Мишљења

Феномен секти непрегледна кужна и смрдљива мочвара

Фото: Курир/ Дамир Дервишагић

Кужна и смрдљива мочвара

Медијско извештавање о трагедији која се догодила у Новом Саду заправо је наставак тренда који у овој области траје деценијама. Нажалост, по правилу, чека се избијање неке трагедије која јесте или није повезана са сектним и манипулативним деловањем група и појединаца, а онда крећу мање или више утемељене спекулације уз обавезни списак којекаквих опскурних група чије постојање или евентуална озбиљност нису поуздано утврђени.

Сензационализам и играње претпоставкама

Тако се и даље, реаговањем на велике трагедије које су често нејаснога мотива, превиђају оне мале и свакодневне трагедије људи који не умиру или се не убијају под чудним околностима, него свакодневно живе у паклу сектног и манипулативног деловања. Поред ретких домаћих стручњака за секте, о овоме феномену највише знања имају они људи који су и сами били жртве сектног деловања или имају неког блиског ко је захваћен овом проблематиком.

У свакоме случају, увек се трудимо да апелујемо на људе, а поготово на медије да избегавају сензационализам и играње претпоставкама, готово сваки пут када се догоди трагедија. Поред секти, као организација и група, постоји и појам који стручњаци дефинишу као сектни миље: то је контекст или систем вредности који је измештен из главних токова и који доприноси радикализацији појединаца. Ствар је утолико сложенија што ови феномени сада функционишу и кроз сајбер простор, у великој мери без било каквога надзора или контроле.

Када се подвуче црта, праћење и сузбијање појава сектног и манипулативним деловања мора да има тежиште на превенцији, а не на реакцији на трагедије. Тврдња у тексту да не постоји државна институција која се бави овом проблематиком, једноставно није тачна. Крајем 2022. године у МУП-у је основан Одсек који се бави овом проблематиком и од оснивања сам посредно укључен у њихов рад и консултован у ситуацијама где се појаве одређене дилеме. Наравно, свима је јасно да један одсек који у саставу има пар људи не може да носи ову сложену проблематику, али то је свакако некакав почетак. Поред тога и Архиепископија Београдско-Карловачка је основала Мисионарско одељење и Апологетски одсек у оквиру њега, који би између осталога требало да се бави и овом проблематиком из позиције Цркве. Ако ништа друго, ово је почетак, а верујем да ће и други државни органи у догледно време формирати организационе јединице које се баве сложеним проблемима који су последица било какве радикализације система вредности, у шта спада и сектно и манипулативно деловање.

Обука државних службеника

Дакле, да закључим на тему трагедије у Новом Саду: истрага је у току, немам и не пада ми на памет да тражим податке из истраге, а за сада ме нико по том питању није ни консултовао, као у неким претходним сличним случајевима. Наравно ако и будем био консултован, сигурно о случају нећу писати јавно нити ићи у јавне наступе тим поводом, осим уколико они који су за то надлежни не донесу такву одлуку (ни то не би био први пут).

У будућности за коју се надам да је догледна, дефинитивно постоји простор да се формира одређена организациона целина у систему безбедности која би се овим проблемима бавила превентивно и проактивно, уз довољан број професионалног и стручног кадра. Основни проблем је што таквога кадра за сада нема ни приближно довољно и претпостављам да би први корак у доброме правцу било спровођење озбиљнога програма обуке одређених државних службеника, као и усвајање одређених законских решења.

На крају, свестан сам да је ово веома „досадан“ приступ проблематици сектног и манипулативног деловања. Свакако је много „занимљивије“ читати о бизарним обредима у којима се пије крв, практикује ритуални секс или врше убиства и самоубиства… Међутим, секте не могу да се сведу само на толико екстремне и сензационалне појаве, које су са становишта струке најмањи проблем баш због тога што привлаче највише пажње јавности. Прави успеси на пољу рада са сектама управо су бројни примери када се трагедије спрече добрим превентивним радом. Наравно, то су примери за које јавност никада не сазна, јер трагедија је спречена, а приватност учесника мора да се сачува.

Све ово сам, као што рекох, написао из разлога што ми је много драгих људи добронамерно постављало питања, знајући да помало и понешто знам о овој проблематици и надам се да сам овде на та питања успео и да одговорим.

Дакле, да резимирам, феномен секти је драстично другачији од већине онога што о томе може да се прочита у медијима. То није никакав разарајући цунами него једна непрегледна кужна и смрдљива мочвара у којој све полако трули и распада се.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!