Dr med Jasmina Vučić-Peev: Šta je to ispravna isxrana?

Ni na jednom polju ljudskih delatnosti nema toliko manipulacije, prevara i kriminalnih laži kao na polju nutricione nauke. Hiljadama godina, najrazličitiji uticaji modeliraju sastojke naših jela — uglavnom su do nedavno teološke zapovesti začinjavale tanjire i određivale šta ćemo staviti u usta. Današnji moderni nutricionisti nisu lekari, niti su lekari specijalisti za isxranu – veza dve nauke je presečena i skoro nepostojeća, tako da mnoga pitanja ostaju bez odgovora. U naučnom vakuumu, agro-alimentarna industrija postaje apsolutni gazda ultimnog ponuđenog proizvoda kome je svrha profit – sve što proizvodi, služi pre svega sopstvenoj dobiti. Tako, biološka čista hrana nije predviđena za decu i adolescente, nego za one koji imaju mogućnosti da plate često predimenzinirane cene. Infrakti, smrtna obeznost, dijabetes, šlogovi… postaju i pored “napredka nauke“, statistički sve ubitačniji. Ako Hipokrat i nije izrekao “da hrana bude tvoj lek“, znamo da ipravna isxrana može biti prevencija mnogih bolesti. U zadnje vreme, na našu sreću, postalo je sasvim jasno, da se negativne i opasne “naučno proverene“ poruke, serviraju s šarenim servijetama na luksuznim, a lažljivim, sajtovima financiranim državnim fondovima.
Nauka je definicije voća i povrća tako zamrsila da danas ljudi ne mogu da odgovore ni na najprostije pitanje – da li su paprike, patlidžan, kukuruz, grašak, tikve, krastivci… voće ili povrće? E, radi se o voću – jer svi ovi navedeni plodovi proističu iz cveta biljke – dakle, to su sve voćke koje mi nazivamo, povrćem. A, povrćem se prema pravilima biologije, nazivaju samo delovi biljaka, kao listovi (spanać, kupus, salata…), koreni (krompir, šargarepa, rotkvice…), izdanci (špargle…), seme ( sočivo, leblebija ili slanutak). Naše “visoko razvijene nauke“ su nas dovele i pored ponekad provedenih dvatesedak godina po školskim klupama, do neznanja o najosnovnijim pojmovima – ustvari, ova ignoracija je željena. Jer, radi ce upravo na tome da ne znamo šta nam je najbolje uneti u organizme.
Agro-alimentarni kriminalci su uspeli
-da od fruktoze, glukoze, dekstroze, saharoze… dakle od raznih šećera koje industrijski dodaju ne smo u džemove i slatkiše nego i u hleb, meso, ribe, čak i slani čips, najskuplji dimljeni losus… da naprave triger dijabetisa koji je izazvao epidemiju šećerne bolesti i s njom povezanim amputacijama, slepilom, impotencijom čak i kod mladih ljudi, što se pre tridesetak godina nije viđalo po klinikama
-da od zasićenih masti (hidrolizovanih / životinjskih masti) naprave ukusne kolače, gotova jela s kojima šlogovi (apopleksija), infarkti, hipertenzija… to jest, artiosklerotične bolesti, postadoše glavni uzrok smrti
-da u svaku flašicu vode dodaju ili hlor, ili fluor ili brom (u Italiji) – otrove koji razaraju kosti i prave rupe vidljive na rentgenu ali i na zubima (bele tačke koje uglavnom se vide kod Astralijanaca koji čak fluorišu i vodu s česme)
-da deci prodaju slatkiše obojene otrovnim kolorantima (E101, E102…)
-da sjaj na voću, sladoledima, kolačima… proizvedu s otrovnim lakom E904 (=sok insekta)
-da od vode s šećerom i insektom iz meksičke pustinje, E120, da proizvedu Fantu i prodaju je kao “osvežavajuću oranžinu“
-da u svaki sos dodaju opasne emulzifijante
-da svo suvo voće u prodaji zatruju sulfitima
-da sve ribe zatruju živom…
-da pretvore jabuke i banane u bombe pesticida…
..
Kao da biljke nemaju proteine, “nauka“ perfidno širi laž da nam kao u ime potrebe za proteinima, treba životinjsko meso — a, evo jednostavnog računa : ako jedna beba s majčinim mlekom koje ima samo 1,2% proteina može da duplira svoju težinu za šest meseci života, zašto ona odraslom čoveku (koji ne raste i ne upotrebljava proteine za umnožovanje ćelija, već isključivo za reparaciju), zašto čoveku treba više od 0,88 % proteina koje ima paradajiz, grašak 11%, kukuruz 6-13% proteina, paprika 0,9%…? Tačno je da bez proteina ne možemo da živimo, ali je i tačno da previše proteina može da optereti bubrege, šteti im, da životinjski proteini uzrokuju rak debelog creva koji je drugi po brojnosti u bogatim zemljama gde se meso konzumiraju svakodenvno, iako je Svetska zdrastvena organizacija proglasila crveno meso za kancerogen (što je tačno, s obzirom da znamo po statistikama da u onim zemljama gde narod ne jede mesi zboig siromaštva ili iz kulturelnih običaja, Indija- tu nema raka debelog creva)!
Inače, ako se prerano odojčentu naturi meso umesto majčinog mleka – ono umire od destrukcije bubrega!
