Природа и здравље

Др мед Јасмина Вучић-Пеев: Шта је то исправна исxрана?

Ни на једном пољу људских делатности нема толико манипулације, превара и криминалних лажи као на пољу нутриционе науке. Хиљадама година, најразличитији утицаји моделирају састојке наших јела — углавном су до недавно теолошке заповести зачињавале тањире и одређивале шта ћемо ставити у уста.  Данашњи модерни нутриционисти нису лекари, нити су лекари специјалисти за исxрану – веза две науке је пресечена и скоро непостојећа, тако да многа питања остају без одговора. У научном вакууму, агро-алиментарна индустрија постаје апсолутни газда ултимног понуђеног производа коме је сврха профит – све што производи, служи пре свега сопственој добити. Тако, биолошка чиста храна није предвиђена за децу и адолесценте, него за оне који имају могућности да плате често предимензиниране цене. Инфракти, смртна обезност, дијабетес, шлогови… постају и поред “напредка науке“, статистички све убитачнији. Ако Хипократ и није изрекао “да храна буде твој лек“, знамо да иправна исxрана може бити превенција многих болести. У задње време, на нашу срећу, постало је сасвим јасно, да се негативне и опасне “научно проверене“ поруке, сервирају с шареним сервијетама на луксузним, a лажљивим, сајтовима финанцираним државним фондовима.

Наука је дефиниције воћа и поврћа тако замрсила да данас људи не могу да одговоре ни на најпростије питање – да ли су паприке, патлиџан, кукуруз, грашак, тикве, крастивци… воће или поврће?  Е, ради се о воћу – јер сви ови наведени плодови проистичу из цвета биљке – дакле, то су све воћке које ми називамо, поврћем. А, поврћем се према правилима биологије, називају само делови биљака, као листови (спанаћ, купус, салата…), корени (кромпир, шаргарепа, ротквице…), изданци (шпаргле…), семе ( сочиво, леблебија или сланутак). Наше “високо развијене науке“ су нас довеле и поред понекад проведених дватеседак година по школским клупама, до незнања о најосновнијим појмовима – уствари, ова игнорација је жељена. Јер, ради ce управо на томе да не знамо шта нам је најбоље унети у организме. 

Агро-алиментарни криминалци су успели 

-да од фруктозе, глукозе, декстрозе, сахарозе… дакле од  разних шећера које индустријски додају не смо у џемове и слаткише него и у хлеб, месо, рибе, чак и слани чипс, најскупљи димљени лосус… да направе тригер дијабетиса који је изазвао епидемију шећерне болести и с њом повезаним ампутацијама, слепилом, импотенцијом чак и код младих људи, што се пре тридесетак година није виђало по клиникама

-да од засићених масти (хидролизованих / животињских масти) направе укусне колаче, готова јела с којима шлогови (апоплексија), инфаркти, хипертензија… то јест,  артиосклеротичне болести, постадоше главни узрок смрти 

-да у сваку флашицу воде додају или хлор, или флуор или бром (у Италији) – отрове који разарају кости и праве рупе видљиве на рентгену али и на зубима (беле тачке које углавном се виде код Астралијанаца који чак флуоришу и воду с чесме)

-да деци продају слаткише обојенe отровним колорантима (Е101, Е102…)

-да сјај на воћу, сладоледима, колачима…  произведу с отровним лаком Е904 (=сок  инсекта)

-да од воде с шећером и инсектом из мексичке пустиње, E120, да произведу Фанту и продају је као “освежавајућу оранжину“

-да у сваки сос додају опасне емулзифијанте

-да сво суво воће у продаји затрују сулфитима

-да све рибе затрују живом…

-да претворе јабуке и банане у бомбе пестицида…

.. 

Као да биљке немају протеине, “наука“ перфидно шири лаж да нам као у име потребе за протеинима, треба животињско месо — a, eво једноставног рачуна : ако једна беба с мајчиним млеком које има само 1,2% протеина може да дуплира своју тежину за шест месеци живота, зашто она одраслом човеку (који не расте и не употребљава протеине за умножовање ћелија, већ искључиво за репарацију), зашто човеку треба више од 0,88 % протеина које има парадајиз, грашак 11%, кукуруз 6-13% протеина, паприка 0,9%…?  Тачно је да без протеина не можемо да живимо, али је и тачно да превише протеина може да оптерети бубреге, штети им, да животињски протеини узрокују рак дебелог црева који је други по бројности у богатим земљама где се месо  конзумирају свакоденвно, иако је Светска здраствена организација прогласила црвено  месо за канцероген (што је тачно, с обзиром да знамо по статистикама да у оним земљама где народ не једе меси збоиг сиромаштва или из културелних обичаја, Индија- ту нема рака дебелог црева)! 

https://www.who.int/fr/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat

Иначе, ако се прерано одојченту натури месо уместо мајчиног млека – оно умире од деструкције бубрега!

