Мишљења

„Евро прајд“ и мајмунске богиње

У Канади вакцинација против мајмунских богиња увелико траје, док Србија очекује „Евро прајд

Извор: ВКонтакте

Половином јуна саопштено је да је Монтреал „епицентар“ избијања мајмунских богиња у Канади и да број случајева наставља да расте, па се улажу напори како би се обуздало ширење ове болести.

Мајмунске богиње у Канади

Званичници очекују да ће током лета и фестивалске сезоне доћи велики број туриста, као и током празника и годишњих одмора. Како је неопходно контролисати епидемију – кампања вакцинације против мајмунских богиња је у пуном јеку. Број случајева мајмунских богиња се повећава, па се око 6.000 Квебечана већ вакцинисало против вируса, према саопштењу званичника (податак од 21. јуна 2022). У провинцији на располагању имају 40.000 вакцина.

Надају се да ће тако ограничити ширење болести, која је до сада откривена код мушкараца који имају сексуалне односе са другим мушкарцима.

Заинтересовани могу да се вакцинишу на клиници и да закажу термин вакцинације преко веб сајта владе. Очекује се да ће убрзо у региону Монтреала бити отворено више локација за вакцинацију.

Симптоми мајмунских богиња укључују грозницу, главобољу, болове у мишићима, исцрпљеност, отечене лимфне жлезде и ране.

„Евро прајд“ у Београду

Како нам је претходна ковид пандемија показала да је свет „глобално село“ и да вируси брзо „путују“, поставља се питање зашто представници власти у Србији, као ни СПЦ не траже да се хитно откаже „Евро прајд“ у Београду. На овој манифестацији од 12. до 18. септембра треба да се одржи најмасовнија интернационална парада поноса на којој се очекује на хиљаде и хиљаде припадника ЛГБТ популације из Европе и света. Марш поноса је заказан за 17. септембар 2022. године.

Званична статистика од 30. јуна 2022. каже да је од мајмунских богиња оболело у Европи: Британија (1.076), Немачка (969), Шпанија (800), Француска (440), Португалија (402), Холандија (257), Италија (159) и Белгија (117). У Америци (395) и Канади (287). У Србији је регистрован само један случај.

Статистички подаци говоре да је на свету укупно оболело 5.323 људи у 52 земље, а број нових случајева сваког дана расте.

Статистика оболелих од мајмунских богиња на дан 30. јун 2022.

Подсетимо, наша јавност је обавештена у септембру 2019. да је на годишњој конференцији Европске асоцијације организатора прајдова, Београд Прајд освојио титулу града домаћина и организатора европске манифестације „Евро прајд“ 2022 године, победивши остале кандидате, Барселону, Лисабон и Даблин. „Евро прајд“ се додељује градовима као домаћинима за организацију догађаја још од 1992. и Београд је јединствен по томе што ће се „Евро прајд“ први пут организовати изван Европског економског простора.

На званичном web сајту одбројавају се секунде, минути, сати и дани до почетка ове манифестације, а Иницијатива младих за људска права у сарадњи са Београд Прајдом и партнерским организацијама, објавила је позив за пријаве за „Евро прајд“ волонтерски програм који је отворен у мају 2022. и намењен је младима из Београда. Позивају све младе људе који живе у главном граду да се пријаве и да постану део једног од најсвеобухватнијих програма за младе који се тиче људских права.

Петиција против „Евро прајда

У исто време покренута је Петиција против „Евро прајда“ у Београду коју је потписало (до сада) више од 4.000 Срба из матице и дијаспоре, а СПЦ још увек није изнела свој став нити дала јавно саопштење. Оваквим поводима су се већ оглашавале Бугарска православна црква (против одржавања ЛГБТ параде у Софији, истакавши да такви догађаји „угрожавају моралне темеље друштва“), као и цркве у Грузији и Јерменији. Какве позитивне ефекте овог догађаја СПЦ види за вернике, Србију и целокупан наш народ у овом (епидемиолошком, друштвеном, економском и политичком) тренутку?

Зашто државни апарат ћути и доводи Србију на руб још једне опасне пандемије? Зашто се на време не обавести Европска асоцијација организатора прајдова, да манифестацију отказујемо из безбедносно-епидемиолошких разлога, а градови кандидати Барселона, Лисабон или Даблин могу да „ускоче“ на место домаћина. Да ли треба да делујемо превентивно или ћемо поново бити сведоци куповине нових вакцина (овога пута за мајмунске богиње) и поново отворити Халу један Београдског сајма за пријем оболелих. Да ли нас можда чекају нове забране кретања и ново ванредно стање?

Извор: Изјаве.нет

Да ли је наш приоритет да: Србија мора бити здрава?! И на крају: И шта ћемо сад? Да ли ћемо дозволити нову дестабилизацију Србије и колапс здравственог система да би се допали и додворили Западу?

Шта кажу канадски вакцинисани „добри војници“

Преносимо оно што су изјавили вакцинисани становници провинције Квебек за дневну новину „Монтреал газета“. Већина анкетираних је тражила да остане анонимна.

„Урадио сам оно што сам морао да урадим“, рекао је један анкетирани, додајући да се вакцинисао „да би избегао ширење заразе. Ја сам добар војник. Кажу ми да то урадим и ја урадим. “

„Број случајева је и даље веома мали“, рекао је други анкетирани, „али би се болест могла проширити, па да будем спреман у случају да до тога дође.“

Извор: Монтреал газета

Следећи се вакцинисао јер је „у контакту са много људи у геј заједници, тако да је изложен потенцијалној опасности“. Рекао је: „Имам јаку реакцију на сексуално преносиве инфекције  – не желим да се тешко разболим. “

„Јасно видимо ланац преношења, углавном на друштвеним мрежама, код мушкараца који имају секс са мушкарцима“, истакли су званичници.

Аутор: Марина Булатовић

Извор: Стање ствари

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!