U vrlo skoroj budućnosti programiraju nam komzumaciju insekata i u tu svrhu organizuju po školama “naučne predstave“ s ciljem da naša deca prevaziđu prirodnu odbojnost unošenja ne-adekvatne hrane i probaju ono što se smatra nejestivim, po hiljadugodišnjim nasleđenim kulturelni obrascima. Meduze, morske alge, crvi a čak i ljudsko meso stoje na meniju koji određuju vladaoci sveta i koji se jako brinu o proteinima za nas (što su za njih uvek meso, ili insekti). Njihov Kodeks alimentarius je objavljen i dobro sažet u ovom članku: https://borbazaistinu.rs/satanisticki-program-snabdevanja-hranom-vec-je-na-pragu/
Ova Agenda usvojena još 2006. godine izazvala je mučninu kod većine onih koji su je studirali – ali, po radnjama Evrope, Švajcarske… već vidimo na policiama, “šnicle od insekta“ i zamrznuta “ćufteta od crva“. Naši tanjiri su postali meta “naučnika“ i “ekologista“ bez morala i obraza čiji je cilj, resetovanje navika, ukusa, prirodnih instinkta koji su nas održali. S obzirom da smo progutali ogromne količine pesticida, koloranata, emulzifijanata, hlora, broma, arsenika… koji su naznačeni na etiketama s E brojevima, bez pobune, verovatno, elita umišlja da će nam opet prekrojiti ustaljene alimentarne navike. Jer, očigledno, njima je to već uspelo bar jednom u istoriji da su nam nametnuli pogrešnu isxranu.
I sama Biblija po pitanju isxrane više zbunjuje nego što daje odgovore. Prvo, Adam i Eva su jeli samo biljke koje imaju seme u sebi – opisujući stvaranje sveta, u Genezi 1 : 29-30, u Starom Zavetu, u prvobitnom stanju, Čoveku u rajskoj bašti, su dozvoljene samo biljke za jelo : 29. Tada je Bog rekao: „Dajem vam svaku biljku koja nosi seme na celoj zemlji i svako drvo koje ima plod sa semenom u sebi. Oni će biti tvoji za hranu. 30. I svim zverima na zemlji i svim pticama na nebu i svim stvorenjima koja se kreću po zemlji – svemu što ima dah života u sebi – dajem svaku zelenu biljku za hranu.“ I bilo je tako.“ Ali, posle potopa, Bog dozvoljava Noah-y da jede “sve što gmiže na zemlji“. Tako je čovek postao omnivorac, bez da mu je anatomija promenjena. A životinje koje su takođe bile u Rajskom vrtu vegetarijanci, postale su kranovorci i omnovorci. A Isus je potvdio da Čovek može jesti i otrovnu hranu, “ako ima veru“. Dakle, tri puta je menjan meni…
Adam je prema Genezi živeo 930 godina. Posle njega, svi njegovi naslednici su imali sve kraći i kraći život – do Abrahama (desetog kolena posle Noah-a koji je izuzetak s 950 godina) koji je ipak doživo 175 godina.
Starost od 43,200 i 28,800 godina koja se spominje na kamenim spomenicima Sumera pre-potopa y Listi kraljeva, bi mogla, prema logici, biti realna :
https://sr.wikipedia.org/wiki/Spisak_kraljeva_Sumera
U antičkim vremenima, naš najumniji Čovek koga su proglasili “Dardancem“ a ponekad ga nazivaju i “Tračaninom“, samo nikada nigde Srbinom, Pitagora, jeo je isključivo vegansku hranu (dakle posnu) i tražio od svojih učenika u njegovim školama pod otvorenim nebom, jedan jedini uslov : da se prirdžavaju STROGO POSNE ISXRANE I TO SVEŽE, SIROVE BILJNE HRANE, VOĆA ! Samo oni koji su prihvatili ovu dijetu su mogli da uče u Pitagorijanskoj školi. Sve do početka XX veka biljna isxrana se i zvala pitagorijanska. A onda, iz poruge, engleska elita je proglasila “vegetarijanskom“ i time uvela podsmeh i ruganje prema svima onima koji nisu jeli meso i / ili životinjske proizvode. Sâm Pitagora je ubijen upravo zato što nije hteo da jede meso, prema zahtevima grčkih bogova koji su insistirali na tome, preko tadašnjih teokrata. Njegove škole su spaljenje i do danas svo znanje koje je on BESPLATNO DAVAO PO TRGOVIMA I ULICAMA “italijanskih i grčkih mesta“, je proglašeno za sokratovu mudrost (iako cy Sokrat, Aristotel,Platon… svo znanje samo nasledili od Pitagore, preko otvorenih škola filozofa), euklidovu inteligenciju (živeo oko -300. godine, dok je Pitagora živeo oko -550)… Jedino što mu ne-otpisuju, to je definicija oktave i polu-tonova u muzici i pitagoriny teoremy.
Naravno, da bi se pitanjima došlo do bilo koje Istine (PITA(ti)-(na)GORA(ma)), prvo mozak mora biti korektno hranjen kako bi bio sposoban za uzvišene / gorske apstarakcije. Samo biljna, sirova isxrana, najsvežija moguća, ubrana direktno s drveta pri zajedničkim šetnjama celih odeljenja, bila je dozvoljena pitagorijanskim učenicima, gde su čak i žene mogle biti učesnice. Ovako hranjeni “učenici“ (bolje rečeno: odkrivači znanja) su bili sposobni da misle — to je Pitagori bilo jedino važno: misaoni / intelektuelni kapacitet. Istorija skriva zašto je ubijen, jer se radi o najosnovnijem znanju, koje tajna društva skrivaju od porobljene mase naroda koja nikako ne sme da misli – ona mora biti opijena, držana u bedi, gluposti, zaluđena zabavama, besmišlju… i uvek spremna da se proda. Nema goreg i opasnijeg oružja protiv širokih narodnih masa nego pogrešna hrana koja smanjuje intelektualne kapacitete i održava telesnu snagu čoveka na nivou roba kome lanci i ne trebaju da bi se smatrao nemoćnim, pobeđenim, slabim… naravno tu i alkohol igra svoju važnu ulogu: https://borbazaistinu.rs/opijanje-naroda-po-antickom-robovlasnickom-receptu/
Dakle, biljna / posna ili veganska isxrana je bila praktikovana još u antičkim, pre-hrišćanskim vremenima. Upravo je Mezija (Dardanija / Tračija / Makedonija = stara Srbija) bila zemlja posne hrane – ostatke te kuhinje ćete naći u receptima koji se čuvaju po monastirima a koje uglavnom Makedonke pripremaju:
Niko na svetu nema sušene šljive, sušene kajsije.. kao mi! Te tehnike sušenja se praktikuju po BiH od antičkih vremena (verovatno od vinčanske = staro-srBske kulture) — kada se meso i ribe nisu jeli čak ni zimi – nego sušeno voće, umesto mesa.