У врло скорој будућности програмирају нам комзумацију инсекaта и у ту сврху организују по школама “научне представе“ с циљем да наша деца превазиђу природну одбојност уношења не-адекватне хране и пробају оно што се сматра нејестивим, по хиљадугодишњим наслеђеним културелни обрасцима. Mедузе, морске алге, црви а чак и људско месо  стоје на менију  који одређују владаоци света и који се јако брину о протеинима за нас (што су за њих увек месо, или инсекти). Њихов Кодекс алиментариус је објављен и добро сажет у овом чланку: https://borbazaistinu.rs/satanisticki-program-snabdevanja-hranom-vec-je-na-pragu/

Ова Агенда усвојена још 2006. године изазвала је мучнину код већине оних који су је студирали – али, по радњама Европе, Швајцарске… већ видимо на полициама, “шницле од инсекта“ и замрзнута “ћуфтета од црва“.  Наши тањири су постали мета “научника“ и “екологиста“ без морала и образа чији је циљ, ресетовање навика, укуса, природних инстинкта коjи су нас одржали. С обзиром да смо прогутали огромне количине пестицида, колораната, емулзифијаната, хлора, брома, арсеника… који су назначени на етикетама с Е бројевима, без побуне, вероватно, елита умишља да ће нам опет прекројити устаљене алиментарне навике.  Јер, очигледно, њима је то већ успело бар једном у историји да су нам наметнули погрешну исxрану.

И сама Библија по питању исxране више збуњује него што даје одговоре. Прво, Adam и Eva су јели само биљке које имају семе у себи – описујући стварање света, у Генези 1 : 29-30,  у Старом Завету, у првобитном стању, Човеку у рајској башти, су дозвољене само биљке за јело :  29. Тада је Бог рекао: „Дајем вам сваку биљку која носи семе на целој земљи и свако дрво које има плод са семеном у себи. Они ће бити твоји за храну. 30. И свим зверима на земљи и свим птицама на небу и свим створењима која се крећу по земљи – свему што има дах живота у себи – дајем сваку зелену биљку за храну.“ И било је тако.“ Али, после потопа, Бог дозвољава Noah-y да једе “све што гмиже на земљи“. Тако је човек постао омниворац, без да му је анатомија промењена. А животиње које су такође биле у Рајском врту вегетаријанци, постале су крановорци и oмноворци. A Исус je потвдио да Човек може јести и отровну храну, “ако има веру“. Дакле, три пута је мењан мени…

Аdam је према Генези живео 930 година. После њега, сви његови наследници су имали све краћи и краћи живот – до Abrahama (десетог колена после Noah-a који је изузетак с 950 година) који је ипак доживо 175 година. 

Старост од 43,200 и 28,800  година која се спомиње на каменим споменицима Сумера пре-потопа y Листи краљева, би могла, према логици, бити реална :

https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак_краљева_Сумера

У античким временима, наш најумнији Човек кога су прогласили “Дарданцем“ а понекад га називају и “Трачанином“, само никада нигде Србином, Питагора, јео је искључиво веганску храну (дакле посну) и тражио од својих ученика у његовим школама под отвореним небом, један једини услов : да се прирджавају СТРОГО ПОСНЕ ИСXРАНЕ И ТО СВЕЖЕ, СИРОВЕ БИЉНЕ ХРАНЕ, ВОЋА ! Само они који су прихватили ову дијету су могли да уче у Питагоријанској школи. Све до почетка XX века биљна исxрана се и звала питагоријанска. А онда, из поруге, енглеска елита је прогласила “вегетаријанском“ и тиме увела подсмех и ругање према свима онима који нису јели месо и / или животињске производе. Сâм Питагора је убијен управо зато што није хтео да једе месо, према захтевима грчких богова који су инсистирали на томе, преко тадашњих теократа. Његове школе су спаљење и до данас сво знање које је он БЕСПЛАТНО ДАВАО ПО ТРГОВИМА И УЛИЦАМА “италијанских и грчких места“, je проглашенo за сократову мудрост (иако cy Sokrat, Aristotel,Platon…  сво знање само наследили од Питагоре, преко отворених школa филозофа), еуклидову интелигенцију (живео око -300. године, док је Питагора живео око -550)… Jедино што му не-отписују, то је дефиниција октаве и полу-тонова у музици и питагоринy теоремy.

Наравно, да би се питањима дошло до било које Истине (ПИТА(ти)-(на)ГОРА(ма)), прво мозак мора бити коректно храњен како би био способан за  узвишене / горске апстаракције. Само биљна, сирова исxрана, најсвежија могућа, убрана директно с дрвета при заједничким шетњама целих одељења, била је дозвољена питагоријанским ученицима, где су чак и жене могле бити учеснице. Овако храњени “ученици“ (боље речено: одкривачи знања) су били способни да мисле —  то је Питагори било једино важно: мисаони / интелектуелни капацитет. Историја скрива зашто је убијен, јер се ради о најосновнијем знању, које тајна друштва скривају од поробљене масе нарoда која никако не сме да мисли – она мора бити опијена, држана у беди, глупости, залуђена забавама, бесмишљу… и увек спремна да се прода. Нема горег и опаснијег оружја против широких народних маса него погрешна храна која смањује интелектуалне капацитете и одржава телесну снагу човека на нивоу роба коме ланци и не требају да би сe сматрао немоћним, побеђеним, слабим… наравно ту и алкохол игра своју важну улогу: https://borbazaistinu.rs/opijanje-naroda-po-antickom-robovlasnickom-receptu/

Дакле, биљна / посна или веганска исxрана је била практикована још у античким, пре-хришћанским временима. Управо је Мезија (Дарданија / Трачија / Македонија = стара Србија) била земља посне хране –  остатке те кухиње ћете наћи у рецептима који се чувају по монастирима а које углавном Македонке припремају: 

Нико на свету нема сушене шљиве, сушене кајсије.. као ми! Те технике сушења се практикују по БиХ од античких времена (вероватно од винчанске = старо-срБске културе) — када се месо и рибе нису јели чак ни зими – него сушено воће, уместо меса. 

