Србија и србске земље

Епископ Јоаникије и седморица свештеника у Миловом тродневном притвору

„ШТА СЕ ДОГАЂА – ПОНЕКАД МЕ СРАМОТА ШТО САМ НА СЛОБОДИ, ШТО НИСАМ У ЗАТВОРУ“

Привођење изведено око 2 сата иза поноћи. Владика и свештеници Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић прво приведени у никшићки ОДТ

Претходно у Никшићу дошло до спонтаног окупљања верника испред Саборне цркве Светог Василија Острошког, потом и литије. Зато је владика полицајцима мирно рекао: „Ако ви нас приводите у име читавог овог народа који је био на Литији – све је у реду“

ФАКТИ: На челу литије – заједно са Јоаникијем и никшићким свештентсвом – био је и митрополит Амфилохије, али се монтенегрински режим није усудио да и њега приводи и шаље у притвор. Ђукановић се, очито, одлучио да крене на заоштравање и да продемонстрира силу. Прво је покушао у Беранама, али је његова полиција устукнула пред народом. Главни монтенегрин се игра ватром. Нема сумње, са дозволом западних амбасадора у Подгорици који су му надређени

____________________________________________________________________________

        ЕПИСКОПУ будимљанско-нишићком г. Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушање у Центру безбједности Никшић па потом код тужиоца, одређено је задржавање до 72 сата

        Владика и свештеници су доведени у Основно државно тужилаштво око 2 сата иза поноћи гдје им је након више од 2 сата саслушања одређен притвор.

        Притвор до 72 сата одређен је свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

        Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

        Велики број полицијских службеника у „марицама“ дошли су да приведу Владику и свештенство након јучерашње величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је Владика или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред Саборном црквом Светог Василија Острошког.

        Око 2 сата иза поноћи, из Центра безбједности, Владика и свештенство су приведени у никшићко ОДТ.

        Свештеници су, у име Светог Василија, замолили окупљени народ да буде миран, и да ни на какав начин не нашкоди полицији.

        „Ако ви нас приводите у име читавог овог народа који је био на Литији, све је у реду“, казао је синоћ полицијским службеницима Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

        “Никакав проблем ја немам с тим. Мене је понекад срамота што сам на слободи, што нисам у затвору, с обзиром на све оно што се догађа”, казао је Владика Јоаникије полицијском службенику.

        Световасилијевска литија је у Никшићу традиционална.

        Владика Јоаникије и никшићки свештеници су одбили позив да ноћу иду у Центар безбједности и тражили да се изјаве дају дању, у пристојно вријеме.

        Раније је саопштено да Епархија неће организовати Световасилијевску литију, али је одржана на захтјев народа који се окупио испред никшићког Саборног храма.

        Митрополиту Амфилохију, који је заједно с Владиком Јоаникијем био у Литији, овога пута није уручен позив.

Извор: fakti.org

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!