Mišljenja

Dragan R. Mlađenović: Primer bezbožne bahatosti i bezakonja u SPC

Blagotvorna posledica samoukidanja komunističko-orvelovske tmine do koga je došlo pre nešto više od trideset godina, proizvela je nacionalno i duhovno buđenje ponižavanog i dugotrpeljivog srpskog naroda. Srpska pravoslavna crkva je, zahvaljujući ovom duhovnom i nacionalnom osvešćivanju svoje blagoverne pastve, ponovo stekla ugled koji joj osam stoleća zasluženo pripada. I kao što obično biva u ovakvim društvenim metežima i previranjima, u lađu SPC ukrcali su se i oni koji sa Crkvom i hrišćanskom duhovnošću nemaju dodirne tačke. Istini za volju, među sveštenicima je uvek bilo i biće onih koji ovo zanimanje shvataju kao zanatski servis za dobru zaradu – od hrišćanske duhovnosti ni traga. Danas, kada Crkva od bogoborne države više nije proganjana, već, naprotiv, mažena, pažena i „stipendirana“, neki sveštenici su se do te mere kastinski opustili i pogordili, smatrajući da im je svako bezakonje dozvoljeno.

Poslednjih nekoliko godina primer bezbožne bahatosti i bezakonja daje u crkvenim krugovima dobro poznati prof. dr Vladimir Vukašinović (rođen 1967. u Zrenjaninu). Dugačak je spisak njegovih titula i zaduženja kojima pribira plate i honorare. Na Bogoslovskom fakultetu SPC predstavlja prodekana za nastavu i predaje Liturgiku, iako starogrčki, osnovu ovog predmeta, poznaje „kao krava latinski“. U Patrijaršiji deluje kao Prvi arhijerejski namesnik Beogradske eparhije i glavni urednik Izdavačkog fonda SPC na kom položaju štampa sopstvene jeretičke knjige, a na Kalemegdanu je samoproglašeni starešina najstarijih beogradskih crkava – Ružice i Svete Petke. Pre toga je uvaženi V. V. u saradnji sa zlatarom Dragutinom Vasiljevićem iz Zemuna opljačkao imovinu ovih svetinja: tri kg srebra i 1.650 grama zlata. U stilu „Držite lopove!“ V. V. je preko plaćenog novinara Novosti Radeta Dragovića za sopstvenu krađu prozvao i optužio kolege:  protojereja-stavrofora Radomira Popovića, tadašnjeg starešinu, i protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, tadašnjeg blagajnika kalemegdanskih svetinja. Klevetu i laž su proturile visokotiražne Novosti, a  finansijska komisija Patrijaršije, koja je utvrdila ispravno poslovanje dvojice najuglednijih, oklevetanih sveštenika, svoja saznanja je objavila na sajtu Patrijaršije, za koji nismo sigurni da neko čita.

Nedavno je naš uvaženi profesor postao i predsednik Crkvenog suda SPC: to je kao da je piromanu (osobi koja ima patološku potrebu da podmeće požare), povereno da vodi vatrogasnu brigadu.

Vrhunac obesti i moralnog sunovrata ove hulje u mantiji pravoslavnog sveštenika je seksualno uznemiravanje, proganjanje i silovanje sopstvenih studentkinja. Četiri najodvažnije devojke su bednika prijavile, a zatim se javilo još šest studentkinja, tako da ukupan broj žrtava ovog duhovnika-silovatelja zasada čini deset osoba. Neke su se obratile i samom poglavaru SPC, ali je on, nažalost, svu prljavštinu slučaja gurnuo pod tepih. Nadajmo se da će sadašnje mlađe i mudrije rukovodstvo naše Svete, Saborne i Apostolske Crkve ispraviti ovu nepravdu. Najmanje je što može da učini, Božje i ljudske pravde radi, da oholog bezakonika protera uz upotrebu ubedljivog tradicionalnog sredstva – neokresane, uneređene motke.

  Mlada voditeljka jedne ovdašnje TV stanice velike gledanosti pronašla je, iako nije tražila, preciznu formulaciju za našeg uvaženog profesora-silovatelja i njemu slične; ta titula glasi – PROTOJEREJ STAFORD.

Autor: Dragan R. Mlađenović

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!