Svet

Dževad Galijašević: Američka igra sa Talibanima može postati krvava noćna mora za EU i Balkan

Način na koji se Amerikanci povlače iz Avganistana baš kao i način na koji Talibani preuzimaju vlast u Avganistanu, gotovo bez borbe, svjedoči da jedino američki partneri, koji su pod okriljem NATO trupa „nešto bezbjednosno i odbrambeno“ radili u toj zemlji, ne znaju šta de dešava.

A dešava se realizacija dogovora Trampove administracije i Talibana iz Dohe.

U suštini taj sporazum, postignut u decembru 2020. godine, u formalnom smislu je tek sporazum između proameričke vlade u Kabulu i Talibana postignut nakon višemjesečnih pregovora.

Njima je upravljao Majk Pompeo, državni sekretar SAD.

Tim sporazumom su Amerikanci kupili mir za sebe i svoje građane u zemlji i svijetu.

Sa druge strane, Talibani dobijaju svu vlast u Avganistanu, gotovo bez borbe i bez velikih žrtava.

Ali, to nije sve. Talibani obećavaju „mir sa SAD“ a zauzvrat dobijaju ukidanje sankcija i mogućnost da upravljaju obnovom zemlje i da izgrade finansijski monopol i stvore nove poslovne elite u svojim redovima.

Dakle, Talibani su zahtijevali i dobili, kraj strane okupacije i ukidanje svih sankcija.

U toku rata, koji su Amerikanci pokrenuli poslije 9/11. 2001. godine, izginulo je oko milion Avganistanaca, uglavnom civila, i oko 10.000 NATO-UN vojnika.

Prema podacma UN-a, najmanje trideset civila je ubijeno ili ranjeno u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Gorka je istina da se američka invazija uopšte nije obazirala na naslijeđe afganistanskog građanskog rata koji je počeo još 1978.

Vrijeme je da se pogleda istini u oči: to što su Amerikanci prije dvadeset godina umarširali bijesno i nepromišljeno, ne znači da sada Amerikanci bježe kući bez ozbiljnog plana i strategijskih procjena.

I oni su vidljivi bili još prošle godine, dok su još trajali pregovori u Kataru/Dohi. Prividno izbjeglički talas Avganistanaca i Pakistanaca – Talibana i džihadista Islamske države i Al Kaide – krenuo je prema Evropi.

Dakle, Evropa je mjesto i front na kome će psi avganistanskog rata nastaviti svoj džihadistički pohod.

Razmještanje američkih „lojalista“ već sada je javna politika Bajdenove administracije.

Evropska Unija nema izgrađen jedinstven odbrambeni i bezbjednosni sistem kako bi se ozbiljno suprotstavila budućem udaru na svoj mir, živote i imovinu svojih građana.

Zato je dogovor imperijalne sile u opadanju, što su SAD, sa radikalnim islamističkim grupama, organizacijama i državama višestruko opasan i upozoravajući.

To nije prvi put ali može biti krvava noćna mora za cijeli evropski kontinent i sve građane Evropske Unije i Balkana koji se otvara u političkom pretsoblju, a bez izgleda da bude dio unije evropskih zemalja i naroda.

(izjava „Vestima“ eksperta za bezbednost Dževada Galijaševića)

Izvor: Srpski stav – Fakti

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!