Код Хиндуса и Будиста, биљна  / посна или веганска исxрана је још врло актуелна – бројеви су уствари замишљени у Индији и нису арапаског порекла – математичке операције су захваљујући овим вегетаријанцима постале могуће.

Али, погледајмо компаративну анатомију, како  би Питагора то учинио ,у сврху спознаје Истине и учимо од Природе:  

Facial Muscles
CarnivoreReduced to allow wide mouth gape
HerbivoreWell-developed
OmnivoreReduced
HumanWell-developed
Jaw Type
CarnivoreAngle not expanded
HerbivoreExpanded angle
OmnivoreAngle not expanded
HumanExpanded angle
Jaw Joint Location
CarnivoreOn same plane as molar teeth
HerbivoreAbove the plane of the molars
OmnivoreOn same plane as molar teeth
HumanAbove the plane of the molars
Jaw Motion
CarnivoreShearing; minimal side-to-side motion
HerbivoreNo shear; good side-to-side, front-to-back
OmnivoreShearing; minimal side-to-side
HumanNo shear; good side-to-side, front-to-back
Major Jaw Muscles
CarnivoreT emporalis
HerbivoreMasseter and pterygoids
OmnivoreT emporalis
HumanMasseter and pterygoids
Mouth Opening vs. Head Size
CarnivoreLarge
HerbivoreSmall
OmnivoreLarge
HumanSmall
Teeth (Incisors)
CarnivoreShort and pointed
HerbivoreBroad, flattened and spade shaped
OmnivoreShort and pointed
HumanBroad, flattened and spade shaped
Teeth (Canines)
CarnivoreLong, sharp and curved
HerbivoreDull and short or long (for defense), or none
OmnivoreLong, sharp and curved
HumanShort and blunted
Teeth (Molars)
CarnivoreSharp, jagged and blade shaped
HerbivoreFlattened with cusps vs complex surface
OmnivoreSharp blades and/or flattened
HumanFlattened with nodular cusps
Chewing
CarnivoreNone; swallows food whole
HerbivoreExtensive chewing necessary
OmnivoreSwallows food whole and/or simple crushing
HumanExtensive chewing necessary
Saliva
CarnivoreNo digestive enzymes
HerbivoreCarbohydrate digesting enzymes
OmnivoreNo digestive enzymes
HumanCarbohydrate digesting enzymes
Stomach Type
CarnivoreSimple
HerbivoreSimple or multiple chambers
OmnivoreSimple
HumanSimple
Stomach Acidity
CarnivoreLess than or equal to pH 1 with food in stomach
HerbivorepH 4 to 5 with food in stomach
OmnivoreLess than or equal to pH 1 with food in stomach
HumanpH 4 to 5 with food in stomach
Stomach Capacity
Carnivore60% to 70% of total volume of digestive tract
HerbivoreLess than 30% of total volume of digestive tract
Omnivore60% to 70% of total volume of digestive tract
Human21% to 27% of total volume of digestive tract
Length of Small Intestine
Carnivore3 to 6 times body length
Herbivore10 to more than 12 times body length
Omnivore4 to 6 times body length
Human10 to 11 times body length
Colon
CarnivoreSimple, short and smooth
HerbivoreLong, complex; may be sacculated
OmnivoreSimple, short and smooth
HumanLong, sacculated
Liver
CarnivoreCan detoxify vitamin A
HerbivoreCannot detoxify vitamin A
OmnivoreCan detoxify vitamin A
HumanCannot detoxify vitamin A
Kidney
CarnivoreExtremely concentrated urine
HerbivoreModerately concentrated urine
OmnivoreExtremely concentrated urine
HumanModerately concentrated urinei

Carnivore Nails Sharp claws 

Herbivore Flattened nails or blunt hooves 

Omnivore Sharp claws 

Human Flattened nails

Nails

Упоређујући анатомију и физиологију карниворца (месо-једа), омнивораца (свe-једа), хербивораца (биљо-једа) и фруктивораца (“воћко-једа“) с анатомијом и физиологијом човека, видимо да je homo sapiens дизајниран да може да помера доњу вилицу као сви хербиворци и фруктивораци; има пљувачку и мора да жваће, јер варење почиње при мастикацији (жвакању) као код свиx хербиворaцa и фруктиворацa.  Kарниворци не жваћу и не варе храну у устима него само прогутају истргнуте комаде лешина с шпицастим моћним зубима (канински), јер имају огроме желудце у којима варење почиње.  Mи имамо зубе као фруктивораци и не можемо да отргнемо копита, длаке нити да их сваримо; наши једњаци су уски и направљени само за добро сажвакау биљну храну; наша стомачна киселина не вари све делове животиња као код карнивораца и омнивораца; најважније – однос ДУЖИНЕ НАШИХ ЦРЕВА (око 8-9 метара) према повшини тела, показује да смо уиcтину направљени за биљну исxрану ! Лавови и тигрови имају врло кратка црева: 1-2 метра и огромне стомаке. 

