Свет

Џевад Галијашевић: Америчка игра са Талибанима може постати крвава ноћна мора за ЕУ и Балкан

Начин на који се Американци повлаче из Авганистана баш као и начин на који Талибани преузимају власт у Авганистану, готово без борбе, свједочи да једино амерички партнери, који су под окриљем НАТО трупа „нешто безбједносно и одбрамбено“ радили у тој земљи, не знају шта де дешава.

А дешава се реализација договора Трампове администрације и Талибана из Дохе.

У суштини тај споразум, постигнут у децембру 2020. године, у формалном смислу је тек споразум између проамеричке владе у Кабулу и Талибана постигнут након вишемјесечних преговора.

Њима је управљао Мајк Помпео, државни секретар САД.

Тим споразумом су Американци купили мир за себе и своје грађане у земљи и свијету.

Са друге стране, Талибани добијају сву власт у Авганистану, готово без борбе и без великих жртава.

Али, то није све. Талибани обећавају „мир са САД“ а заузврат добијају укидање санкција и могућност да управљају обновом земље и да изграде финансијски монопол и створе нове пословне елите у својим редовима.

Дакле, Талибани су захтијевали и добили, крај стране окупације и укидање свих санкција.

У току рата, који су Американци покренули послије 9/11. 2001. године, изгинуло је око милион Авганистанаца, углавном цивила, и око 10.000 НАТО-УН војника.

Према подацма УН-а, најмање тридесет цивила је убијено или рањено у посљедња три мјесеца прошле године.

Горка је истина да се америчка инвазија уопште није обазирала на наслијеђе афганистанског грађанског рата који је почео још 1978.

Вријеме је да се погледа истини у очи: то што су Американци прије двадесет година умарширали бијесно и непромишљено, не значи да сада Американци бјеже кући без озбиљног плана и стратегијских процјена.

И они су видљиви били још прошле године, док су још трајали преговори у Катару/Дохи. Привидно избјеглички талас Авганистанаца и Пакистанаца – Талибана и џихадиста Исламске државе и Ал Каиде – кренуо је према Европи.

Дакле, Европа је мјесто и фронт на коме ће пси авганистанског рата наставити свој џихадистички поход.

Размјештање америчких „лојалиста“ већ сада је јавна политика Бајденове администрације.

Европска Унија нема изграђен јединствен одбрамбени и безбједносни систем како би се озбиљно супротставила будућем удару на свој мир, животе и имовину својих грађана.

Зато је договор империјалне силе у опадању, што су САД, са радикалним исламистичким групама, организацијама и државама вишеструко опасан и упозоравајући.

То није први пут али може бити крвава ноћна мора за цијели европски континент и све грађане Европске Уније и Балкана који се отвара у политичком претсобљу, а без изгледа да буде дио уније европских земаља и народа.

(изјава „Вестима“ експерта за безбедност Џевада Галијашевића)

Извор: Српски став – Факти

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!