Kod Hindusa i Budista, biljna / posna ili veganska isxrana je još vrlo aktuelna – brojevi su ustvari zamišljeni u Indiji i nisu arapaskog porekla – matematičke operacije su zahvaljujući ovim vegetarijancima postale moguće.
Ali, pogledajmo komparativnu anatomiju, kako bi Pitagora to učinio ,u svrhu spoznaje Istine i učimo od Prirode:
Facial Muscles | |
Carnivore | Reduced to allow wide mouth gape |
Herbivore | Well-developed |
Omnivore | Reduced |
Human | Well-developed |
Jaw Type | |
Carnivore | Angle not expanded |
Herbivore | Expanded angle |
Omnivore | Angle not expanded |
Human | Expanded angle |
Jaw Joint Location | |
Carnivore | On same plane as molar teeth |
Herbivore | Above the plane of the molars |
Omnivore | On same plane as molar teeth |
Human | Above the plane of the molars |
Jaw Motion | |
Carnivore | Shearing; minimal side-to-side motion |
Herbivore | No shear; good side-to-side, front-to-back |
Omnivore | Shearing; minimal side-to-side |
Human | No shear; good side-to-side, front-to-back |
Major Jaw Muscles | |
Carnivore | T emporalis |
Herbivore | Masseter and pterygoids |
Omnivore | T emporalis |
Human | Masseter and pterygoids |
Mouth Opening vs. Head Size | |
Carnivore | Large |
Herbivore | Small |
Omnivore | Large |
Human | Small |
Teeth (Incisors) | |
Carnivore | Short and pointed |
Herbivore | Broad, flattened and spade shaped |
Omnivore | Short and pointed |
Human | Broad, flattened and spade shaped |
Teeth (Canines) | |
Carnivore | Long, sharp and curved |
Herbivore | Dull and short or long (for defense), or none |
Omnivore | Long, sharp and curved |
Human | Short and blunted |
Teeth (Molars) | |
Carnivore | Sharp, jagged and blade shaped |
Herbivore | Flattened with cusps vs complex surface |
Omnivore | Sharp blades and/or flattened |
Human | Flattened with nodular cusps |
Chewing | |
Carnivore | None; swallows food whole |
Herbivore | Extensive chewing necessary |
Omnivore | Swallows food whole and/or simple crushing |
Human | Extensive chewing necessary |
Saliva | |
Carnivore | No digestive enzymes |
Herbivore | Carbohydrate digesting enzymes |
Omnivore | No digestive enzymes |
Human | Carbohydrate digesting enzymes |
Stomach Type | |
Carnivore | Simple |
Herbivore | Simple or multiple chambers |
Omnivore | Simple |
Human | Simple |
Stomach Acidity | |
Carnivore | Less than or equal to pH 1 with food in stomach |
Herbivore | pH 4 to 5 with food in stomach |
Omnivore | Less than or equal to pH 1 with food in stomach |
Human | pH 4 to 5 with food in stomach |
Stomach Capacity | |
Carnivore | 60% to 70% of total volume of digestive tract |
Herbivore | Less than 30% of total volume of digestive tract |
Omnivore | 60% to 70% of total volume of digestive tract |
Human | 21% to 27% of total volume of digestive tract |
Length of Small Intestine | |
Carnivore | 3 to 6 times body length |
Herbivore | 10 to more than 12 times body length |
Omnivore | 4 to 6 times body length |
Human | 10 to 11 times body length |
Colon | |
Carnivore | Simple, short and smooth |
Herbivore | Long, complex; may be sacculated |
Omnivore | Simple, short and smooth |
Human | Long, sacculated |
Liver | |
Carnivore | Can detoxify vitamin A |
Herbivore | Cannot detoxify vitamin A |
Omnivore | Can detoxify vitamin A |
Human | Cannot detoxify vitamin A |
Kidney | |
Carnivore | Extremely concentrated urine |
Herbivore | Moderately concentrated urine |
Omnivore | Extremely concentrated urine |
Human | Moderately concentrated urinei |
Carnivore Nails Sharp claws
Herbivore Flattened nails or blunt hooves
Omnivore Sharp claws
Human Flattened nails
Nails

Upoređujući anatomiju i fiziologiju karnivorca (meso-jeda), omnivoraca (sve-jeda), herbivoraca (biljo-jeda) i fruktivoraca (“voćko-jeda“) s anatomijom i fiziologijom čoveka, vidimo da je homo sapiens dizajniran da može da pomera donju vilicu kao svi herbivorci i fruktivoraci; ima pljuvačku i mora da žvaće, jer varenje počinje pri mastikaciji (žvakanju) kao kod svix herbivoraca i fruktivoraca. Karnivorci ne žvaću i ne vare hranu u ustima nego samo progutaju istrgnute komade lešina s špicastim moćnim zubima (kaninski), jer imaju ogrome želudce u kojima varenje počinje. Mi imamo zube kao fruktivoraci i ne možemo da otrgnemo kopita, dlake niti da ih svarimo; naši jednjaci su uski i napravljeni samo za dobro sažvakau biljnu hranu; naša stomačna kiselina ne vari sve delove životinja kao kod karnivoraca i omnivoraca; najvažnije – odnos DUŽINE NAŠIH CREVA (oko 8-9 metara) prema povšini tela, pokazuje da smo uictinu napravljeni za biljnu isxranu ! Lavovi i tigrovi imaju vrlo kratka creva: 1-2 metra i ogromne stomake.
