Природа и здравље

Dagens Medicin: Ивермектин би могао окончати пандемију

Недостатак делотворне терапије у раној фази ковида-19 доживљавамо као велику фрустрацију. Страх од ове болести довео је до невиђеног очаја. Верујемо да ивермектин може да попуни ову празнину, пишу три шведска лекара

Фото: gatewaypundit.com

Сматрамо да Агенција за медицинске производе треба да следи примере Чешке, Словачке и других земаља и одобри ивермектин као терапију против ковида-19, пишу три лекара у Шведској.

Недостатак профилаксе или делотворне терапије у раној фази ковида-19 доживљавамо као велику фрустрацију. Страх од ове болести довео је до невиђеног очаја и забринутости. Верујемо да лек ивермектин може да попуни ову празнину.

У почетку пандемије ковид-19 у САД формирана је радна група за хитне случајеве под називом The Front Line Covid-19 Critical Care Alliance (FLCCC Alliance). Била је то скупина угледних лекара, стручњака за интензивну негу с посебним знањима, посебно у погледу тешких заразних болести. У сарадњи с колегама широм света размењена су искуства и развијени протоколи лечења, од којих се неколико примењује широм света, укључујући Шведску (овде, овде). На почетку пандемије расправљало се о ивермектину и већина студија показала је његов позитиван учинак и у терапији и у превенцији ковида-19 (овде). Децембра прошле године FLCCC објавио је сажетак чланка о ивермектину, препоручујући га као лек[1].

Ивермектин је добро познати лек против паразита одобрен од стране СЗО (Светска здравствена организација, нап. Стања ствари), ЕМА (Европска агенција за лекове, нап. Стања ствари) и ФДА (америчка Агенција за контролу квалитета хране и лекова, нап. Стања ствари). Препарат је откривен 1970-их, а његови аутори су 2015. добили Нобелову награду за медицину (овде). Ивермектин се широко користи у земљама са ниским и средњим дохотком за лечење инфекција црвима[2].

Лек је јефтин, и на листи је неопходних лекова СЗО[3]. Укупно је дистрибуирано око 3 милијарде доза ивермектина [4] и у својој уобичајеној дози (0,2-0,4 mg по килограму телесне тежине) супстанца се сматра изузетно безбедном за употребу код људи[5].

Такођер се показало да има антивирусна и противупална својства која су додатно проширила његову употребу.[6]

До данас постоје 102 истраживања о дејству ивермектина на ковид-19. Oд 64 њих упоређују лечење ивермектином с контролном групом, а 62 су рецензирана. У њима је учествовало укупно 585 истраживача и 22.425 пацијената. Све студије сакупљене су у бази података која се стално освежава. (овде)

Укратко, поређењем ивермектина с контролном групом истраживања су дошла до следећих налаза (овде):

  • 85 посто побољшања у 14 профилактичних студија
  • 74 посто побољшања у 26 студија раног лечења
  • 46 посто побољшања у 22 студије касног лечења
  • 69 посто побољшања у 24 резултата истраживања морталитета
  • 62 посто побољшања у 32 насумично контролисана испитивања

Када смо се обратили шведској Агенцији за медицинске производе са захтевом да се ивермектин користи као лек против ковида-19, они су се позвали на ЕМА, која је саветовала да се ивермектин не користи као лек. (овде)

То није спречило националне агенције за лекове у Чешкој и Словачкој да одобре ивермектин за лечење ковида-19. (овде, овде)

Ивермектин је одобрен за лечење у неколико земаља и регија широм света.(овде)

Препорука ЕМА да се ивермектин не користи узета је у разматрање од стране FLCCC, која је констатовала да ЕМА није сагледала целокупну слику и узела у обзир све делове него је базирала своју одлуку на одабиру неколико студија са малим ефектима или без позитивних ефеката. (овде)

Обратили смо се и Шведском друштву за инфективне болести, које ни након четири месеца још увек није одговорило на наша питања о ивермектину као могућем средству за лечење.

Магнус Бурлинг, специjалиста опште медицине; Ханс Зингмарк, специјалиста интерне медицине и пулмолог; Стуре Бломберг, специјалиста анестезије и интензивне неге, доцент

Напомене

[1] Kory., P. Meduri, G. U., Varon, J. et al (2020). Review of the Emerging Evidence Demonstrating the Efficacy of Ivermectin in the Prophylaxis and treatment of COVID-19. (www.flccc.net)
[2] Barrows NJ, Campos RK, Powell ST, et al. A screen of FDA-approved drugs for inhibitors of zika virus infec- tion. Cell Host Microbe. 2016;20:259–270: Conterno LO, Turchi MD, Corrêa I, et al. Anthelmintic drugs for treating ascariasis. Cochrane Database Syst Rev. 2020;1. doi: 10.1002/14651858.CD010599.pub2.
[3] World Health Organization. 21st Model List of Essential Medicines. Geneva, Switzerland; 2019. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/ WHOMVPEMPIAU2019.06. Accessed January 26, 2021.
[4] Nicolas P, Maia MF, Bassat Q, et al. Safety of oral iver- mectin during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Lancet Glob Health. 2020;8:e92–e100.
[5] Banerjee K, Nandy M, Dalai CK, et al. The battle against covid 19 pandemic: what we need to know before we ”test fire” ivermectin. Drug Res (Stuttg). 2020;70:337–340: NavarroM,CamprubíD,Requena-MendezA,etal. Safety of high-dose ivermectin: a systematic review and meta-analysis. J Antimicrob Chemother. 2020;75: 827–834.
[6] Kircik LH, Del Rosso JQ, Layton AM, et al. Over 25 Years of clinical experience with ivermectin: an over- view of safety for an increasing number of indications. J Drugs Dermatol. 2016;15:325–332.

Извор: Стање ствари

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!