Svet

Fauči priznao ‘prevaru’: Nema dokaza da maske zaustavljaju širenje Kovid-a

Foto: EPA-EFE/Graeme Jennings / POOL

Bivši „glasnogovornik“ predsednika Bajdena, dr Entoni Fauči, označen je kao „prevarant“ i „lažov“ nakon što je priznao da sada nema dokaza koji bi sugerisali da je nošenje maski za lice pomoglo da se zaustavi širenje Kovid-a.

Bivši šef Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, koji se prošle godine povukao iz javne službe, kritikovan je tokom vikenda nakon što je rekao da su podaci koji pokazuju da su maske funkcionisale „sada manje snažni“, ali da želi da svejedno prikrijemo svoje lice pošto dolazi novi soj.

Neki su ga optužili za „manipulaciju“ nakon što je nastavio da podstiče Amerikance da nose maske jer navodno slučajevi kovida ponovo su u porastu.

Drugi je rekao da je „provaljen“ jer se radi više statistike i istraživanja o nošenju maski za lice tokom pandemije.

„Kada govorite o uticaju na epidemiju ili pandemiju u celini, podaci su manje jaki“, priznao je Fauči Majklu Smerkonišu sa CNN-a.

„Ali postoje i druge studije koje pokazuju na individualnom nivou, za pojedince“, one bi mogle biti zaštitne, rekao je on.

Bivši šef zdravstva odgovarao je na pitanja o studiji Toma Džefersona, višeg saradnika nastavnika na Oksfordskom univerzitetu, čije istraživanje je zaključilo da „nema dokaza da – maske – prave razliku. Tačka“.

Korisnici društvenih medija digli su buku zbog nalaza i Faučijevog odgovora, rekavši da je govorio totalne gluposti.

„Fauči priznaje da maske ne funkcionišu za širu javnost, ali ipak apsurdno tvrdi da maske funkcionišu na individualnoj osnovi. Još podmetanja“, napisao je senator Rend Pol.

Konzervativni politički komentator Bak Sekston otišao je dalje i označio Faučija kao „prevaranta i lažova“.

„Fauči se suočio sa najkonkretnijom mogućom analizom podataka da maske čine NULA razlike u odnosu na Kovid. Ni malo, ni malo – nula. I samo promrmlja neku numeričku nepismenost o ‘zaštiti pojedinca’. On je prevarant i lažov“.

Konzervativna politička komentatorka Liz Viler je takođe bila direktna u svojoj kritici doktora i njegovog lošeg intervjua.

„Vau Fauči je provaljen na maskama i nema povratka“, napisala je ona.

„Fauči sada kaže da nalozi za nošenje maske nisu zaustavili širenje. Možda to nismo znali 2020. godine, ali smo svakako znali 2022. godine, kada su mališani još uvek bili nasilno maskirani. Ova deca zaslužuju izvinjenje“, napisao je školski socijalni radnik Džastin Spiro.

Neki su imali više razumevanja zbog prevrtljivosti bivšeg direktora NIAID-a po tom pitanju.

„Njegove preporuke su njegove preporuke. Nauka i medicina se menjaju. Ne, dr Fauči nije sve uradio kako treba, ali nisu ni drugi“, napisao je Ed Krasenštajn.

Faučijevo priznanje je daleko od njegove nepokolebljivosti u ranoj fazi pandemije da će nalozi za nošenje maski obuzdati nagli porast slučajeva.

Izvor: Srbin.info – TPV

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!