Свет

Девет хиљада деце умрло у католичким домовима у Ирској између 1922. и 1998. године

БОРАВИЛИ У ЗАСТРАШУЈУЋИМ УСЛОВИМА: ДЕВЕТ ХИЉАДА ДЈЕЦЕ УМРЛО У КАТОЛИЧКИМ ДОМОВИМА У ИРСКОЈ ИЗМЕЂУ 1922. И 1998. ГОДИНЕ

Agencije

Најмање девет хиљада дјеце умрло је у ирским кућама за мајке и бебе којима је управљала Ирска католичка црква, између 1922. и 1998. године гдје су невјенчане мајке и њихова ванбрачна дјеца били присиљени живјети у застрашујућим условима.

Ово су резултати истраживања Комисије за истраге домова за мајке и бебе коју је 2015. године покренуло ирско Одјељење за дјецу, једнакост, инвалидност, интеграцију и младе и којим је утврђено да су домови, којима је управљала ирска Католичка црква, заправо били смртна казна за новорођенчад и мучење њихових мајки.

Резултате истраживања пренио је британски Гуардиан, а у њима стоји да су у неким годинама домови забиљежили стопе смртности новорођенчади које су биле готово двоструко више од националног просјека.

Укупно је умрло 15 посто од 57 хиљада дјеце која су током 76-годишњег периода боравила у 18 институција – податак је који је комисија назвала “вјероватно најнеугоднијим обиљежјем ових институција”.

Све вријеме, нагле смрти и нехумани увјети били су познати локалним властима, које нису ништа подузеле по том питању, наводи се у извјештају.

Комисија је осликала оштру слику о томе како је било бити неудана мајка и дијете без оца у Ирској кроз већи дио 20. вијека. Њихове породице отјерале су их из домова, а друштво их је осуђивало тако да су жене које су затрудниле ван брака биле присиљене ићи у ове институције једноставно зато што више нису имале избора.

Сматрале су их уточиштем, но ови домови су били тек нешто више од зидова у којима су мајке морале чучати на поду да би појеле оброк и живјеле су са константним емоционалним злостављањем, оцрњивањем и погрдним примједбама.

Многе куће су биле озбиљно претрпане, нису имале довољно особља и текућу воду и основне санитарне услове, што је приморало многе жене да нужду обављају напољу. Тешки напади тифуса и дифтерије константно су харале овим домовима и убили многе мајке и њихову дјецу, утврдила је комисија.

За оброке су домови којима је управљала локална власт често служили покварено месо и хљеб и млијеко ниске квалитете с малом храњивом вриједношћу. У једном дому хљеб и чај били су једини оброк који се послуживао, али чак је и то било превише за њих, рекао је тада званичник локалне владе, присиљавајући дом да смањи четири оброка дневно на три.

Комисија је утврдила да је проведено укупно седам испитивања вакцина на штићеницима домова, која су се догодила између 1934. и 1973. године и идентифицирала је одређени број дјеце која су била укључена.

Јасно је да тада није било поштивања релевантних регулаторних и етичких стандарда јер ни мајке дјеце ни њихови старатељи нису дали сагласност за ово, а потребне дозволе нису постојале –  навела је комисија.

Евиденције покопа за многе домове такођер нису вођене или су биле непотпуне, а у најмање једном дому мртва дјеца су сахрањена у дворишту установе.

Очекује се да ће се Ирска влада испричати због стравичних услова и озбиљних стопа смртности новорођенчади. Премијер Мíцхеáл Мартин рекао је да је извјештај открио “мрачно, тешко и срамотно поглавље” у хисторији Ирске.

Као нација морамо се суочити с пуном истином своје прошлости – рекао је Мартин.

Углед Католичке цркве у Ирској нарушен је низом скандала као што су педофилија, злостављања у сиротиштима и присилна усвајања што је, током прве посјете тој држави, 2018. године, нагнало папу Фрању да моли за опрост.

Аутор: Едина Бакић

Извор: https://hayat.ba/boravili-u-zastrasujucim-uslovima-devet-hiljada-djece-umrlo-u-katolickim-domovima-u-irskoj-izmedu-1922-i-1998-godine/331089/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!