Правилна исxрана према овим обзервацијама je посна, биљна или питагоријанска исxрана – она се бере директно с дрвета, по могућности и има плодне семенке у себи. То је храна која носи  живот у себи — oна може да умножи живот у бескрајност – некувана (jer скуване семенке не дају живот; ), неферментирана и несмрзнута ! 

Термичка обрада хране разара већину витамина и мења тродимензиналнy структуру протеина који после кувања не могу да уђу у ћелије и хране је – као кључ који је променио форму, протеини који су променили своју структуру не могу да врше функцију репаратора и хранитеља ћелија. Зато је свежа, Богом дата храна, непрерађена, једина правилна. Ферметирана и смрзнута храна су такође мртве !

Нормално је да при убацивању погрешне хране (меса, рибе, јаја, животињског млека…) организам homo sapiensa прерано стари, развија канцере (нарочито канцер дебелог црева), хроничне болести…  Уместо пре-фабриковане хране препуне отровних додатака који нису увек декларисани и животињских лешина и млека других врста који нам физиолошки не одговарају, почнимо дан с једном воћком за доручак ако глад уопште постоји рано ујутру. Чаша чисте воде с неколико капи лимуна, може бити доручак, бољи од кафе (која је такође бомба пестицида). Око десет сати банана, сок од оранже, сезонско воће; ручак обавезно почети С СВЕЖОМ САЛАТОМ, зачињену с лимуном (не сирћетом) и уљима из механичке /хладне пресије (рафинисана уља су високо токсична после загревања) па тек онда прећи на кувану храну ако се не може без ње а не може се у почетку јер се навике тешко коригују а организам се мора лагано променити : заштитна кожица против куване / мртве хране лагано одпада с интерстиниума при конзумацији живе хране. По подне грицкати орахе, лешнике, бадеме набубреле у води неколико сати како би се енцими реактивили, урме… . Ето, питагоријанске исxране која чисти тело и мисао. 

Данашњем човеку, после хиљадугодишње погрешне исxране, она може бити тешка и немогућа – али већ 80% чисто биљне, живе хране, одржава младост, ојачава имунитет, лечи многе “модерне“  болести, подиже знатно либидо, чисти мисли, спречава Алчцxајмер… 

Пре 10 000 година, homo sapiens није имао ензиме за варење крављег млека а Азијати и га и данас немају –  зато се сиревима понекад додаје сок из желудца телета (швајцарски Гријер). Против природе, наметнуло се људима млеко животиња и њихово месо – то се може сматрати реалним падом Човека —  првим ресетингом човекове физиологије.

Библијски излазак из Раја је највероватније фигуративна представа промене физиологије homo sapiensa. У Илијади и Одесеји нашег гуслара Хомера, читамо да је било y Мезији “девојака златне коже“. A Мезијa je опет Србијa, као и Македонијa и Трачијa и Дарданијa – Питагорина отаџбина, али и отаџбина Хомера, Спартакуса…  И рабини по Јерусалему, причају да су људи у почетку имали транспаретну кожу. Може се предпоставити да је елита успела наметнути погрешну исxрану целом људском роду у циљу слабљења интелектуалних и физичких /физиолошких капацитета — успели су један  физиолошки ресетинг. Сада спремају ментални ресетинг с којим би докрајчили наше менталне способности. Осим коже која је данас опака, црева су се ширила и телесна висина расла – све више мртве хране је потребно за одржавање све тежег и споријег организма. 

Према неким, врло ретким и непроверени изворима, који се овде ипак морају споменути – жене које се хране на питагоријански начин, рађају без порођајних болова, мању децу, чилу а мирну и веселу која не знају за кмечкање.

Проверено је и познато да жива храна може да лечи депресију, анксиозност, па чак и шизофренију – ово је наравно забрањена тема за све психијатре којима је једини Бог фармацеутска мафија. 

Док су људи живели у родним заједницама, као Хунца народ, Индијанци или Абориџени, нису знали за доручак – јело се заједно око подне. Један оброк. Без стреса. Без соли! Хунци су живели до 160 година и рађали с 80 година – подаци о њима a и књига енглеског лекара који је живео с њима… све је нестало. Остао је само траг рецепта о њиховом не-печеном хлебу (који је често деформисан) – углавном, он се састоји искључиво од проклијалих семенка житарица повезаним биљним уљима. 

А данас, биљке на Западу имају стерилна семена које се не размножавају и самим тим су неадекватне за исxрану, према првобитним божијим захтевима. Филозофско питање се овде намеће – може се ли ce Човек рајском иcxраном вратити у рајско стање? Одговор би морао доћи од физиолога и неуролога у облику научне студије а не у филoзофском есеју. Међутим, економски систем базиран на профиту, не дозвољава овакве студије – ко би имао интерес да финанцира научну студију која би доказала да биљна исxрана делује превентивно против артериосклеротичних болести (шлога, инфракта, хипертоније..), канцерогених обољења, дијабетиса, дерегулације аутоимуног система и нарочито скраћењу биолошког века.? Ко би имао користи од масoвног побољшања здравља популације? Да плаћају пензинерима до 1’000. године пензије ? Да болнице буду празне? Hе, не… то капитализам не дозвољава – њему требају што скупљи и што не-ефикаснији лекови, како би пацијенти остали зависни од медицинских услугa цео живот. То је логика медицинско-фармацеутске мафије која данас представља “специјалисте здраственог система“. Осим тога, само млади робови су употребљиви – старији су проноцљивији и понекад прогледају кроз политичке и економске манипулације робовског система, базираног на профиту, хијерархији и манипулацији људске енергије.

