Историја

Евакуација Срба из Албаније 1916: Ево шта је истина

Српски војници почетком 1916. године чекају укрцавање на италијански брод који ће их превести на Крф, на опоравак од Албанске голготе.

Око 250.000 српских војника, рањеника и српских избеглица из Албанске голготе у Великом рату 1916. године спасли су италијански морнари који су их својим ратним – војним, али и рибарским бродовима пребацили на италијанску обалу Јадранског мора, док су на Крф савезници директно пребацили само мали број, тврди др Радмила Мила Михајловић, српска новинарка запослена на ТВ РАИ, која је открила једину архивску грађу о том догађају, троминутни филм и фотографије акције спасавања.

– Стотину година се веровало да су српску војску спасли савезници пребацивањем на Крф и причало се о спасоносној лађи француској, а цела прича је историјски фалсификат који је изграђен на политичким основама после Првог светског рата. Италијани су се 3. децембра 1915. срели са српском војском, која је била у Фијерију у Албанији. Свакодневно је умирало по 100 Срба, а без упутства савезника, Италијанима су биле везане руке и могли су само да седе и гледају, па су вршили притисак на своју владу да нешто предузме. Команданту резервних трупа српске војске, пуковнику Ристићу, 5. јануара 1916. стигао је телеграм од генерала Бертотија, команданта италијанских снага у Албанији, у ком га обавештава да је Италија наредила да се моментално крене у спасавање српских регрута и у ком га моли да помогне да се трупе што пре пребаце до Валоне и одатле у Италију. До 18. јануара 1916. све резервне трупе, сви регрути српске војске и цивили, више од 200.000 њих, из Албаније је пребачено у Италију, а после њих је почело пребацивања и регуларне војске у Бари и друга италијанска места на јадранској обали – тврди Михајловићева и додаје да су савезнички бродови стигли у Албанију тек почетком фебруара, када је тамо остао само мали број српске војске.

Троминутни филм и фотографије приказане су у среду увече у Музеју ПТТу Београду, а том приликом Михајловићева је одржала предавање о спасавању српске војске у Великом рату.

Исправљена је историјска неправда према Италији. Суочавамо се с фалсификованом историјом, јер се после Првог светског рата и специфичних историјских околности у Краљевини Југославији морало измислити ко нас је спасао. Креирано је да је француска лађа спасла српску војску, а Италијане нико не помиње-истиче Михајловићева, која је покренула иницијативу да се у знак захвалности Италији до краја године изда серија поштанских марака с фотографијама акције спасавања српске војске.

ТАЧНОЈЕ, АЗБОГСПОРАОКОИСТРЕИСТИНАГУРНУТАУСТРАНУ

Чињеница да је српску војску и народ 1916. из Албаније спасла италијанска морнарица, како тврди историчар проф.др Момчило Павловић, научни саветник у Институту за савремену историју, позната је историчарима.

Тачно је да су Италијани превезли све те ратнике својим бродовима у договору с другим савезницима јер су њихови бродови били ближи. Онај ко је ово хтео да зна, знао је. Рачуна се да је италијанска морнарица из Албаније евакуисала око 250.000 српских војника и цивила у Италију и Тунис. То је била битка с временом јер је аустроугарскавојска већ била заузела Драч и све друге веће луке на Јадрану-бјашњава Павловић и додаје да у међуратној историји Краљевина СХС није имала добре односе с Италијанима због спорова око границе у Истри, па је та историјска истина гурнута у страну.

Извор: beograd.in