Русија и руске земље

Џозеф Бајден је навео 16. фебруар као дан почетка рата

Шта зна Бајден, што не зна Путин: Да ли је то датум кад ће Кијев напасти Доњецк

Званичници САД настављају да шаљу узнемирујуће поруке о наводном нападу Русије на Украјину, а амерички председник Џозеф Бајден је навео 16. фебруар као дан напада. Да ли је то заправо датум кад ће Украјина извршити агресију на Доњецк и Луганск? Амерички председник је, како пише лист „Политико”, током видео-конференције са генералним секретаром НАТО-а, председником Европске комисије и лидерима Велике Британије, Немачке, Италије, Канаде, Пољске, Румуније и Француске изјавио да би Русија могла да нападне Украјину већ 16. фебруара.

Шта се заиста спрема 16. фебруара

Генерал у пензији и оснивач Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач, међутим, каже да је истина сасвим другачија. Он не сумња у то да оваквим најавама Америка, заједно са Великом Британијом, заправо пројектује операцију украјинске војске према Доњецку и Луганску. „Они су одавно извршили све неопходне припреме за такав потез, поготово медијску припрему у међународној јавности, како би се Русија оптужила за оно што ће, под притиском Америке, учинити украјинске власти. Они знају да Русија неће моћи да дозволи терор над цивилним становништвом у Доњецку и Луганску, нити избијање украјинске војске на руску границу, те да би украјинска операција у тим областима условила реакцију Русије на начин који то определи руско руководство“, оцењује Ковач. Бајден недвосмислено, додаје наш саговорник, већ месецима упире прст у Русију и најављује ту операцију. „Ако до тога заиста дође 16. фебруара, онда ће то сасвим сигурно бити датум агресије украјинске војске на Доњецку и Луганску област. То је тај модел ’спаљене земље‘ коју припрема украјинска војска по инструкцијама Запада, пре свега Америке и Велике Британије, са њиховим специјалцима па све до командних штабних официра, врло слично ономе што су радили у Хрватској током операције ’Олуја‘ према српском становништву“, категоричан је Ковач. Нажалост, сматра наш саговорник, украјинске власти су у доброј мери уцењене, земља је „набијена“ различитим оружјем, гомилањем војних ефектива и новца са Запада, па из ове кризе не може да изађе а да не послуша Америку. Међутим, напомиње бивши генерал, оно што власти у Украјини не схватају је да у оваквом сценарију Америку неће болети украјинске жртве. „Америка неће слати своје војнике да бране Украјинце, а украјинска страдања би им била велика аргументација за такозвана злодела руске стране у потенцијалном сукобу, као и за измишљање низа перфидија у функцији компромитовања Русије и њеног дискредитовања у међународној јавности. Русија са своје стране покушава медијски да разобличи ту намеру Сједињених Држава и Велике Британије и у дипломатској сарадњи са трезвенијим европским земљама покушава да превазиђе ову ситуацију без неког отвореног ратног жаришта“, каже Ковач.

Америка отворено гура Европу у сукоб

Иако у Великој Британији и Сједињеним Државама има појединаца са другачијим мишљењем, попут британског министра одбране који је рекао да верује Шојгуу да Русија не планира никакву агресију на Украјину, то, боји се Ковач, неће променити институционално мишљење у овим државама, будући да су санкције према Руској Федерацији одавно спремне, а Америка само чека да их оправда неким ратним сукобом. Стратешки план Америке је, како каже, да Европу и Русију „забаве о свом јаду“, како би имала простора да решава свој други стратешки задатак — Кину. „Америка отворено гура Европу у сукоб и док су на њеној страни ове ’послушне‘ источноевропске земље које су окренуте ка Вашингтону и Лондону и за које су Брисел и Европска унија нека успутна заједница, многе европске земље попут Немачке и Француске прозреле су америчке намере и покушавају да се томе одупру. Остаје да верујемо да ће у самој Европи и тим водећим европским силама превагнути мишљење да не желе да ратују зарад америчких интереса у неком рату где ће и Европа и Русија бити губитници, а где би се САД измакле и ишле ка Далеком истоку, у функцији глобалне доминације и обуздавања Кине“, нада се Ковач. Руско Министарство спољних послова саопштило је да западне земље уз помоћ медија шире лажне информације сугеришући да Москва можда планира инвазију на Украјину и да тиме покушавају да одвуку пажњу са својих агресивних акција.

Аутор: Сандра Черин

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!