Србија и србске земље

Дејли мејл: Радован Караџић смештен у затвор на острву Вајт у Ламаншу

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић смештен је у затвор на острву Вајт (Isle of Wight) у Великој Британији, где ће служити доживотну затворску казну на коју га је Хашки трибунал осудио због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ. То је данас објавио лондонски лист Дејли мејл, уз подсећање да је Караџић (75) у среду пребачен у Британију из притвора Трибунала у Хагу.

Дејли мејл пише да је затвор на острву Вајт у каналу Ламанш, познатији по ранијем имену Паркхерст, изабран зато што у њему Караџићу не би требало да прети велика опасност од других затвореника.

По лондонском листу, постојао је страх да би у другим великим затворима Караџић био на мети осветничких напада исламских терориста који у њима служе казне.

Из извештаја британског надзорног органа из 2019, Дејли мејл цитира да су у затвору Б категорије на острву Вајт смештени „углавном сексуални преступници“ и да „40 одсто популације чине затвореници старији од 50 година“.

„Многи од тих затвореника су старци, а неки и крхки“, пише у том извештају, по лондонском дневнику.

Просечан годишњи трошак по затворенику у затвору на острву Вајт износи око 30.000 фунти, прецизира Дејли мејл, али ће у Караџићевом случају ти трошкови за британске пореске обвезнике бити већи.

На острву Вајт постоје две затворске локације – бивши Паркхерст и Албани (Албанy).

Паркхерст је од војне болнице претворен у затвор 1863. и у прошлости је важио за један од најстрожих затвора у Британији. Затвор Албани изграђен је шездесетих година двадесетог века.

На острву Вајт казне су служили неки од најозлоглашенијих британских криминалаца, попут мафијаша браће Креј (Цраy), масовних убица Питера Сатклифа (Петер Сутклифф) и Јана Брејдија (Иан Брадy) и злостављача деце, некадашње рок звезде Герија Глитера (Гарy Глиттер).

Острво Вајт је грофовија у југоисточној Енглеској и највеће енглеско острво. Од обала Хемпшира (Хампсхире) удаљено је између две и пет миља. Најближи велики градови на копну су Портсмаут (Портсмоутх) и Саутемптон (Соутхамптон). На острву Вајт живи 138.000 становника.

Пре него што је пребачен на острво Вајт, Караџић је у притвору у Шевенингену (Сцхевенингену) био од краја јула 2008, када је био ухапшен у Србији.

Хашки суд је 20. марта прошле године правоснажно осудио Караџића на доживотни затвор.

Апелационо веће судског Механизма, правни наследник Хашког трибунала, тиме је усвојило жалбу тужилаца на првостепену пресуду којом је Караџић, у марту 2016, био осуђен на 40 година затвора.

Караџић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Апелационо веће је Караџића правоснажно ослободило оптужбе за геноцид у још шест општина у БиХ.

Прву оптужницу против Караџића, за геноцид у Сребреници, Хашки трибунал је подигао у новембру 1995.

Извор: https://www.danas.rs/drustvo/dejli-mejl-karadzic-smesten-u-zatvor-na-ostrvu-vajt-u-lamansu/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!