Србија и србске земље

Докторка веровала да ће је просек од 9,57 запослити, али посао чека пет година

Марија Станковић (30) доктор медицине са просеком 9,57, једини је лекар који живи на подручју општине Гаџин Хан али, нажалост, ни она није запослена.

Станковић је од самог дипломирања 2015. једини лекар на „бироу“ у Гаџином Хану, међутим посао до сада није успела да добије ни у Дому здравља у Гаџином Хану, нити у другим здравственим установама широм Србије.

„Пријављивала сам се на конкурсе у Нишу, Београду, Чачку, Суботици, Сремској Митровици, Ваљеву. Звали су ме из клиника у Београду четири до пет пута јер сам улазила у најужи избор, али су на конкурсима увек посао добијали неки други људи. Од осталих сам само добијала обавештење да је неко други примљен“, рекла је Станковић за агенцију Бета.

Станковић са супругом Милошем и петогодишњим близнакињама Ирином и Исидором живи у родном Доњем Драговљу, у коме је живела и током завршетка Медицинске школе и Медицинског факултета у Нишу. До дипломе Медицинске школе, а потом Медицинског факултета стигла је путујући аутобусом до 40 километара удаљеног Ниша, што је значило полазак из Доњег Драговља у пет сати ујутру и, врло често, повратак последњим аутобусом у 22 сата.

„Новац за моје студије мој отац је обезбеђивао секући дрва у планини и продајући огревно дрво. Погинуо је у планини секући дрва када сам била на петој години студија“, казала је Станковић.

Све до скора без посла је био и супруг младе докторке, али је срећом он недавно успео да се запосли у млекари у Гаџином Хану. „Сналазимо се некако за живот. Живимо од дечјег додатка и минималне зараде коју зарађује супруг. Помажу нам колико могу и супругови родитељи, мада свекрва прима минималац, док свекар има минималну пензију“, казала је Станковић.
Била убеђена да боље оцене доносе запослење, али…

Док трага за послом Станковић не седи „скрштених руку“, већ волонтира у селу и прискаче у помоћ мештанима када им је потребна медицинска помоћ.

Ћерке васпитава да буду вредне и да уче, надајући се да ће то њима у животу једном то бити од користи. „Трудила сам се да имам што боље оцене на факултету и веровала сам да ћу са добрим просеком успети брзо да се запослим. За време студија нисам ни помишљала да ћу оволико дуго трагати за послом“, изјавила је Станковић.

За протеклих пет година од како је дипломирала, Станковић је имала прилику да покаже своје знање само као волонтер током ванредног стања због епидемије коронавируса.

Само волонтирање

„Три месеца сам волонтирала у амбуланти у суседном Доњем Душнику и радила патронажу у родном селу, а у исто време су ме позвали у нишки Клинички центар. Тамо међутим нисам могла да радим, јер је аутобуски превоз био укинут па нисам имала чиме да путујем. У Нишу у то време нико није издавао станове, а свакако нико не би ни примио за подстанара лекара који ради са ковид пацијентима“, рекла је Станковић.

Од премијерке и министра – ни одговор

Додала је да су супруг и она спремни да се због њеног запослења преселе у било које друго место у Србији. „Волим посао за који сам се школовала и жеља ми је да наставим да учим, да постанем специјалиста интерне медицине. Из те гране сам писала научне радове за време студија. Не могу да сама финансирам специјализацију јер пуно кошта, а то би буквално значило да деци „узмем хлеб из уста“, са жаљењем је изјавила Станковић.

За младу докторку у свом селу становници Доњег Драговља имају само речи хвале. Супружници Слободанка и Чеда Миљковић изјавили су за агенцију Бета да не знају како би преживели време „короне“ и ванредног стања да није било ње. „Марија нам мери нам притисак, превија кад треба, саветује око лекова и долази по три пута дневно да пита како смо“, казала је Слободанка Миљковић.

Њен супруг Чеда Миљковић рекао је да је Драговље са некадашњих, хиљаду и више становника, последњих година спало, на свега око 200 становника и то углавном старијих од 60 година којима је лекар често потребан. „Најближи лекар је у Душнику али аутобуса нема, а мало је људи у селу који имају кола да вас превезу до амбуланте у Душнику кад вам није добро. Изузетно много значи што имамо лекара у комшилуку. Марија је млада и перспективна, велика је штета што не ради“, рекао је Чеда Миљковић.

Млада докторка из Доњег Драговља је премијерки Србије Ани Брнабић и министру здравља Златибору Лончару упутила писмо са апелом за помоћ око запошљавања. Одговор за сада није добила.

Према подацима Националне службе за запошљавање на подручју општине Гаџин Хан без посла је 956 становника. Високо образовање имају 24 незапослена лица.

Аутор: Бета- Биљана Љубисављевић

Извор: http://rs.n1info.com/Vesti/a653259/Doktorka-verovala-da-ce-je-prosek-od-9-57-zaposliti-ali-posao-ceka-pet-godina.html?fbclid=IwAR1b0R7SweETuH

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!