Уместо да дозволимо сатанској елити да нас опет ресетује, вратимо се на оно што беше некад природно — учимо децу да по двориштима школа, поред НЕ-ПРОМЕТНИХ улица, по паркивима, на сваком педљу земље, саде дрвеће јабука, шљиве, кајсије, трешње… Све то воће које су наши преци садили и сушили на сунцу, па јели зими? Нема ли по Youtube-y изванредних видеа који показују како изнедрити јабуково дрво из семенкице коју свако има у кући, управо сада – семе нам не фали у Србији. Како садити парадајиз на тераси ? Вертикалну башту по становима? Знање имамо БЕСПЛАТНО на Интернету, за сађење свих врста биљки по свим условима. Ако земље и фали, нико не сме забранити семенкици да расте поред било ког пута – сађење хране на герилски начин би морало бити прећутно дозвољено с обзирома на примарну важност одржања живота с овим истинским актом само-одржања. Појам “само-одржањe“ је киднапован у агенди 2030 и премазан сатанистичким циљевима. Зато, сваки појединац, мора бити свестан важности ове теме и радити на стварању БЕСПЛАТНЕ ХРАНЕ ЗА СЕБЕ И ПРОЛАЗНИКЕ, како би се свет претворио у бесплатну башту што би разорило актуелни  економски систем базиран на профиту  — убедити по градским службама за одржавање путева, одговорне да не дирају дрвеће које даје храну и обезбеђује преживљавање; научити, децу, шта је приоритет и шта је природа и шта је смисао науке – није ли то најважније ?

Бесплатна храна значи, личну суверенпст и независност од њиховог система. Она даље значи и спонатано урушавање сотонског система базираног на профиту где се Човек продаје за плату, како би купио храну… Кад бесплатност почне да убија њихов систем – онда Човек постаје слободан и може да ствара по божанском надахнућу а не за интерес сотонске перверзне углавном педофилне и хомосексуалне елите. Исте силе које су убиле Питагору, сакриле разлог убоства, његов национални идентитет, исписале су лажну Истрију и лажу нас данас у епохи, коју сами називају “пост-истина епоха“ – дакле, периода лажи.

Једино, што су ти кримиалци заборавили, јесте, да данaс c Интернетoм можемо да проверимо већину информација. Истина их убија – зато, они нас елиминишу с вакцинама, ратовима, отровима у храни, дезинформацијама о исxрани… 

“Нека борба буде непрестана“

Др мед Јасмина Вучић-Пеев

у србској 7531. години, у листопаду, 22-ог

С благословом

PS.

-Још нека реч о бесплатној медицинској превенцији :

http://www.kmnovine.com/2019/05/zdrava-Srbija.html

-Пре неколико година све ове доле наведене научне студије су биле доступне на Интернету – сада су их поскидали. али наслови говоре о чему се ради и неке су још увек доступне: 

1. Corinna Koebnick, Ada L. Garcia, Pieter C. Dagnelie, Carola Strassner, Jan Lindemans, Norbert Katz, Claus Leitzmann and Ingrid Hoffmann Dietary Fibre and the Metabolic Syndrome Group, German Institute of Human Nutrition, Potsdam-Rehbruecke, D-14558 Nuthetal, Germany;; * Department of Epidemiology, Maastricht University, Maastricht, The Netherlands;;  Institute of Nutritional Science, University of Giessen, D-35392 Giessen, Germany;; ** Erasmus University Medical Center Rotterdam, The Netherlands; and;  Institute of Clinical Chemistry, University of Giessen, Germany, D-35392 Giessen, Germany koebnick@mail.dife.deLong-Term Consumption of a Raw Food Diet Is Associated with Favorable Serum LDL Cholesterol and Triglycerides but Also with Elevated Plasma Homocysteine and Low Serum HDL Cholesterol in Humans The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 135:2372-2378, October 2005Human Nutrition and Metabolism

2. Maike Groeneveld, Dissertation, Gießen 1994, http://www.uni-giessen.de/fbr09/nutr-ecol/veroe_dissgroe.php

3. Key TJAppleby PNSpencer EATravis RCAllen NEThorogood MMann JI.

Cancer Epidemiology Unit, Nuffield Department of Clinical Medicine, University of Oxford, Oxford, UK. tim.key@ceu.ox.ac.uk Cancer incidence in British vegetarians. 2009 Jul 7;101(1):192-7. Epub 2009

 4. Link LBHussaini NSJacobson JS Columbia University, Mailman School of Public Health, 722 West 168th Street, New York, NY 10032, USA.LBL10@columbia.edu Change in quality of life and immune markers after a stay at a raw vegan institute: a pilot study Jun;16(3):124-30. Epub 2008 Apr 8.

