Историја

Да ли су наши преци основали Рим?

Тајне древних Етрураца, као и њихов језик скривени су у подрумима Ватикана

Када је Михаил Горбачов био у званичној посети Италији 1989. године, посетио је и Ватикан. Ово је била прва посета шефа совјетске државе Римокатоличкој цркви. С тим у вези, папска администрација направила је у то време изненађење за совјетске новинаре акредитоване у Италији – организовали су посету легендарној ватиканској библиотеци. Међу онима који су се тамо нашли био је и аутор ових редова, као дописник ТАСС-а.

Шанса је била јединствена, јер улазак у ватиканску библиотеку није лак. Број посетилаца у њему је строго ограничен: не више од 150 научника дневно. А онај ко је дошао мора тачно знати име фолије, рукописа или књиге коју жели да проучи. Нико не сме да лута између полица и да претура по књигама.

Ватиканску апостолску библиотеку основао је у XV веку папа Сикст IV, а познато је да поседује најбогатију колекцију средњовековних и ренесансних рукописа. Тренутно његови фондови укључују око 1.600.000 штампаних књига, 150.000 рукописа, 8300 инкунабула, више од 100.000 гравура и географских мапа.

Јавна и тајна библиотека

Вековима су, из целог света, у Ватикан стизале јединствене историјске мапе, документи, потписане повеље и уговори, архиве научника и политичара, извештаји путника и археолога, древне хронике и летописи. Ова библиотека никада није опљачкана, погођена пожарима или распродавана.

Многи занимљиви документи чувају се одвојено – у такозваној тајној архиви. Дужина њених регала је 85 километара. И, како кажу, нико не зна тачно које вредности и тајне се тамо чувају. На крају крајева, Ватикан није само држава Римокатоличке цркве, већ и институција која има моћну обавештајну службу која делује у читавом свету, и у библиотеци су скривени његови тајни досијеи.

Документи повезани са словенском цивилизацијом

Постоје ли, дакле, у тим спремиштима и рукописи, мапе, књиге повезане са словенском цивилизацијом? Конкретно, тамо постоји, како се верује, много докумената повезаних са мистериозном државом Етрураца, древног народа који је насељавао у 1. миленијуму пре нове ере северозапад Апенинског полуострва, тачније обитавао је између река Арно и Тиброми, створивши развијену културу која је претходила римској и имала велики утицај на њу. Стари Римљани су посуђивали грађевинску технологију од Етрураца, посебно изградњу лучних и засвођених грађевина. Борбе гладијатора, трке кочија и многи погребни обреди су такође етрурски.

Одакле су дошли у Италију?

Херодот је веровао да су Етрурци потомци Лидијаца који су у Италију дошли из Мале Азије. Међутим, језик Лидијаца је прилично добро проучен и нема никакве везе са етрурским. То значи да Лидијци немају никакве везе са Етрурцима. Међутим, сама хипотеза о источном пореклу Етрураца има довољно основа.

Други ауторитативни антички историчар Тит Ливије тврдио је да су преци Етрураца у Италију дошли са севера, кроз алпске планине. Ово мишљење и даље подржавају неки историчари, мада се сматра недовољно поткрепљеним. Интересантно је да грчки историчар из I века пре нове ере, Дионисије из Халикарнаса, био сигуран да су Етрурци били аутохтоно становништво Апенинског полуострва и да су током многих векова доминирали тим регионом.

Етрурци су своју моћ достигли у VI веку пре нове ере, када су се ујединили са Картагином и победили Грке у поморској бици. Али у V веку до нове ере снага Етрурије је постепено опадала, убрзо су их поразила италијанска племена и напустили су Италију, остављајући Римљанима богато културно наслеђе.

Сами Италијани не поричу да Рим заиста нису основали Римљани. Чак је и име државе Ватикан укорењено у етрурској култури. На крају крајева, налази се на брду Ватикан – месту где се раније налазила етрурска некропола. А планина је добила име у част етрурске богиње смрти – Ватице. Сами Етрурци су се називали Расенима.

Етрурски језик је такође и даље мистерија. Проучавање етрурског писма траје од XVI века, али без већег успеха. Које језике, дакле, нису узели као основу за дешифровање етрурских натписа! Узиман је хебрејски, грчки, латински, санскрт, келтски, чак и језици америчких Индијанаца. Међутим, сви покушаји су били неуспешни. „Етрурски језик није читљив“, закључили су лингвисти.

Академик Руске академије наука Вјач. Вс. Иванов, совјетски и руски лингвиста, преводилац, семиотичар и антрополог, описао је овај проблем на следећи начин: „Ситуација у проучавању етрурских текстова делује парадоксално. Њихово проучавање и вероватна фонетска интерпретација не стварају потешкоће због довољне јасноће етрурског графичког система … ипак, разумевање етрурских текстова је изузетно мало напредовало, ако имамо на уму врло мале погребне натписе, стандардне у садржај и обично се састоји од секвенци властитих имена која указују на повезане односе између њихових носилаца. До сада се сви сложенији текстови не могу превести.“

Међутим, Пољак Тадеуш Волански, Италијан Себастјано Чијампи и руски научник Александар Чертков веровали су да се кључ за дешифровање етрурских текстова може пронаћи у словенским језицима. Чертков је, проучивши питање Етрураца, написао књигу „О језику Пелазга који су насељавали Италију и његовом поређењу са древнословенским“.

