Друштво са јахте: Како се кује косовска политика

Нова фотографија до које је дошао КРИК приказује тајни сусрет познатог косовског бизнисмена и лобисте Беџета Пацолија и утицајног човека српског подземља Милана Радоичића, осумњиченог за учешће у убиству Оливера Ивановића. Како је новинарима објаснио извор који је доставио фотографију, састанак на јахти догодио се у лето 2017. године, а Пацоли је убрзо након тога направио изненађујући преокрет – напустио је дотадашње политичке партнере, придружио се коалицији Рамуша Харадинаја и постао министар спољних послова.

Пишу: Бојана Павловић, Стеван Дојчиновић

На луксузној јахти усидреној у луци надомак Старог града у Будви одиграо се тајни састанак. Тројица мушкараца разговарала су уз вечеру на крми брода опремљеног намештајем од беле коже, показује фотографија до које су дошли новинари КРИК-а.

У њиховом друштву биле су и две непознате женске особе, али су новинари препознали мушкарце – и они нису екипа за коју се очекује да седи заједно.

У белој кошуљи, у средини стола, седи Беџет Пацоли, најимућнији човек на Косову и најпознатији лобиста за косовску независност. Са њим седи Горан Ракић који је у то време изабран за председника Српске листе, највеће странке Срба на Косову. Трећи мушкарац, нагнут над тањиром, је озлоглашени српски бизнисмен Милан Радоичић, кога често називају „господаром севера Косова“. Данас је овај човек на Косову осумњичен за учешће у убиству политичара Оливера Ивановића.

Слева надесно Ракић, Пацоли и Радоичић (фото:крик.рс)

Извор који је новинарима КРИК/ОЦЦРП доставио фотографију рекао је да она настала у лето 2017. У то време на Косову је била напета ситуација. Тек што су били окончани парламентарни избори и ниједна партија није остварила већину потребну за састав владе. Уследили су тешки преговори.

Како је извор новинарима рекао, фотографија је забележила састанак који се показао кључним за разрешење овог политичког проблема. Ту тврдњу, међутим, није било могуће потврдити, јер нико учесника састанка није пристао да говори за КРИК.

Али оно што је сигурно је да је Пацоли, убрзо након овог сусрета, а пред истек рока за састављање владе, направио неочекивани преокрет. Оставио је своје дотадашње политичке савезнике и придружио се ПАН коалицији, познатој и као „ратно крило“ – чинили су је бивше вође ОВК. Ово је омогућило Рамушу Харадинају, који је у Србији осумњичен за ратне злочине, да састави владу.

Пацоли је добио место министра спољних послова, а чланови Српске листе три министарства.

„Харадинај није имао довољно гласова чак ни са Српском листом. Пацоли је спасио ствар. Нјегов потез био је изненађење јер је током изборне кампање оптужио чланове те коалиције да су му претили“, каже за КРИК Агрон Деми, политички аналитичар приштинског Института за напредне студије ГАП.

Лобиста за независност

Пацоли је чувен и ван Косова. Овај швајцарски држављанин косовског порекла поседује имовину вредну око 900 милиона евра, како преносе медији. Пре него што је ушао у политику 2006. године, Пацоли је стекао име као грађевински магнат и један од најистакнутијих лобиста за признавање независности Косова.

Крајем деведесетих, био је умешан у један од највећих корупционашких скандала у Русији. Нјегова швајцарска грађевинска компанија „Мабетекс“ добила је уносне послове обнове Кремља. Након што је посао завршен, тужилаштво је покренуло истрагу сумњајући да је Пацоли подмићивао високе руске званичнике, укључујући председника Бориса Јељцина и његове две ћерке.

Пацолијеви проблеми са надлежнима били су кратког века. Тужилац Јуриј Скуратов који је водио истрагу против њега отпуштен је након што се у јавности појавио снимак из хотелске собе на ком се он наводно види у сексуалном односу са две проститутке. Тадашњи директор руске тајне службе ФСБ, Владимир Путин јавно је потврдио да је мушкарац на снимку заиста Скуратов. Путин је касније постао председник Русије.
Случај је прешао у руке другог тужиоца који га је затворио због недостатка доказа. Паралелна истрага о Пацолију која се у Шварцајској водила за примање мита и прање новца, такође је обустављена.

фото: behgjetpacolli.com

У то време Пацоли је већ био важан лобиста за косовску независност. Основао је лобистичку компанију „Алијанса за ново Косово“ која се након неколико година развила у политичку странку. Био је изабран за председника Косова 2011, али се ту задржао само месец дана, пошто је суд поништио изборе.

Пре лета 2017, Пацоли и његова странка били су део коалиције коју је предводио претходни премијер Иса Мустафа. Пацоли је тада одбијао сваку сарадњу са супростављеном коалицијом ПАН, описујући тако нешто као „готово немогуће“. Али изгледа да се после састанка са Ракићем, формалним председником Српске листе и Радоичићем, предомислио.

Српска листа била је део Мустафине владе, али није било очекивано да ће подржати коалицију „ратног крила“ чији је кандидат за премијера био Рамуш Харадинај – у Србији окарактерисан као ратни злочинац. Представници Срба, као и Пацоли, ипак су подржали Харадинаја и влада је састављена.