5.. Rauma ALNenonen MHelve THänninen O. Department of Clinical Nutrition, University of Kuopio, Finland. Effect of a strict vegan diet on energy and nutrient intakes by Finnish rheumatoid patientsEur J Clin Nutr. 1993 Oct;47(10):747-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8269890

 6. Donaldson MSSpeight NLoomis S. Hallelujah Acres Foundation, Shelby, NC, USA. michael@hacres.com Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: an observational study.BMC Complement Altern Med. 2001;1:7. Epub 2001 Sep 26

 7. Fontana LShew JLHolloszy JOVillareal DT. Section of Applied Physiology, Division of Geriatrics and Nutritional Science, Department of Internal Medicine, Washington University School of Medicine, St Louis, MO 63110, USA. lfontana@im.wustl.edu Arch Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet . Intern Med. 2005 Mar 28;165(6):684-9.

 8. New SA. Centre for Nutrition and Food Safety, School of Biomedical and Molecular Sciences, University of Surrey, GU2 7XH, Guildford, UK.s.new@surrey.ac.uk Osteoporos Int. . Do vegetarians have a normal bone mass? 2004 Sep;15(9):679-88. Epub 2004 Jul 16

 9. Peltonen RLing WHHänninen OEerola E. Department of Medical Microbiology, Turku University, Finland. An uncooked vegandiet shifts the profile of human fecal microflora: computerized analysis of direct stool sample gas-liquid chromatography profiles of bacterial cellular fatty acidsAppl Environ Microbiol. 1992 Nov;58(11):3660-6. 

10. LAWRENCE ERLBAUM Nutrition and Cancer (2003) , Volume: 46, Issue: 2, Pages: 131-137, PubMed14690788

 11. Hänninen ONenonen MLing WHLi DSSihvonen L. Department of Physiology, University of Kuopio, Finland. Effects of eating an uncooked vegetable diet for 1 week.. Appetite. 1992 Dec;19(3):243-54.

 12. Hänninen ORauma ALKaartinen KNenonen M. Department of Physiology, University of Kuopio, Finland. Vegan diet in physiological health promotionActa Physiol Hung.1999;86(3-4):171-80.

 13. Esther Mateike at IOS Press, mateike@iospress.nl Institute of Biochemistry and Molecular Biology I of the Heinrich-Heine University, Düsseldorf, Germany, High fruit and vegetable intake positively correlated with antioxidant status and cognitive performance in healthy subjectsAugust 2009, Journal of Alzheimer’s Disease

 14. . Ornish DMagbanua MJWeidner GWeinberg VKemp CGreen CMattie MDMarlin RSimko JShinohara KHaqq CMCarroll PR. Department of Urology, The Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, University of California, 2340 Sutter Street, San Francisco, CA 94115, USA. Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Jun 17;105(24):8369-74.Epub 2008 Jun 16

15. Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians . A vegetarian diet may protect against a common bowel disorder BMJ. 2011 Jul 19;343:d4131. doi: 10.1136/bmj.d4131

16. Couto E, Boffetta P, Lagiou P, Ferrari P, Buckland G, Overvad K, Dahm CC, Tjønneland A, Olsen A, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Cottet V, Trichopoulos D, Naska A, Benetou V, Kaaks R, Rohrmann S, Boeing H, von Ruesten A, Panico S, Pala V, Vineis P, Palli D, Tumino R, May A, Peeters PH, Bueno-de-Mesquita HB, Büchner FL, Lund E, Skeie G, Engeset D, Gonzalez CA, Navarro C, Rodríguez L, Sánchez MJ, Amiano P, Barricarte A, Hallmans G, Johansson I, Manjer J, Wirfärt E, Allen NE, Crowe F, Khaw KT, Wareham N, Moskal A, Slimani N, Jenab M, Romaguera D, Mouw T, Norat T, Riboli E, Trichopoulou A. Mediterranean dietary pattern and cancer risk in the EPIC cohort. Br J Cancer. 2011 Apr 26;104(9):1493-9. Epub 2011 Apr 5.

17. Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet, vegetarianism, and cataract riskAm J Clin Nutr. 2011 May;93 (5):1128-35. Epub 2011 Mar 23.

18. http://www.llu.edu/public-health/health/pubs.page?

19″T. COLIN CAMPBELL, CHEN JUNSHI, THIERRY BRUN, BANOO PARPIA, QU YINSHENG, CHEN CHUMMING, and CATHERINE GEISSLER CHINA:FROM DISEASES OF POVERTY TO DISEASES OF AFFLUENCE. POLICY IMPLICATIONS OF THE EPIDEMIOLOGICAL TRANSITION ‘Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca , Institute of Nutrition & Food Hygiene, Chinese Academy of Preventive Medicine, Beijing, ‘Institute Of Mediterranean Agriculture, Montpellier, ‘Department of Food and Nutritional Science, Kings College, University of London. (November 5th, 1991)

 20. Ganss CSchlechtriemen MKlimek J. Department of Operative and Preventive Dentistry, Dental Clinic, Justus Liebig University, Giessen, Germany.Carolina.Ganss@dentist.med.uni-giessen.de Dental erosions in subjects living on a raw food diet.Caries Res. 1999;33(1):74-80

21. Gaisbauer MLangosch A. Klinik in der Stanggass, [Raw food and immunity]. [Article in German]. Berchtesgaden Fortschr Med. 1990 Jun 10;108(17):338-40.