Pravilna isxrana prema ovim obzervacijama je posna, biljna ili pitagorijanska isxrana – ona se bere direktno s drveta, po mogućnosti i ima plodne semenke u sebi. To je hrana koja nosi život u sebi — ona može da umnoži život u beskrajnost – nekuvana (jer skuvane semenke ne daju život; ), nefermentirana i nesmrznuta !
Termička obrada hrane razara većinu vitamina i menja trodimenzinalny strukturu proteina koji posle kuvanja ne mogu da uđu u ćelije i hrane je – kao ključ koji je promenio formu, proteini koji su promenili svoju strukturu ne mogu da vrše funkciju reparatora i hranitelja ćelija. Zato je sveža, Bogom data hrana, neprerađena, jedina pravilna. Fermetirana i smrznuta hrana su takođe mrtve !
Normalno je da pri ubacivanju pogrešne hrane (mesa, ribe, jaja, životinjskog mleka…) organizam homo sapiensa prerano stari, razvija kancere (naročito kancer debelog creva), hronične bolesti… Umesto pre-fabrikovane hrane prepune otrovnih dodataka koji nisu uvek deklarisani i životinjskih lešina i mleka drugih vrsta koji nam fiziološki ne odgovaraju, počnimo dan s jednom voćkom za doručak ako glad uopšte postoji rano ujutru. Čaša čiste vode s nekoliko kapi limuna, može biti doručak, bolji od kafe (koja je takođe bomba pesticida). Oko deset sati banana, sok od oranže, sezonsko voće; ručak obavezno početi S SVEŽOM SALATOM, začinjenu s limunom (ne sirćetom) i uljima iz mehaničke /hladne presije (rafinisana ulja su visoko toksična posle zagrevanja) pa tek onda preći na kuvanu hranu ako se ne može bez nje a ne može se u početku jer se navike teško koriguju a organizam se mora lagano promeniti : zaštitna kožica protiv kuvane / mrtve hrane lagano odpada s interstiniuma pri konzumaciji žive hrane. Po podne grickati orahe, lešnike, bademe nabubrele u vodi nekoliko sati kako bi se encimi reaktivili, urme… . Eto, pitagorijanske isxrane koja čisti telo i misao.
Današnjem čoveku, posle hiljadugodišnje pogrešne isxrane, ona može biti teška i nemoguća – ali već 80% čisto biljne, žive hrane, održava mladost, ojačava imunitet, leči mnoge “moderne“ bolesti, podiže znatno libido, čisti misli, sprečava Alčcxajmer…
Pre 10 000 godina, homo sapiens nije imao enzime za varenje kravljeg mleka a Azijati i ga i danas nemaju – zato se sirevima ponekad dodaje sok iz želudca teleta (švajcarski Grijer). Protiv prirode, nametnulo se ljudima mleko životinja i njihovo meso – to se može smatrati realnim padom Čoveka — prvim resetingom čovekove fiziologije.
Biblijski izlazak iz Raja je najverovatnije figurativna predstava promene fiziologije homo sapiensa. U Ilijadi i Odeseji našeg guslara Homera, čitamo da je bilo y Meziji “devojaka zlatne kože“. A Mezija je opet Srbija, kao i Makedonija i Tračija i Dardanija – Pitagorina otadžbina, ali i otadžbina Homera, Spartakusa… I rabini po Jerusalemu, pričaju da su ljudi u početku imali transparetnu kožu. Može se predpostaviti da je elita uspela nametnuti pogrešnu isxranu celom ljudskom rodu u cilju slabljenja intelektualnih i fizičkih /fizioloških kapaciteta — uspeli su jedan fiziološki reseting. Sada spremaju mentalni reseting s kojim bi dokrajčili naše mentalne sposobnosti. Osim kože koja je danas opaka, creva su se širila i telesna visina rasla – sve više mrtve hrane je potrebno za održavanje sve težeg i sporijeg organizma.
Prema nekim, vrlo retkim i neprovereni izvorima, koji se ovde ipak moraju spomenuti – žene koje se hrane na pitagorijanski način, rađaju bez porođajnih bolova, manju decu, čilu a mirnu i veselu koja ne znaju za kmečkanje.
Provereno je i poznato da živa hrana može da leči depresiju, anksioznost, pa čak i šizofreniju – ovo je naravno zabranjena tema za sve psihijatre kojima je jedini Bog farmaceutska mafija.
Dok su ljudi živeli u rodnim zajednicama, kao Hunca narod, Indijanci ili Aboridženi, nisu znali za doručak – jelo se zajedno oko podne. Jedan obrok. Bez stresa. Bez soli! Hunci su živeli do 160 godina i rađali s 80 godina – podaci o njima a i knjiga engleskog lekara koji je živeo s njima… sve je nestalo. Ostao je samo trag recepta o njihovom ne-pečenom hlebu (koji je često deformisan) – uglavnom, on se sastoji isključivo od proklijalih semenka žitarica povezanim biljnim uljima.
