Srbija i srbske zemlje

EVO KOLIKO ŠIPTARA IMA SRPSKO POREKLO! Brojke će vas zaprepastiti

FOTO: nacionalist.rs

Tokom čitavog 19. veka u Kneževinu (potonju) Kraljevinu Srbiju bilo je upada naoružanih trupa iz delova Osmanskog carstva naseljenog Albancima.

Drenica je oblast između Kosova i Metohije koja je prilikom ulaska srpske vojske na ovo područje 1912. godine bila etnički najhomogeniji prostor na KiM, gde su Albanci/Arbanasi/Šiptari činili gotovo stoprocentnu većinu, a Srbi manje od 2% od ukupnog stanovništva.

Ovde su Srbi postajali Arbanasi a Cigani pravoslavni su se izjašnjavali da su Srbi.

U ovoj etnički homogenoj sredini od 2.937 porodica 582 su bile poislamljenih i poarbanašenih Srba, što je tačno jedna petina od ukupnog broja, a što daje asimilacioni odnos 4 Albanca na 1 Srbina (češće Srpkinju). To dalje upućuje na procenu da je od 1.616 hiljada Albanaca popisanih 2011. godine, oko 320 hiljada poreklom Srba. Pri tome, radi se o 150 do 200 naselja koja su u potpunosti srpska po poreklu stanovništva, a koja su primivši islam još i jezik izgubila kako bi se izjednačili sa veoma nasilnim došljacima.

Između dva svetska rata, u jedinom kratkom periodu kada su Srbi imali vlast na KiM izvršeno je doseljavanje kolonista u Drenicu, njih 692 porodice u vreme izvršenih istraživanja A. Uroševića. Albanci su spalili kuće kolonistima na početku i na  kraju Drugog svetskog rata, činili su svakakve zločine koje je komunistička vlast od 1944. godine samo potvrdila, te se najveći broj kolonista nije vratio.

Manastir Devič je u martu 2004. godine goreo po ko zna koji put, a vlast KiM sprema se postane član UNESKO-a, kao dokazani kulturni i civilizacijski staratelj nad teritorijom, stanovništvom i kulturnim dobrima…

Atanasije Urošević, Naselja i poreklo stanovništva knjiga 39, SANU, Naučno delo, Beograd 1965

Izvor: nacionalist.rs