 22. 72514 Circulation is published by the American Heart Association. 7272 Greenville Avenue, Dallas, TX

 doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158 Circulation 2006, 114:82-96: originally published online June 19, 2006 American Heart Association – „Consistent with this principle, the AHA recommends that individuals consume a variety of fruits, vegetables, and grain products, especially whole grains; choose fat-free and low-fat dairy products, legumes, poultry, and lean meats; and eat fish, preferably oily fish, at least twice a week“

 23. Arnold Ehret Mucusless Diet Healing System: Scientific Method Of Eating Your Way To Health, New York: Ehret Literature Publishing Company Inc, 1953, 1981, 1983, 2008 . Mucusless Diet Healing System: A Scientific Method Of Eating Your Way To Health, USA: Benedict Lust Publishers, 1976. Includes ‘Master Key To Superior Health’. The Definite Cure Of Chronic Constipation, California: ELPC Inc, 1955. Includes Overcoming Constipation Naturally; The Internal Uncleanliness Of Man. Author:Arnold Ehret Die Schleimfreie Heilkost, Taschenbuch, 1990.

24. Arshavir ter Hovannessian (Aterhov), Die Rohkost 1964 – free e-book online

25. Timothy J Key, Paul N Appleby, Gwyneth K Davey, Naomi E Allen, Elizabeth A Spencer and Ruth C Travis

1 From the Cancer Research UK Epidemiology Unit, University of Oxford, United Kingdom.

Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-OxfordAmerican Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78, No. 3, 533S-538S, September 2003

26. Adolf Just Die Hilfe auf dem Wege! Geistes- und Seelenleben, 1907 ; Der Kampf um die Wahrheit. Die naturgemäße Lebensweise (Erde und Lehm) vor Gericht, 1907 ; Die naturgemäße Heilweise in kurzer Darstellung. Das Heil des Menschen für Leib, Geist und Seele, 1913 ; Die Heilerde, das alte Natur- und Volksheilmittel und seine wunderbaren Heilerfolge bei innerer und äußerer Anwendung. Die ganze wahre naturgemäße Heilweise auf christlicher Grundlage, 1919

27. Heinrich Lahmann Das Luftbad als Heil- und Abhärtungsmittel 1898; Die Diätetische Blutentmischung als Grundursache der Krankheiten 1891 ; Die Kohlensäurestauung in unserem Körper – die wichtigste allgemeine Krankheitsursache 1905

28. Maximillian Oskar Bircher Grundzüge der Ernährungstherapie auf Grund der Energiespannung der Nahrung, Berlin 1903 ; Die Grundlagen unserer Ernährung, Berlin 1921 ; Diätetische Heilbehandlung: Erfahrungen und Perspektiven, Stuttgart 1935 ; Vom Wesen und der Organisation der Nahrungsenergie, Stuttgart 1936

29. Prospective Studies Collaboration, Whitlock G, Lewington S, Sherliker P, Clarke R, Emberson J, Halsey J, Qizilbash N, Collins R, Peto R., Body-mass index and cause-specific mortality in 900 000 adults: collaborative analyses of 57 prospective studies. Lancet. 2009 Mar 28;373(9669):1083-96. Epub 2009 Mar 18. PMID: 19299006

30. JMcCay CM, Crowell MF, Maynard LA. The effect of retarded growth upon the length of life span and upon the ultimate body sizeJournal of Nutrition 1935, 10:63-79.

31. Weindruch R, Walford RL., „Dietary restriction in mice beginning at 1 year of age: effect on life-span and spontaneous cancer incidence.“Science, March 12, 1982; 215(4538), pages 1415-8. PMID: 7063854

32. E J Masoro, et al, „Action of food restriction in delaying the aging process„, Proc Natl Acad Sci U S A., 1982 July; 79(13): 4239-4241.

33. Ross MH., Length of life and caloric intakeAm J Clin Nutr. 1972 Aug;25(8):834-8.

34. Bodkin NL, Alexander TM, Ortmeyer HK, Johnson E, Hansen BC. Mortality and morbidity in laboratory-maintained Rhesus monkeys and effects of long-term dietary restrictionJ Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003 Mar;58(3):212-9. PMID: 12634286

35. Kalm LM, Semba RD, „They starved so that others be better fed: remembering Ancel Keys and the Minnesota experiment„, J Nutr. 2005 Jun;135(6):1347-52. PMID: 15930436

36. Welle SL, Seaton TB, Campbell RG. „Some metabolic effects of overeating in man„, Am J Clin Nutr. 1986 Dec;44(6):718-24. PMID: 3538842

37.Andersen LB, Schnohr P, Schroll M, Hein HO, All-cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to workArch Intern Med. 2000 Jun 12;160(11):1621-8. PMID: 10847255

38. Holloszy JO, Mortality rate and longevity of food-restricted exercising male rats: a reevaluation. J Appl Physiol. 82:399-403, 1997. It is concluded that 1) moderate caloric restriction combined with exercise does not normally increase the early mortality rate in male rats, 2) exercise does not interfere with the extension of maximal life span by food restriction, and 3) the beneficial effects of food restriction and exercise on survival are not additive or synergistic.

39. Corrada MM, Kawas CH, Mozaffar F, Paganini-Hill A. Association of body mass index and weight change with all-cause mortality in the elderly.Am J Epidemiol. 2006 May 15;163(10):938-49. Epub 2006 Apr 26. PMID: 16641311

 40. Luigi Fontana, MD, PhD; Samuel Klein, MD, „Aging, Adiposity, and Calorie Restriction„, JAMA. 2007;297:986-994.

41. Kenneth J. Mukamal; Ichiro Kawachi; Matthew Miller; Eric B. Rimm Body Mass Index and Risk of Suicide Among Men Arch Intern Med.2007;167:468-475.