A danas, biljke na Zapadu imaju sterilna semena koje se ne razmnožavaju i samim tim su neadekvatne za isxranu, prema prvobitnim božijim zahtevima. Filozofsko pitanje se ovde nameće – može se li ce Čovek rajskom icxranom vratiti u rajsko stanje? Odgovor bi morao doći od fiziologa i neurologa u obliku naučne studije a ne u filozofskom eseju. Međutim, ekonomski sistem baziran na profitu, ne dozvoljava ovakve studije – ko bi imao interes da financira naučnu studiju koja bi dokazala da biljna isxrana deluje preventivno protiv arteriosklerotičnih bolesti (šloga, infrakta, hipertonije..), kancerogenih oboljenja, dijabetisa, deregulacije autoimunog sistema i naročito skraćenju biološkog veka.? Ko bi imao koristi od masovnog poboljšanja zdravlja populacije? Da plaćaju penzinerima do 1’000. godine penzije ? Da bolnice budu prazne? He, ne… to kapitalizam ne dozvoljava – njemu trebaju što skuplji i što ne-efikasniji lekovi, kako bi pacijenti ostali zavisni od medicinskih usluga ceo život. To je logika medicinsko-farmaceutske mafije koja danas predstavlja “specijaliste zdrastvenog sistema“. Osim toga, samo mladi robovi su upotrebljivi – stariji su pronocljiviji i ponekad progledaju kroz političke i ekonomske manipulacije robovskog sistema, baziranog na profitu, hijerarhiji i manipulaciji ljudske energije.
Umesto da dozvolimo satanskoj eliti da nas opet resetuje, vratimo se na ono što beše nekad prirodno — učimo decu da po dvorištima škola, pored NE-PROMETNIH ulica, po parkivima, na svakom pedlju zemlje, sade drveće jabuka, šljive, kajsije, trešnje… Sve to voće koje su naši preci sadili i sušili na suncu, pa jeli zimi? Nema li po Youtube-y izvanrednih videa koji pokazuju kako iznedriti jabukovo drvo iz semenkice koju svako ima u kući, upravo sada – seme nam ne fali u Srbiji. Kako saditi paradajiz na terasi ? Vertikalnu baštu po stanovima? Znanje imamo BESPLATNO na Internetu, za sađenje svih vrsta biljki po svim uslovima. Ako zemlje i fali, niko ne sme zabraniti semenkici da raste pored bilo kog puta – sađenje hrane na gerilski način bi moralo biti prećutno dozvoljeno s obziroma na primarnu važnost održanja života s ovim istinskim aktom samo-održanja. Pojam “samo-održanje“ je kidnapovan u agendi 2030 i premazan satanističkim ciljevima. Zato, svaki pojedinac, mora biti svestan važnosti ove teme i raditi na stvaranju BESPLATNE HRANE ZA SEBE I PROLAZNIKE, kako bi se svet pretvorio u besplatnu baštu što bi razorilo aktuelni ekonomski sistem baziran na profitu — ubediti po gradskim službama za održavanje puteva, odgovorne da ne diraju drveće koje daje hranu i obezbeđuje preživljavanje; naučiti, decu, šta je prioritet i šta je priroda i šta je smisao nauke – nije li to najvažnije ?
Besplatna hrana znači, ličnu suverenpst i nezavisnost od njihovog sistema. Ona dalje znači i sponatano urušavanje sotonskog sistema baziranog na profitu gde se Čovek prodaje za platu, kako bi kupio hranu… Kad besplatnost počne da ubija njihov sistem – onda Čovek postaje slobodan i može da stvara po božanskom nadahnuću a ne za interes sotonske perverzne uglavnom pedofilne i homoseksualne elite. Iste sile koje su ubile Pitagoru, sakrile razlog ubostva, njegov nacionalni identitet, ispisale su lažnu Istriju i lažu nas danas u epohi, koju sami nazivaju “post-istina epoha“ – dakle, perioda laži.
Jedino, što su ti krimialci zaboravili, jeste, da danas c Internetom možemo da proverimo većinu informacija. Istina ih ubija – zato, oni nas eliminišu s vakcinama, ratovima, otrovima u hrani, dezinformacijama o isxrani…
“Neka borba bude neprestana“
Dr med Jasmina Vučić-Peev
u srbskoj 7531. godini, u listopadu, 22-og
S blagoslovom
PS.
-Još neka reč o besplatnoj medicinskoj prevenciji :
http://www.kmnovine.com/2019/05/zdrava-Srbija.html
-Pre nekoliko godina sve ove dole navedene naučne studije su bile dostupne na Internetu – sada su ih poskidali. ali naslovi govore o čemu se radi i neke su još uvek dostupne:
1. Corinna Koebnick, Ada L. Garcia, Pieter C. Dagnelie, Carola Strassner, Jan Lindemans, Norbert Katz, Claus Leitzmann and Ingrid Hoffmann Dietary Fibre and the Metabolic Syndrome Group, German Institute of Human Nutrition, Potsdam-Rehbruecke, D-14558 Nuthetal, Germany;; * Department of Epidemiology, Maastricht University, Maastricht, The Netherlands;; † Institute of Nutritional Science, University of Giessen, D-35392 Giessen, Germany;; ** Erasmus University Medical Center Rotterdam, The Netherlands; and; ‡ Institute of Clinical Chemistry, University of Giessen, Germany, D-35392 Giessen, Germany koebnick@mail.dife.deLong-Term Consumption of a Raw Food Diet Is Associated with Favorable Serum LDL Cholesterol and Triglycerides but Also with Elevated Plasma Homocysteine and Low Serum HDL Cholesterol in Humans The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 135:2372-2378, October 2005Human Nutrition and Metabolism
2. Maike Groeneveld, Dissertation, Gießen 1994, http://www.uni-giessen.de/fbr09/nutr-ecol/veroe_dissgroe.php
3. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Allen NE, Thorogood M, Mann JI.
