Црква

Eкумениста Вартоломеј и земљотрес на Светој Гори

У времену од 19. до 22. октобра у посети Светој Гори је био умишљени папа са истока, Вартоломеј. Колико му је вера јака и савест мирна, говори податак да је на монашко полуострво дошао у пратњи специјалног одреда од 100 полицајаца са дресираним псима. Само му је недостајао “папамобил“, специјално возило којим се вози папа.

Као добродошлица на Атону, Вартоломеја су дочекали графити, који показују шта већина Светогороца мисли о њему.

“Антихристе Вартоломеј, Света Гора те не жели и не признаје“

“Одлази са Свете Горе, Вартолемеје, који раздиреш Цркву Христову“

       Циљ цариградског патријарха, који изазива највећи раскол у Православној Цркви, са тежим последицама него онај из 1054. године, јесте да Света Гора прихвати секташе из Украјине на челу са  расколником Епифанијом Думенком. Том приликом Вартоломеја на Светој Гори дочекали су представници свих манастира. За време богослужења у манастиру  Ксенофонт, саслуживало му је 7 игумана од 20, а он је поменуо наведеног секташа Епифанија као „митрополита Кијевског и целе Украјине“. Међу тих 7 игумана, на срамоту Срба био је и игуман Хиландара Методије.

       Вартоломеј и екуменисти снују, али Господ одлучује. Као упозорење на њихово безакоње које урадише у Врту Пресвете Богородице, Светој Гори, 22. октобра за време јутарње службе осетио се земљотрес. Земљотрес се догодио у 07:12 часова, а епицентар је био 39 километара северозападно од Атона, у подводној зони на дубини од 10 км.

       Онима који су верни Богу и Православној Цркви ова опомена је довољна, а онима који се праве наивни и не желе да виде очигледне знаке навешћемо речи Архиепископа Аверкија Џорданвилског: “Апостасија или отпадништво, сада је у пуном замаху и тешко ономе ко то не види или, што је вероватније, не жели да види, ко из неопростиве лакомислености затвара очи на све што се догађа у свету и умирује себе и друге како ничега посебно сада нема, како је све природно“.

Уредништво