42. Willcox BJ, Yano K, Chen R, Willcox DC, Rodriguez BL, Masaki KH, Donlon T, Tanaka B, Curb JD., How much should we eat? The association between energy intake and mortality in a 36-year follow-up study of Japanese-American menJ Gerontol A Biol Sci Med Sci., 2004 Aug;59(8):789-95. PMID: 15345727

 43. RP Gelber, T Kurth1, JE Manson, JE Buring and JM Gaziano, Body mass index and mortality in men: evaluating the shape of the association,International Journal of Obesity (2007) 31, 1240-1247; PMID: 17342077

44. H Yang, et al., Nutrient-Sensitive Mitochondrial NAD+ Levels Dictate Cell SurvivalCell, Volume 130, Issue 5, September 21, 2007

 45. Howitz KT, Bitterman KJ, Cohen HY, Lamming DW, Lavu S, Wood JG, Zipkin RE, Chung P, Kisielewski A, Zhang LL, Scherer B, Sinclair DA. „Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan„. Nature. 2003 Sep 11;425(6954):191-6. Epub 2003 Aug 24. PMID 12939617

46.Villareal DT, Fontana L, Weiss EP, Racette SB, Steger-May K, Schechtman KB, Klein S, Holloszy JO., Bone mineral density response to caloric restriction-induced weight loss or exercise-induced weight loss: a randomized controlled trialArch Intern Med. 2006 Dec 11-25;166(22):2502-10. PMID: 17159017

47. Nicklas BJ, Wang X, You T, Lyles MF, Demons J, Easter L, Berry MJ, Lenchik L, Carr JJ, Effect of exercise intensity on abdominal fat loss during calorie restriction in overweight and obese postmenopausal women: a randomized, controlled trialAm J Clin Nutr. 2009 Feb 11. PMID: 19211823

48. Arnold LM, Hudson JI, Hess EV, Ware AE, Fritz DA, Auchenbach MB, Stark LO, Keck PE Jr: Family study of fibromyalgiaArthritis Rheum 2004,50:944-952. PubMed Abstract | Publisher Full Text

49. Buskila D, Sarzi-Puttini P, Ablin JN: The genetics of fibromyalgia syndrome. Pharmacogenomics 2007, 8:67-74. PubMed Abstract | Publisher Full Text

50. Simms RW, Roy SH, Hrovat M, Anderson JJ, Skrinar G, LePoole SR, Zerbini CA, de Luca C, Jolesz F: Lack of association between fibromyalgia syndrome and abnormalities in muscle energy metabolism. Arthritis Rheum 1994, 37:794-800. PubMed Abstract | Publisher Full Text

51. Yunus MB, Khan MA, Rawlings KK, Green JR, Olson JM, Shah S: Genetic linkage analysis of multicase families with fibromyalgia syndrome. J Rheumatol1999, 26:408-412. PubMed Abstract

52. Bondy B, Spaeth M, Offenbaecher M, Glatzeder K, Stratz T, Schwarz M, de Jonge S, Kruger M, Engel RR, Farber L, Pongratz DE, Ackenheil M: The T102C polymorphism of the 5-HT2A-receptor gene in fibromyalgia. Neurobiol Dis 1999, 6:433-439. PubMed Abstract | Publisher Full Text

53. Gürsoy S, Erdal E, Herken H, Madenci E, Alasehirli B: Association of T102C polymorphism of the 5-HT2A receptor gene with psychiatric status in fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int 2001, 21:58-61. PubMed Abstract | Publisher Full Text

54. Gürsoy S, Erdal E, Herken H, Madenci E, Alasehirli B, Erdal N: Significance of catechol-O-methyltransferase gene polymorphism in fibromyalgia syndrome.Rheumatol Int 2003, 23:104-107. PubMed Abstract | Publisher Full Text

55. Offenbaecher M, Bondy B, de Jonge S, Glatzeder K, Kruger M, Schoeps P, Ackenheil M: Possible association of fibromyalgia with a polymorphism in the serotonin transporter gene regulatory region. Arthritis Rheum 1999, 42:2482-2488. PubMed Abstract | Publisher Full Text

56. Gürsoy S: Absence of association of the serotonin transporter gene polymorphism with the mentally healthy subset of fibromyalgia patients. Clin Rheumatol 2002,21:194-197. PubMed Abstract | Publisher Full Text

57. Buskila D, Cohen H, Neumann L, Ebstein RP: An association between fibromyalgia and the dopamine D4 receptor exon III repeat polymorphism and relationship to novelty seeking personality traits. Mol Psychiatry 2004, 9:730-731. PubMed Abstract | Publisher Full Text

58.Yunus MB: Towards a model of pathophysiology of fibromyalgia: aberrant central pain mechanisms with peripheral modulation. J Rheumatol 1992, 19:846-850.PubMed Abstract

LENKA J. ZAJIC, An Investigation of Over 500 People Who Have Eaten a Raw Food Diet for Over 2 Years The Iova Source, Iova’s Enlightening Magazine, Raw Food Diet Study, Aug 06http://www.iowasource.com/food/lenkastudy_0806.html

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!