Занимљивости

Добродошао у Србију

Фото: taxionline.rs

Ја сам хвала Богу Србин, мајка моме сину је исто тако Српкиња, па можемо да закључимо да ми је и дете ваљда Србин иако је рођен у дијаспори и има држављанство које није српско. Што би рекао наш народ “пријатеље можеш да бираш, али не и родбину”, тако да ни претке и корене не бираш него су те затекли.

Трудио сам се колико сам могао (наравно да је питање колико сам у томе успео) да деци објасним које им је порекло. Објаснио сам им прво да је на територији данашње државе (сада колоније) Србије пре седам хиљада година постојала најнапреднија неолитска цивилизација у Европи, да је Винчанско писмо најстарије на свету, да се овде први пут у свету лио метал, да је у граду у којем је рођен њихов отац рођен и римски император Јовијан, да је Џозефина Бекер певала за Нову годуну у “Руском цару”, да смо убили и султана турског и цара аустријског и да су Срби Никола Тесла, Руђер Бошковић, Михајло Пупин … Кад ми не верују брзо провере на гуглу, па схвате да не маштам него да је то тако.

Слеће тако мој син на разровани београдски аеродром да упозна и види земљу из које потиче. Улазимо у такси и моје дете одмах по доласку има изузетну прилику да чује разговор или боље речено размену мишљења двојице колега возача таксија. Овај наш возач се испаркиравао, а мало га је “сасекао” колега. Онда обојица отворише прозоре и наступи кратак дијалог који бих пренео у оргиналу:

– Где ћеш идијоте

– Једи г…. кретену

– Да ти ја ј…. мало матер

– Терај се бре у п…. материну

После ове краће дискусије настављамо пут ка центру престонице.

Добродошао у земљу праотаца сине!

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!