Породица и школа

Деци доноси поклоне Божић Бата!

У православљу не постоји Деда Мраз. Постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата.

Овај велики хришћански светитељ се управо прославио Богоугодним делима и милосрђем. Тајно је поклањао и даривао сиромахе за живота и отуда обичај даривања деце на Светог Николу. Божић Бата је у православној традицији симбол наше дужности и потребе да помогнемо онима који немају и којима је помоћ потребна: незбринутој деци и сирочадима, бескућницима, болеснима и усамљенима а који потиче управо ид дела које је чинио Свети Никола.

Све до 2. светског рата у српском народу се тако и радило, деци је поклоне ,,доносио Свети Никола и стављао их у чизмице, док спавају”, наравно, ситнице које су спремали родитељи а служиле су да се деца обрадују празнику и свецу.

Западни свет је узео за основ мита о Деда Мразу лик Светог Николе. На енглеском језику се за Божић Бату (Деда Мраза по новом) каже Santa Claus, што долази од холандских речи за овог светитеља, Sinterklaas (скраћеница за Sint Nikolaas). Даривање за овај празник су Холанђани пренели у Америку када су се одселили тамо а остали народи прихватили и обичај и реч. У западном хришћанству, католицизму и осталим огранцима, да их тако назовемо, деца и дан данас примају поклоне за Божић, а поклоне доноси управо Santa Claus (Свети Никола). Већина и не зна ко је он и зашто се тада доносе деци поклони. Све је модернизовано и глобализовано па је само важно да се купује што више и што сјајније а заборавља се суштина, значај и намена празновања. Потрошачко друштво има своје глобалистичко светилиште а то је шопинг (куповина и радње) па се не слави Свети Никола већ иде по скупе и велике поклоне у трговинске центре. Лик Светог Николе је искомерцијализован и претворен у маскоту за куповину.

Са друге стране, у источним земљама, које су после 2. светског рата предате на милост и немилост комунизма, православни празници и обичаји су замењивани новим, комунистичким, често сатанистичким јер директно подривају старе, у народу и вери укорењене празнике, занемарују их и уништавају. Ово није ни мало случајно јер се зна да су се још пре појаве Христа народи клањали Валу и другим идолима и тиме заборављали на Бога живога упркос свему што је за њих чинио. У Псалтиру (катизма 10. Псалм 73.) пише: ,,Ричу непријатељи Твоји на месту сабора Твојих, своје обичаје постављају место наших обичаја.” Управо је ово учињено у српском народу у комунистичкој Југославији, постављени су нови, измишљени, па чак и укорењени у сатанизму обичаји који потиру православне и традиционалне. Тако је, поред осталог, народу наметнут Деда Мраз који доноси поклоне за Нову Годину, чега нема ни у западном свету. Дакле Божић, Божић Бата и Свети Никола су потпуно избачени а уведен је Деда Мраз који нема никакво упориште у култури и историји српског народа (а ни једног другог), већ је чиста измишљотина наметнута ради одвајања од православља и српства. Одмори, распусти, цео школски систем и културни живот је окренут ка празновању Нове Године и поклањању и прославама у то време иако се пада у време божићног поста. Свети Никола је потпуно заборављен као дародавац и богоугодник. Нажалост, и дан данас се у школама спремају приредбе и прославе за Нову Годину, од тада почиње и школски распуст а деца, чији су родитељи запослени, иду по пакетиће да их добију од Деда Мраза за Нову Годину. Још један од доказа да и даље живимо у комунистичком друштву, сада помешаном са глобализмом и оним западњачким потрошачким друштвом. Од православља ни ,,П” од Светог Николе ни ,,С”.
Зато, будимо свесни да прихватајући нове, наметнуте, празнике и обичаје газимо по својим прецима и свецима и срдимо и жалостимо живога Бога који нас је и створио и увек чувао и волео.

Морамо дакле, да знамо да у православљу не постоји Деда Мраз! Постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. Тајно поклањање и даривање слабих и угрожених, које је Свети Никола за живота чинио су основ мита о савременом Деда Мразу. И док је савремени Деда Мраз икона модерног потрошачког друштва у коме је циљ купити што више поклона и тако се показати, дотле је наш Божић Бата симбол дарежљивости и тајног милосрђа да се помогне онима којима помоћ истински и треба. Потпуна замена теза и изокренут смисао и значај празника.

Будимо свесни шта чинимо. Потрудимо се да свако у своме дому враћа ствари на своје место, праве вредности, обичаје и празнике у топлину породице и у срдашца дечице а онда да се надамо и молимо Богу да се и у држави нешто коначно промени.

И скоро, Христос се роди, Божић Бата децу походи и у светлост води.

Аутор: Невена Татић-Карајовић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!