Porodica i škola

Devojčica preživela abortus

Neverovatan događaj desio se nedavno u Ukrajini. Nakon urađenog abortusa, plod je preživeo. Devojčica je preživela kliničku smrt i dve godine provela na infektivnom odelenju, praktično samo vegetirajući, sve dok je nisu pronašli ljudi koji su je usvojili. Lekari su pokušali da odgovore Evgenija i Marinu od ovog izbora, govoreći da dete neće ni hodati, ni govoriti.
Mlada devojka je u petom mesecu trudnoće abortirala i zaboravila taj događaj, kao ružan san. Za to vreme, u bolnici nisu znali šta da učine: ono što se naziva abortivni materijal disalo je nekoliko časova na operacionom stolu. Akušeri su bez neke preterane nade stavili dete na reanimaciju. Lekari su nazvali devojčicu Bogdana, i sada ta, Bogom dana devojčica, živi u porodici Evgenija i Marine Pjankov– javlja dopisnik TSN.

Marina i Evgenij su sa svojom rođenom ćerkom Dašom prvi put videli Bogdanu u bolnici. Ona je dve godine živela na infektivnom odelenju, nikome je nisu ni pokazivali. Od dokumenata je imala samo medicinski karton sa „gomilom dijagnoza“.

Ona je bila veoma mršava –kaže njena sadašnja majka, koja je usvojila Bogdanu, Marina Pjankova. –Kao kod dece iz Afrike, samo što je kod njih stomak naduven, a kod nje je bio potpuno upao“.

Malena je izgledala kao medvedić u kavezu – kaže Marina. – Stajala je na mršavim nožicama u raskoraku, držala se za šipku i ljuljala. Nije reagovala kada smo joj prišli. Izgledalo je da dete ne zna kako da pokaže emocije. Ali, kada je moj muž uzeo tu mrvicu u ruke, ona mu se osmehnula. Lekar je bio iznenađen, rekavši da se ona još nikome nikad nije osmehnula. I kada sam videla tu scenu, tog trenutka sam pomislila: „Ovo je naše dete“.

Lekari su im savetovali da ne preuzimaju na sebe tu nesreću, a takođe, medicinska sestra im je rekla da je devojčica preživela i kliničku smrt. Kada su usvojitelji uzeli Bogdanu, ona je imala svega šest kilograma, a oni su je naučili da jede, hoda i govori. Otpale su sve prethodne dijagnoze lekara, i ona je sada zdravo i radoznalo dete. Sada Bogdana ima pet godina, njene sestre je postepeno uče da računa i prepoznaje slova i ona ima iste šanse kao i njeni vršnjaci.

Porodica Pjankov sa malom Bogdanom

Ideja o usvajanju pripada ocu porodice. Njegova mama je odrasla u dečijem domu.  Posle ovog čudesnog događaja sa Bogdanom, Evgenije Pjankov je pokrenuo kampanju protiv abortusa.

Za ovo vreme od kako je naša država nezavisna, 32 miliona dece je ubijeno putem abortusa- zvanično. Prema nezvaničnim podacima -48 miliona.“ On smatra da je bolje roditi dete i dati ga na usvajanje, nego ubiti ga.

Bogdanina porodica je uzela da vaspitava i devojčicu Anu, a za još tridesetoro dece Evgenije i Marina su pronašli usvojiteljske porodice.
Biološki roditelji dozvoljavaju sebi greške u životu, ali oni mogu da preispitaju svoje postupke“ –kaže Evgenije. Tako je svoj postupak preispitala i Anina mama, kojoj su Pjankovi pomogli da ode na lečenje od alkoholizma. A sada ta žena dolazi da poseti svoju ćerku.

Kada Bogdana bude imala sedam-osam godina, mi ćemo joj reći da ona ima mamu koja je voli“ – priča Marina o budućim planovima. Da je njena ćerka preživela, biološka majka je saznala, kada je potpisivala dokumenta o rođenju devojčice. Marina je uverena, da će se ta devojka, kada bude imala svoje željeno dete,  svakako setiti Bogdane i želeće da je vidi.

Porodica Pjankov redovno vodi tribine protiv abortusa pod nazivom „Sačuvaj život“ na raznim univerzitetima u Kijevu. U martu 2010.godine održana je tribina na Politehničkom institutu u Kijevu.

Izvor: pravoslavljepzv.wordpress.com