Cancer Epidemiology Unit, Nuffield Department of Clinical Medicine, University of Oxford, Oxford, UK. tim.key@ceu.ox.ac.uk Cancer incidence in British vegetarians. 2009 Jul 7;101(1):192-7. Epub 2009
4. Link LB, Hussaini NS, Jacobson JS Columbia University, Mailman School of Public Health, 722 West 168th Street, New York, NY 10032, USA.LBL10@columbia.edu Change in quality of life and immune markers after a stay at a raw vegan institute: a pilot study Jun;16(3):124-30. Epub 2008 Apr 8.
5.. Rauma AL, Nenonen M, Helve T, Hänninen O. Department of Clinical Nutrition, University of Kuopio, Finland. Effect of a strict vegan diet on energy and nutrient intakes by Finnish rheumatoid patients. Eur J Clin Nutr. 1993 Oct;47(10):747-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8269890
6. Donaldson MS, Speight N, Loomis S. Hallelujah Acres Foundation, Shelby, NC, USA. michael@hacres.com Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: an observational study.BMC Complement Altern Med. 2001;1:7. Epub 2001 Sep 26
7. Fontana L, Shew JL, Holloszy JO, Villareal DT. Section of Applied Physiology, Division of Geriatrics and Nutritional Science, Department of Internal Medicine, Washington University School of Medicine, St Louis, MO 63110, USA. lfontana@im.wustl.edu Arch Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet . Intern Med. 2005 Mar 28;165(6):684-9.
8. New SA. Centre for Nutrition and Food Safety, School of Biomedical and Molecular Sciences, University of Surrey, GU2 7XH, Guildford, UK.s.new@surrey.ac.uk Osteoporos Int. . Do vegetarians have a normal bone mass? 2004 Sep;15(9):679-88. Epub 2004 Jul 16
9. Peltonen R, Ling WH, Hänninen O, Eerola E. Department of Medical Microbiology, Turku University, Finland. An uncooked vegandiet shifts the profile of human fecal microflora: computerized analysis of direct stool sample gas-liquid chromatography profiles of bacterial cellular fatty acids. Appl Environ Microbiol. 1992 Nov;58(11):3660-6.
10. LAWRENCE ERLBAUM Nutrition and Cancer (2003) , Volume: 46, Issue: 2, Pages: 131-137, PubMed: 14690788
11. Hänninen O, Nenonen M, Ling WH, Li DS, Sihvonen L. Department of Physiology, University of Kuopio, Finland. Effects of eating an uncooked vegetable diet for 1 week.. Appetite. 1992 Dec;19(3):243-54.
12. Hänninen O, Rauma AL, Kaartinen K, Nenonen M. Department of Physiology, University of Kuopio, Finland. Vegan diet in physiological health promotion. Acta Physiol Hung.1999;86(3-4):171-80.
13. Esther Mateike at IOS Press, mateike@iospress.nl Institute of Biochemistry and Molecular Biology I of the Heinrich-Heine University, Düsseldorf, Germany, High fruit and vegetable intake positively correlated with antioxidant status and cognitive performance in healthy subjectsAugust 2009, Journal of Alzheimer’s Disease
14. . Ornish D, Magbanua MJ, Weidner G, Weinberg V, Kemp C, Green C, Mattie MD, Marlin R, Simko J, Shinohara K, Haqq CM, Carroll PR. Department of Urology, The Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, University of California, 2340 Sutter Street, San Francisco, CA 94115, USA. Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention . Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Jun 17;105(24):8369-74.Epub 2008 Jun 16
15. Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians . A vegetarian diet may protect against a common bowel disorder BMJ. 2011 Jul 19;343:d4131. doi: 10.1136/bmj.d4131
16. Couto E, Boffetta P, Lagiou P, Ferrari P, Buckland G, Overvad K, Dahm CC, Tjønneland A, Olsen A, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Cottet V, Trichopoulos D, Naska A, Benetou V, Kaaks R, Rohrmann S, Boeing H, von Ruesten A, Panico S, Pala V, Vineis P, Palli D, Tumino R, May A, Peeters PH, Bueno-de-Mesquita HB, Büchner FL, Lund E, Skeie G, Engeset D, Gonzalez CA, Navarro C, Rodríguez L, Sánchez MJ, Amiano P, Barricarte A, Hallmans G, Johansson I, Manjer J, Wirfärt E, Allen NE, Crowe F, Khaw KT, Wareham N, Moskal A, Slimani N, Jenab M, Romaguera D, Mouw T, Norat T, Riboli E, Trichopoulou A. Mediterranean dietary pattern and cancer risk in the EPIC cohort. Br J Cancer. 2011 Apr 26;104(9):1493-9. Epub 2011 Apr 5.
17. Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. 2011 May;93 (5):1128-35. Epub 2011 Mar 23.
18. http://www.llu.edu/public-health/health/pubs.page?
19″T. COLIN CAMPBELL, CHEN JUNSHI, THIERRY BRUN, BANOO PARPIA, QU YINSHENG, CHEN CHUMMING, and CATHERINE GEISSLER CHINA:FROM DISEASES OF POVERTY TO DISEASES OF AFFLUENCE. POLICY IMPLICATIONS OF THE EPIDEMIOLOGICAL TRANSITION ‘Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca , Institute of Nutrition & Food Hygiene, Chinese Academy of Preventive Medicine, Beijing, ‘Institute Of Mediterranean Agriculture, Montpellier, ‘Department of Food and Nutritional Science, Kings College, University of London. (November 5th, 1991)
20. Ganss C, Schlechtriemen M, Klimek J. Department of Operative and Preventive Dentistry, Dental Clinic, Justus Liebig University, Giessen, Germany.Carolina.Ganss@dentist.med.uni-giessen.de Dental erosions in subjects living on a raw food diet.. Caries Res. 1999;33(1):74-80
21. Gaisbauer M, Langosch A. Klinik in der Stanggass, [Raw food and immunity]. [Article in German]. Berchtesgaden Fortschr Med. 1990 Jun 10;108(17):338-40.
