Свет

Деца су била купљена или украдена: После истраге Холандија обуставила усвајања из иностранства

Холандска влада одлучила је да обустави сва усвајања деце из иностранства, након што је званична истрага открила да су бројна деца била илегално усвојена.

Истрага је била фокусирана на усвајања деце из Бангладеша, Бразила, Колумбије, Индонезије и Шри Ланке у периоду од 1967. до 1998. године.

Холандски министар за људска права Сандер Декер изјавио је да влада није годинама интервенисала, односно да су званичници били свесни да се нешто непрописно дешава, а многи су и лично били умешани у усвајања.

Агенција Ројтерс преноси да је истрагом утврђено да су деца из тих земаља била углавном купљена или украдена од биолошких родитеља, као и да до истраге не би дошло да велики број усвојене деце није поднео захтеве да истражи своје корене и пронађе праве родитеље.

Том приликом утврђено је да су њихови документи или били изгубљени или фалсификовани, као и да је њихово усвајање било илегално.

У последњих 50 година холандски родитељи усвојили су око 40.000 деце из 80 земаља, а та пракса се смањила претходних година, па је тако 2019. године усвојено 145 деце из иностранства.

У најтежим случајевима, откривено је да су деца усвајана преко посредника украдена или купљена под присилом биолошких родитеља.

„Верујем да ће ово бити болно за многе, али не заборавимо разлоге ове одлуке – обустављањем усвајања штитимо децу и њихове биолошке родитеље“, рекао је Декер и додао да је на новој влади да одлучи да ли ће нови систем усвајања бити направљен тако да онемогућава овакве злоупотребе, пренео је Танјуг.

Извор: СПУТЊИК

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!