Мишљења

Дете зна да је и са једне и са друге стране иста земља – учимо од деце

Административни прелаз Јариње ових дана – Учити од деце може да буде и важније него учити децу

Данас је отворен административни прелаз Брњак али Јариње још увек не. Наравно, то значајно утиче на живот али и психу Срба са Косова и Метохије. Многима су отежане, па и озбиљно угожене, основне животне активности и обавезе а нарочито су у тешком положају привредници што се, опет, повратно и додатно одражава на све који живе на КиМ, нарочито Србе на северу.

Административни прелаз Јариње за сада је “полуотворен” односно може се са КиМ у централну Србију али не и обрнуто што Србима шаље снажну поруку да могу да напусте своју земљу, куће, имања и све што имају али да им повратка, једноставно, нема.

Разуме се, ово производи огроман дефетизам који постаје снажнији како блокада траје. Међу Србима све чешће може да се чује како “овде нема живота”, “нема будућности”, “протераће нас”… И, када погледате око себе, заиста све личи управо на то.

А онда…

Док је једна од српских породица пролазила кроз редовну процедуру наметнуту од стране актуелних албанских власти на прелазу Јариње које су ту пре десетак година довели Ивица Дачић и Александар Вучић, дете које је било са њима одлучило је да време чекања прекрати игром. Дечак је са својим аутићима изашао и почео да се игра на сред административног прелаза.

Њега нису занимале ни контроле, ни процедуре, ни шта има а шта нема од докумената ни да ли ће бити ухапшен јер… ето, шта год. Њега није занимало уопште ништа од тога што се ту дешавало, ничему није придавао значај. За њега су ту неки људи који праве глупости уместо да се и они играју.

Његова мајка забележила је фотографију видевши ситуацију као тотални апсурд. Дечак се играо како се иначе игра и у томе баш ништа необично није видео.

Он зна да је и са једне и са друге стране – иста земља. Он зна да је и тај прелаз само производ глупости које одрасли никако да се одрекну. Зна и да све то мора да прође и да ће тада и одрасли схватити оно што је он одувек знао – и са једне, и са друге стране тог прелаза, то је иста земља.

Аутор: Иван Максимовић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!