Zanimljivosti

Dobrodošao u Srbiju

Foto: taxionline.rs

Ja sam hvala Bogu Srbin, majka mome sinu je isto tako Srpkinja, pa možemo da zaključimo da mi je i dete valjda Srbin iako je rođen u dijaspori i ima državljanstvo koje nije srpsko. Što bi rekao naš narod “prijatelje možeš da biraš, ali ne i rodbinu”, tako da ni pretke i korene ne biraš nego su te zatekli.

Trudio sam se koliko sam mogao (naravno da je pitanje koliko sam u tome uspeo) da deci objasnim koje im je poreklo. Objasnio sam im prvo da je na teritoriji današnje države (sada kolonije) Srbije pre sedam hiljada godina postojala najnaprednija neolitska civilizacija u Evropi, da je Vinčansko pismo najstarije na svetu, da se ovde prvi put u svetu lio metal, da je u gradu u kojem je rođen njihov otac rođen i rimski imperator Jovijan, da je Džozefina Beker pevala za Novu godunu u “Ruskom caru”, da smo ubili i sultana turskog i cara austrijskog i da su Srbi Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Mihajlo Pupin … Kad mi ne veruju brzo provere na guglu, pa shvate da ne maštam nego da je to tako.

Sleće tako moj sin na razrovani beogradski aerodrom da upozna i vidi zemlju iz koje potiče. Ulazimo u taksi i moje dete odmah po dolasku ima izuzetnu priliku da čuje razgovor ili bolje rečeno razmenu mišljenja dvojice kolega vozača taksija. Ovaj naš vozač se isparkiravao, a malo ga je “sasekao” kolega. Onda obojica otvoriše prozore i nastupi kratak dijalog koji bih preneo u orginalu:

– Gde ćeš idijote

– Jedi g…. kretenu

– Da ti ja j…. malo mater

– Teraj se bre u p…. materinu

Posle ove kraće diskusije nastavljamo put ka centru prestonice.

Dobrodošao u zemlju praotaca sine!

Autor: Predrag Vučinić

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!