22. 72514 Circulation is published by the American Heart Association. 7272 Greenville Avenue, Dallas, TX
doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158 Circulation 2006, 114:82-96: originally published online June 19, 2006 American Heart Association – „Consistent with this principle, the AHA recommends that individuals consume a variety of fruits, vegetables, and grain products, especially whole grains; choose fat-free and low-fat dairy products, legumes, poultry, and lean meats; and eat fish, preferably oily fish, at least twice a week“
23. Arnold Ehret Mucusless Diet Healing System: Scientific Method Of Eating Your Way To Health, New York: Ehret Literature Publishing Company Inc, 1953, 1981, 1983, 2008 . Mucusless Diet Healing System: A Scientific Method Of Eating Your Way To Health, USA: Benedict Lust Publishers, 1976. Includes ‘Master Key To Superior Health’. The Definite Cure Of Chronic Constipation, California: ELPC Inc, 1955. Includes Overcoming Constipation Naturally; The Internal Uncleanliness Of Man. Author:Arnold Ehret Die Schleimfreie Heilkost, Taschenbuch, 1990.
24. Arshavir ter Hovannessian (Aterhov), Die Rohkost 1964 – free e-book online
25. Timothy J Key, Paul N Appleby, Gwyneth K Davey, Naomi E Allen, Elizabeth A Spencer and Ruth C Travis
1 From the Cancer Research UK Epidemiology Unit, University of Oxford, United Kingdom.
Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-OxfordAmerican Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78, No. 3, 533S-538S, September 2003
26. Adolf Just Die Hilfe auf dem Wege! Geistes- und Seelenleben, 1907 ; Der Kampf um die Wahrheit. Die naturgemäße Lebensweise (Erde und Lehm) vor Gericht, 1907 ; Die naturgemäße Heilweise in kurzer Darstellung. Das Heil des Menschen für Leib, Geist und Seele, 1913 ; Die Heilerde, das alte Natur- und Volksheilmittel und seine wunderbaren Heilerfolge bei innerer und äußerer Anwendung. Die ganze wahre naturgemäße Heilweise auf christlicher Grundlage, 1919
27. Heinrich Lahmann Das Luftbad als Heil- und Abhärtungsmittel 1898; Die Diätetische Blutentmischung als Grundursache der Krankheiten 1891 ; Die Kohlensäurestauung in unserem Körper – die wichtigste allgemeine Krankheitsursache 1905
28. Maximillian Oskar Bircher Grundzüge der Ernährungstherapie auf Grund der Energiespannung der Nahrung, Berlin 1903 ; Die Grundlagen unserer Ernährung, Berlin 1921 ; Diätetische Heilbehandlung: Erfahrungen und Perspektiven, Stuttgart 1935 ; Vom Wesen und der Organisation der Nahrungsenergie, Stuttgart 1936
29. Prospective Studies Collaboration, Whitlock G, Lewington S, Sherliker P, Clarke R, Emberson J, Halsey J, Qizilbash N, Collins R, Peto R., Body-mass index and cause-specific mortality in 900 000 adults: collaborative analyses of 57 prospective studies. Lancet. 2009 Mar 28;373(9669):1083-96. Epub 2009 Mar 18. PMID: 19299006
30. JMcCay CM, Crowell MF, Maynard LA. The effect of retarded growth upon the length of life span and upon the ultimate body size. Journal of Nutrition 1935, 10:63-79.
31. Weindruch R, Walford RL., „Dietary restriction in mice beginning at 1 year of age: effect on life-span and spontaneous cancer incidence.“Science, March 12, 1982; 215(4538), pages 1415-8. PMID: 7063854
32. E J Masoro, et al, „Action of food restriction in delaying the aging process„, Proc Natl Acad Sci U S A., 1982 July; 79(13): 4239-4241.
33. Ross MH., Length of life and caloric intake. Am J Clin Nutr. 1972 Aug;25(8):834-8.
34. Bodkin NL, Alexander TM, Ortmeyer HK, Johnson E, Hansen BC. Mortality and morbidity in laboratory-maintained Rhesus monkeys and effects of long-term dietary restriction. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003 Mar;58(3):212-9. PMID: 12634286
35. Kalm LM, Semba RD, „They starved so that others be better fed: remembering Ancel Keys and the Minnesota experiment„, J Nutr. 2005 Jun;135(6):1347-52. PMID: 15930436
36. Welle SL, Seaton TB, Campbell RG. „Some metabolic effects of overeating in man„, Am J Clin Nutr. 1986 Dec;44(6):718-24. PMID: 3538842
37.Andersen LB, Schnohr P, Schroll M, Hein HO, All-cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work, Arch Intern Med. 2000 Jun 12;160(11):1621-8. PMID: 10847255
38. Holloszy JO, Mortality rate and longevity of food-restricted exercising male rats: a reevaluation. J Appl Physiol. 82:399-403, 1997. It is concluded that 1) moderate caloric restriction combined with exercise does not normally increase the early mortality rate in male rats, 2) exercise does not interfere with the extension of maximal life span by food restriction, and 3) the beneficial effects of food restriction and exercise on survival are not additive or synergistic.
