишљење активиста независног синдиката “Учитељ”, Андреја Демидова.

Независног синдикат “Учитељ” је мали опозициони либерални синдикат, који је на изборима за московску управу у септембру (рујну) подржао избор Јулија Галинине из странке “Јабука”, која је од 2006. део Савеза либерала и демократа за Европу.

Према речима француског новинара, патриотска мобилизација руских школа је само пола иницијативе актуалне владе. Остатак иницијатива и патриотских догађаја сами организују директори школа, наставници и локални званичници.

У исто време, руска деца су одушевљена таквим догађајима, пише Пјер Аврил.

Према једном од наставника историје у Москви, деца показују интерес за војну службу и сањају да студирају на војним академијама и установама.

Други омиљени празник руске деце је 9. мај.

“Данас, као у време Комсомола, школе суделују у процесији под именом “Бесмртни пук“, пише Ле Фигаро, што је иницијатива раширена у Русији и целом свијету, када се 9. маја (свибња), на Дан побједе над нацифашизмом, на улицама могу видети реке људи са сликама својих очева, дедова и прадедова који су се борили или погинули у Другом светском рату.

Међутим, марш Бесмртног пука је иницијатива која нема везе са Советским Савезом и раније се одржавала неколико пута у неколико градова, а прва је забиљежена 1966. године, када су ученици једне школе у Новосибирску прошли улицама града с фотографијама бораца Црвене армије из Другог светског рата. Марш је 1999. одржан чак и у Израелу, али се као масовна организирана акција под тим именом почела проводити 2012. године 2015. је марш “Бесмртни пук” одржана је у 1150 градова и насеља, највећим дијелом у Русији и још 16 светских земаља. 2016. године је марширала у 42 светске земље у којима су, осим Русије, потомци одали почаст њиховим дедовима, чак и прадедовима који су се борили.

“Међу новим судеоницима марша је и Владимир Путин, комадант оружаних снага, који се види на снимци уз децу у униформама”, пише Ле Фигаро. Подсетимо да се деца на тај дан облаче у историјске униформе Црвене армије из ’40-их година прошлог века.

Извор: logicno.com

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!