Историја

ДАНАС ЈЕ ДАН ПОБЕДЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ А НЕ ДАН ПРИМИРЈА

Сећајући се окончања Првог светског рата, сећамо се и наших жртава али и величанственог војничког подвига наших Старих, који су на Церу, Колубари, Кајмакчалану и свим бојиштима широм Србске земље исписивали најславније странице светске ратне историје. Јер њихов подвиг, немерљив је пример војничког успеха и узвишенији је од било чега што памти ратна историја свих других народа на кугли земаљској. Такав ратнички и државотоворни потенцијал нашег народа треба додатно да нас опомене на величину наше нације и нашег србског Завета, на снагу наше херојске прошлости и на богомдароване таленте којима је србски род обдарен, а које већ деценијама закопава услед штетних утицаја окупатора и изрода.

Спомен славе и величине србских ратника кроз историју, битан је део борбе за обнову србског ратничког духа и моралне спреме, а који су пак предуслов србске националне револуције. Њени битни узори из протеклог века управо су наши прадедови, који су у три јуначка ослободилачка рата, од 1912. до 1918. године, распалили огањ народне слободе, наставивши слободарски завет србских хајдука и устаника.

Завет мученичког али јуначког и победничког рода србског, коме не требају пацифистичке и лицемерне пароле попут „Данa примирја“, већ национално одушевљење уз поносне прославе великих победа ослободилачке србске војске, које и у будућности прижељкујемо и за које се боримо.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Налази се на амблему као симбол српске војске у Првом светском рату, која се подигла попут Феникса и успела да са савезницима победи непријатеље.

Сећајући се окончања Првог светског рата, сећамо се и наших жртава али и величанственог војничког подвига наших Старих, који су на Церу, Колубари, Кајмакчалану и свим бојиштима широм србске земље исписивали најславније странице светске ратне историје. Јер њихов подвиг, немерљив је пример војничког успеха и узвишенији је од било чега што памти ратна историја свих других народа на кугли земаљској. Такав ратнички и државотоворни потенцијал нашег народа треба додатно да нас опомене на величину наше нације и нашег србског Завета, на снагу наше херојске прошлости и на богомдароване таленте којима је србски род обдарен, а које већ деценијама закопава услед штетних утицаја окупатора и изрода.

Херојско дело наших Старих мора да нас опомене да у венама нас данашњих Срба, тече крв наших светих и славних предака, те да у нашем светосавском духовном наслеђу и у нашој србској крви, имамо довољно снаге за подвиг и борбу. Снаге за националну револуцију, која ће наш народ вратити на место које му припада….

Извор: https://facebookreporter.org/2018/11/11/srbija-danas-je-dan-pobede-u-prvom-svetskom-ratu-a-ne-dan-primirja/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!