39. Corrada MM, Kawas CH, Mozaffar F, Paganini-Hill A. Association of body mass index and weight change with all-cause mortality in the elderly.Am J Epidemiol. 2006 May 15;163(10):938-49. Epub 2006 Apr 26. PMID: 16641311
40. Luigi Fontana, MD, PhD; Samuel Klein, MD, „Aging, Adiposity, and Calorie Restriction„, JAMA. 2007;297:986-994.
41. Kenneth J. Mukamal; Ichiro Kawachi; Matthew Miller; Eric B. Rimm Body Mass Index and Risk of Suicide Among Men Arch Intern Med.2007;167:468-475.
42. Willcox BJ, Yano K, Chen R, Willcox DC, Rodriguez BL, Masaki KH, Donlon T, Tanaka B, Curb JD., How much should we eat? The association between energy intake and mortality in a 36-year follow-up study of Japanese-American men, J Gerontol A Biol Sci Med Sci., 2004 Aug;59(8):789-95. PMID: 15345727
43. RP Gelber, T Kurth1, JE Manson, JE Buring and JM Gaziano, Body mass index and mortality in men: evaluating the shape of the association,International Journal of Obesity (2007) 31, 1240-1247; PMID: 17342077
44. H Yang, et al., Nutrient-Sensitive Mitochondrial NAD+ Levels Dictate Cell Survival, Cell, Volume 130, Issue 5, September 21, 2007
45. Howitz KT, Bitterman KJ, Cohen HY, Lamming DW, Lavu S, Wood JG, Zipkin RE, Chung P, Kisielewski A, Zhang LL, Scherer B, Sinclair DA. „Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan„. Nature. 2003 Sep 11;425(6954):191-6. Epub 2003 Aug 24. PMID 12939617
46.Villareal DT, Fontana L, Weiss EP, Racette SB, Steger-May K, Schechtman KB, Klein S, Holloszy JO., Bone mineral density response to caloric restriction-induced weight loss or exercise-induced weight loss: a randomized controlled trial, Arch Intern Med. 2006 Dec 11-25;166(22):2502-10. PMID: 17159017
47. Nicklas BJ, Wang X, You T, Lyles MF, Demons J, Easter L, Berry MJ, Lenchik L, Carr JJ, Effect of exercise intensity on abdominal fat loss during calorie restriction in overweight and obese postmenopausal women: a randomized, controlled trial. Am J Clin Nutr. 2009 Feb 11. PMID: 19211823
48. Arnold LM, Hudson JI, Hess EV, Ware AE, Fritz DA, Auchenbach MB, Stark LO, Keck PE Jr: Family study of fibromyalgia. Arthritis Rheum 2004,50:944-952. PubMed Abstract | Publisher Full Text
49. Buskila D, Sarzi-Puttini P, Ablin JN: The genetics of fibromyalgia syndrome. Pharmacogenomics 2007, 8:67-74. PubMed Abstract | Publisher Full Text
50. Simms RW, Roy SH, Hrovat M, Anderson JJ, Skrinar G, LePoole SR, Zerbini CA, de Luca C, Jolesz F: Lack of association between fibromyalgia syndrome and abnormalities in muscle energy metabolism. Arthritis Rheum 1994, 37:794-800. PubMed Abstract | Publisher Full Text
51. Yunus MB, Khan MA, Rawlings KK, Green JR, Olson JM, Shah S: Genetic linkage analysis of multicase families with fibromyalgia syndrome. J Rheumatol1999, 26:408-412. PubMed Abstract
52. Bondy B, Spaeth M, Offenbaecher M, Glatzeder K, Stratz T, Schwarz M, de Jonge S, Kruger M, Engel RR, Farber L, Pongratz DE, Ackenheil M: The T102C polymorphism of the 5-HT2A-receptor gene in fibromyalgia. Neurobiol Dis 1999, 6:433-439. PubMed Abstract | Publisher Full Text
53. Gürsoy S, Erdal E, Herken H, Madenci E, Alasehirli B: Association of T102C polymorphism of the 5-HT2A receptor gene with psychiatric status in fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int 2001, 21:58-61. PubMed Abstract | Publisher Full Text
54. Gürsoy S, Erdal E, Herken H, Madenci E, Alasehirli B, Erdal N: Significance of catechol-O-methyltransferase gene polymorphism in fibromyalgia syndrome.Rheumatol Int 2003, 23:104-107. PubMed Abstract | Publisher Full Text
55. Offenbaecher M, Bondy B, de Jonge S, Glatzeder K, Kruger M, Schoeps P, Ackenheil M: Possible association of fibromyalgia with a polymorphism in the serotonin transporter gene regulatory region. Arthritis Rheum 1999, 42:2482-2488. PubMed Abstract | Publisher Full Text
56. Gürsoy S: Absence of association of the serotonin transporter gene polymorphism with the mentally healthy subset of fibromyalgia patients. Clin Rheumatol 2002,21:194-197. PubMed Abstract | Publisher Full Text
57. Buskila D, Cohen H, Neumann L, Ebstein RP: An association between fibromyalgia and the dopamine D4 receptor exon III repeat polymorphism and relationship to novelty seeking personality traits. Mol Psychiatry 2004, 9:730-731. PubMed Abstract | Publisher Full Text
58.Yunus MB: Towards a model of pathophysiology of fibromyalgia: aberrant central pain mechanisms with peripheral modulation. J Rheumatol 1992, 19:846-850.PubMed Abstract
LENKA J. ZAJIC, An Investigation of Over 500 People Who Have Eaten a Raw Food Diet for Over 2 Years The Iova Source, Iova’s Enlightening Magazine, Raw Food Diet Study, Aug 06http://www.iowasource.com/food/lenkastudy_0806.html