„Интереси Косова су изнад партијскијх“, објаснио је тада Пацоли. „Разговарао сам са својим међународним пријатељима, најважнијим пријатељима Косова, као и са грађанима и донео праву одлуку. Није било алтернативе.“

Што се тиче Српске листе, три месеца пошто је постао премијер, Харадинај је јасно ставио до знања колики је Радоичићев утицај међу Србима на Косову.

„Разговарам са свима, са Миланом Радоичићем. Он је неки са севера који се пита за све“, рекао је Харадинај гостујући у емисији „Слободно српски“.

Човек који се пита за све

У то време Радоичић није био ни на каквој политичкој позицији, али његов утицај у подземљу учинио је да постане човек који одлучује.

Радоичић је кум и десна рука Звонка Веселиновића, човека кога извештаји полиције и обавештајних служби описују као вођу криминалне групе на северу Косова која се бави шверцом дроге, оружја и нафте, зеленашењем и прањем новца.

Још један битан сусрет
У јулу 2017. косовски портал „Газета Екпресс“ објавио је фотографију Харадинаја како седи са Радоичиц́ем у приштинском ресторану „Тифани“. Двојица мушкараца била су лежерно обучена, а фотографија је тајно снимљена са суседног стола. Овај састанак догодио се отприлике у исто време кад и онај на јахти, а покренуо је гласине да су се Радоичиц́ и Харадинај договорили да га Српска листа подржи.
У нелегалним пословима, Веселиновић је, како пише у извештају БИА-е, сарађивао са албанским криминалцима јужно од Ибра, од којих је најпознатији Исмет Османи, са надимком Цури, који је средином ове године ухапшен на Косову због рекетирања.

Према том извештају, Радоичић је преузимао дрогу од Османија и пребацивао је у Србију.

Упркос овим оптужбама, Веселиновићу и Радоичићу судило се за злоупотребе у привреди, али су на крају ослобођени. Радоичић је био оптужен и за отмицу македонског бизнисмена, али је ослобођен након што је жртва током суђења променила исказ.

Српска листа, странка на коју Веселиновић и Радоичић имају утицај формирана је 2014. године и убрзо је постала једини играч у српској заједници.

Неколико застрашујућих догађаја довело је до брзог успона ове странке.

Пре локалних избора у Косовској Митровици 2014. године, ухапшен је Оливер Ивановић, њихов највећи политички ривал и стављен у притвор због сумње да је починио ратни злочин. Други кандидат Димитрије Јанићијевић је убијен, а трећи се повукао из трке.

Радоичић и Ракић на прослави десетогодишњице Српске напредне странке (фото: фејсбук)

Након поновљених избора, градоначелник Северне Митровице постао је Горан Ракић.
Српска листа је и једина српска странка на Косову која има безусловну подршку владе Србије. Пре него што је постао председник, Александар Вучић је отворено подржавао Веселиновића, истичући да је он борац за интересе Срба на Косову.

Веселиновић се чак срео са Вучићевим братом Андрејем у ресторану на Копаонику 2015. године, како су КРИК/ОЦЦРП открили почетком ове године, такође на основу једне кључне фотографије. БИРН је након тога објавио другу фотографију њиховог сусрета током изборне кампање 2014. године.

Док су Београд и Приштина у отвореном сукобу у вези са признањем независности Косова, српски криминалци имају приступ особама на највишим позицијама у обе земље, откривају објављене фотографије.

За Вучића родољуб, за тужилаштво бегунац

Радоичић је озваничио своју улогу у Српској листи у јуну 2018, када је постао потпредседник странке.

Нјегов утицај је био очигледан и раније.

„Градоначелници српских општина на Косову су ми се жалили да је Радочић тај који је доносио одлуке“, каже Рада Трајковић, српска политичарка и бивша посланица у скупштини Косова, за КРИК/ОЦЦРП.

„Рекли су ми да је имао неформалну канцеларију у ресторану „Греј“ у Косовској Митровици где је наређивао ко ће шта да ради. Бирао је имена министара, шефова полиције на Северу Косова и судија. И био је на директној вези са Харадинајем“, каже Трајковић, коју је Радоичић недавно тужио.

Радоичић, међутим, више није на Косову.

Убрзо након што је преузео улогу једног од вођа странке, морао је да побегне јер га је полиција тражила због сумње да је умешан у убиство Оливера Ивановића које се десило у јануару 2018. године.

Није изненађење, српски председник Вучић стао је у његову одбрану. Вучић се са њим састао у Београду и рекао јавности да га је српска полиција испитала и да је сигурна да Радоичић није умешан у Ивановићево убиство. Вучић је инсистирао на томе да је Радоичић родољуб који брани положај Срба на Косову, а случај против њега је означио као политички мотивисан.

Ипак, на Косову је Радоичић другачије виђен.

„После убиства Ивановића, политичари на Косову почели су се дистанцирати од њега“, каже аналитичар Агрон Деми.

Истраживању је допринео Лоренс Марзук (ОЦЦРП)

Извор- https://www.krik.rs/