Србија и србске земље

Џевад Галијашевић: 80 одсто муслимана у БиХ има српске корјене, Бошњаци су исламиназирани Срби

Џевад Галијашевић

Експерт за безбедност, исламски екстремизам и тероризам, Џевад Галијашевић причао је о свом пореклу, Алији и Бакиру Изетбеговићу, тероризму…

Тврдиш да 80 одсто муслимана у БиХ има српске корјене?

“Бошњаци су Бошњаци – национална осјећања се не морају доказивати и не могу бити предмет приговора, нити оспоравања. И ја сам Бошњак. У етно генетском смислу Бошњаци су исламизирани Срби, у мањој мјери и Хрвати.

Тај процес исламизације одиграо се углавном у 16. вијеку, када није било глобалне групе типа нације и када су културне везе биле слабије изражене а религијски утицај на заједницу мањи. Бошњаци имају своју етно-генезу и морају је бити свјесни а своју националну свјест коначно морају формулисати и артикулисати.

На жалост, моја нација још увијек више личи на вјерски покрет него на озбиљну нацију. А њене националне вође, и кад истичу национални субјективитет, увијек мисле на џамију и вјеру, па више личе на хоџе него на политичке вође.”

Да ли си истраживао своје порјекло?

“Бошњак са арапским, српским и хрватским генима. Галијашевићи су трговачка фамилија из Галилеје која је у осмом вијеку отишла у Шпанију, а затим у Француску. Два вијека касније моји преци су стигли у Босну, којом је тада управљао српски кнез Часлав.

Галијашевићи су се ородили са домаћим словенским становништвом на подручју Тешња, Теслића, Зенице, Витеза, Бихаћа и Велике Кладуше.

На подручју Теслића, село Комушина, породица хрватског поријекла из лозе Поњавића наслонила се на породичну традицију Галијашевића крајем 17. вијека и од тада Галијашевићи су сви потомци Јуре Поњавића, који су презиме прихватили због заробљавања Јуре и његовог десетогодишњег ропства на галијама Еугена Савојског.

Наравно, данас нас има на свим меридијанима али најзначајније заједнице су и данас у наведеним градовима.”

А по мајци?

“Машићи, моја фамилија по мајци, су српског поријекла из Црне Горе. У Босну долазе у 17. вијеку и примају ислам, мада постоје и многи Машићи који нису мијењали вјеру.”

Како помирити Србе и муслимане у БиХ и Србији, тако да међусобно разумјевање побиједи мржњу? Да ли је то могуће?

“Да ли је могуће да на политичкој сцени Босне и Херцеговине не буде политичара као што је Бакир Изетбеговић или Хусејин Кавазовић, Шефик Џаферовић и Шемсудин Мехмедовић?

Ако је могуће срушити политичко и биолошко наслијеђе Алије Изетбеговића, могуће је да Бошњаци и Срби крену путем међусобног разумјевања. Изетбеговићево наслијеђе оптерећује наше односе и Босну и Херцеговину чини немогућом државом. Проклетом авлијом.”

Тражио си да Хашки трибунал подигне оптужницу против Алије Изетбеговића?

“Алија Изетбеговић је неосуђени ратни злочинац и требало га је процесуирати а његову злочиначку странку СДА забранити. Само би пресуда Изетбеговићу, као радикалном лидеру најбројнијег народа у БиХ омогућила истинско суочавање са злочинима на свим странама и довела до помирења народа.

У историји Босне и Херцеговине нико није нанио толико зла и донио толико несреће и биједе као Алија Изетбеговић. Неспособни, фанатизовани и мржњом задојени лидер.”

Изетбеговић је у посљедњем рату из политичких разлога организовао масовна убиства сарајевских муслимана, од којих је најпознатије оно на пијаци Маркале. Није ли Изетбеговић претеча Ал Каиде и Исламске републике у жртвовању муслимана ради остваривања политичких циљева?

“Идеја Исламске државе и њене Исламске војске настала је у Другом свјетском рату, у политичком програму Муслиманског братства и његовог омладинског покрета, у нас названог Младим муслиманима.

Извор: http://srpskidnevnik.com/pogledi/dzevad-galijasevic-80-odsto-muslimana-u-bih-ima-srpske-korjene-bosnjaci-su-islamizirani-srbi/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!