Историја

Француски генерал открио истину о Сребреници: Насер Орић је масакрирао Србе, видео сам масовне гробнице – знао сам да ће доћи до освете

Француски генерал Филип Морион сведочио је у Хагу у процесу против Слободана Милошевића о злочинима сребреничких муслимана које је предводио ратни злочинац Насер Орић.

– Насер Орић је водио нападе на православни Божић и разорио је села том приликом, масакрирао све становнике. Због тога је дошло до изузетно високог степена мржње у том подручју и на подручју Братунца посебно. Целокупно српско становништво се бунило на саму помисао да би могла да се настави допремање хуманитарне помоћи – рекао је генерал Морион у фебруару 2004. године.

Он је објаснио и да је Насер Орић убијао све Србе које је могао.

– Насер Орић је био један ратни командант који је владао, завођењем страховладе на свом подручју и тероришући само становништво. Мислим да је он сам признао да су то правила која владају у том страшном рату, да он не може себи да дозволи да држи заробљенике и колико се сећам, то чак није ни био неки начин да се тражи разлог за оно шта ради. То је напросто била констатација. Он није могао себи да дозволи заробљенике. То значи да нисам био изненађен када су ме Срби одвели у једно од тих села и тамо сам констатовао да евакуишу мртва тела становника која су била бачена у заједничке гробнице. То је било једно село близу Братунца. И схватио сам захваљујући томе, схвато сам до којег је то степена дошло, како је дошло до тог пакленог сплета околности и о томе се лепо говори, мислим, у Суботићевој књизи, о тој крви и освети, и схватио сам да то води до ситуације за коју сам се лично плашио да би могла да се догоди, да може да се догоди најгоре ако босански Срби уђу у енклаву и уђу у Сребреницу – рекао је Морион.

Подсећамо, на гробљу у Братунцу 10. јула је служен парастос за 3.267 Срба из средњег Подриња које су убиле муслиманске снаге током протеклог рата, међу којима су и они убијени на Петровдан пре 29 година у братуначким и сребреничким селима.

Извор: Ало.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!