У овој књизи научник је тврдио да су Пелазги, Венети и Етрурци сродници, сви они у давна времена у Европу су дошли из Мале Азије.

Други руски научник, историчар-слависта, Викентиј Макушев, 1868. године посебно је предузео путовање на Апенине ради проучавања словенских насеља, „у циљу прослављања словенских народа и обогаћивања словенске филологије“. Враћајући се у Русију, Макушев је написао неколико научних дела, међу којима су били:

  • „О Словенима округа Молисе у јужној Италији“,
  • „Историјски споменици Јужних Словена и суседних народа извађени из италијанских архива и библиотека“ и
  • „Древни словенски споменици јужних земаља Писање. Преглед“.

Савремени истраживач Владимир Шчербаков верује да су Етрурци писали како су говорили. Овим начином дешифровања, многе етруске речи Шчербакова звуче савршено „руски“:  „ита“ – „ово“, „ама“ – „јама“, „тес“ – „шума“.

Међутим, академик Руске академије наука Андреј Зализњак био је скептичан према таквим оригиналним закључцима: „Лингвиста-аматер вољно улази у расправу о писаним споменицима из прошлости, потпуно заборављајући (или једноставно не знајући ништа) о томе да је у прошлости језик, који је познат њему изгледало потпуно другачије од онога што је сада“…

Данас већина историчара је уверена да етрурски натписи никада неће бити у потпуности дешифровани.

Неки истраживачи се слажу да етрурски натписи, које су ипак успели да дешифрују, подсећају на редове из књиге Постања: „Бог је Свевишњи од свих река: Маидиму, Езиену Расеи, Он се такође брине о мојој кући и деци. Глупа издаја! Екатезин је далеко; Само вера – вера из које потиче Енеј, цар родом. Седео је са Ладом и Иљом. Разумеш ли, заборављаш? Ох! Драги, добри!“

Научници верују да је овај текст веома сличан староруском. Да и натпис помиње реч „Расеја“ – тако су Јужни Словени називали своју земљу, да су и обрти речи у натпису својствени древним Словенима.

Међу објектима етрурске културе налази се и један невероватан артефакт. Говоримо о скулптуралним сликама етрурске богиње Уне, која је увек приказана … са кокошником на глави. Али ово је, јасно је, чисто словенски покривач за главу, који се не може наћи нигде другде.

Као што знате, Ватикан је тај који је покренуо фалсификовање већине историје Словена. То потврђује дело далматинског историчара Мавра Орбинија (1563-1614) „Словенско краљевство“. Аутор је био монах бенедиктинац и био је познат као мудра и добродушна особа. Орбини је био сведок тешког положаја Словена, које су римокатолички освајачи силом држали у покорности, те је одлучио је да напише енциклопедију словенског рода. Да би то урадио, морао је да користи библиотеке манастира и храмова, која су садржала доказе о словенској култури, као и материјале из италијанских библиотека. Међутим, након смрти монаха, сва његова јединствена дела пребачена су у архиву Ватикана, где су одмах пала у категорију забрањених и постала недоступна за проучавање специјалистима.

Па ипак, у Италији је било Словена. У II миленијуму пре нове ере, Италију су насељавала словенска племена Опичи, Омбричи, Воличеји, Љубичи, Речани и друга; Венди су живели на северу. Ово се наводи у радовима руског историчара XIX века Николаја Веселовског.

Већ помињани монах Мавро Орбини написао је да су Словени у давним временима поседовали „Азију и Африку, да су се борили са Египћанима и великим Александром; освојили Грчку, Македонију, илирске земље; заузели су Моравску, Шлеску земљу, Чешку, Пољску … и обале Балтичког мора … и отишли ​​у Италију, где су се дуго борили против Римљана.“

Наравно, данас је врло саблажњиво веровати да су наши преци основали Рим. Ми још увек нисмо данашња Украјина, где су сигурни да су некакви древни Укри ископали Црно море. Иако нас је познати филозоф Александар Дугин, попут популарног сатиричара Михаила Задорнова, уверавао да реч Етрурци значи – „То су Руси“, озбиљни научници из лингвистике су скептични према овоме. У ствари, овај древни народ је и даље у великој мери мистерија, као и његов језик. Дакле, све може бити. Можда је одговор заиста у древним рукописима тајног трезора Ватиканске библиотеке. Међутим, да ли ће нам ове књиге икада показати?

Аутор: Владимир Малишев

С руског превео Зоран Милошевић – http://www.stoletie.ru/vzglyad/nashi_predki_osnovali_rim_813.htm

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!