Мишљења

Да ли српску коалицију у Црној Гори чека судбина СРС после 5.октобра у Србији?

После 5.октобра 2000.године владајућа Социјалистичка партија Србије (СПС) је замало нестала (пала на мало више од центуса од 5% бирача) и највећи део њених бирача је прешао да гласа за Српску радикалну странку (СРС). Стога је та странка постала најјача странка у Србији са око 25-30% гласача на сваким изборима, али никада није дошла на власт, јер јој то није дозваљавао Запад, услед отворено антизападне СРС политике.

А шта у будућности очекује српску колалицију „За будућност Црне Горе“, пошто је и она јасно антизападне политике , јер се залаже за излазак из НАТО, повлачење признање КиМ, јачање СПЦ, враћање српског језика у школе…и против много тога другог што је Запад годинама радио и урадио у Црној Гори? Реално је за очекивати да ће до сада владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) убрзо по формирању нове власти која је неће укључивати или нестати или доживети судбину сличну СПС после 5.октобра у Србији. То би значило да ће грађани убрзо сазнати за многобројна ДПС непочинства, огроман број функционера ће је брзо напустити, и за ДПС ће наставити да гласају само изразити антисрби (који себе сматрају Црногорцима без икакве везе са Србима), што је највише 10% гласача у Црној Гори. Пошто је ДПС на последњим изборима имала 35% гласача остатак од 25% ће се поделити између просрпске коалиције и демократске коалиције, с обзиром да је мало вероватно да ће већи број досадашњих ДПС гласача који нису Албанци гласати за грађанистичког Албанца Дритана Абазовића.

С обзиром да су за ДПС , осим Црногораца антисрба гласали и Срби који су од ДПС имали корист, као и они Срби којима национално опредељење није толико битно, као нпр бивши комунисти којима је социјалистичко наслеђе у ДПС програму било важно, за очекивати је да ће највећи део гласача који нису антисрби гласати за демократску коалицију и странке које јој припадају, док ће мањина гласати за српску коалицију. Уколико те гласаче поделимо у односу 75% за демократску коалицију, и 25% за српску коалицију, долазимо до тога да ће на следећим изборима српска коалиција доћи на око 40% гласача, демократска коалиција на око 30% гласача, грађанисти око Дритана Абазовића ће остати на око 5% гласача, процрногорске/антисрпске снаге ће имати око 15-20% (ДПС без Мила Ђукановића, СД,СДП и остали), и албанске и муслиманске странке заједно око 7-8%, и сви остали око 3-5% гласача.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

Како се само српска коалиција залаже против политике Запада у Црној Гори, а сви остали више или мање немају ништа против Црне Горе у ЕУ и НАТО, признања КиМ, и умањивања свега националног, а нарочито српског, у Црној Гори, онда се јасно могу видети будуће линије сарадње на формирању будућих влада, по смењивању Мила Ђукановића  са места Председника 2022-2023.године. Те линије могу бити разнолике – са или без странака бившег режима (лустрирани ДПС без Мила ће ускоро постати странка са којом ће многи хтети да сарађују, слично као са СПС без Милошевића у Србији) у зависности какав распоред снага тада буде – али је потпуно јасно да ће ту тешко бити места за српску коалицију, па чак и за појединачне странке које је чине, јер , да све буде потпуно јасно, те владе ће као и свугде у региону суштински формирати Запад. А он неће Србе у власти у Црној Гори.

Пошто се овакав сценарио може очекивати са врло високом вероватноћом неопходно је да српска коалиција импреативно остане јединствена и тако остане најјача политичка снага у Црној Гори, да одмах покуша да оствари стратешку/дугорочну сарадњу са демократском коалицијом, или ако то није могуће са бар једном од две странке из те коалиције, како би увек имала већину да формира власт. Уколико то није могуће, а Запад ће све учинити да се то никако не деси, онда је неопходно стрпљиво градити појединачне српске странке и саму коалицију чекајући да се за коју годину на Балкану промени „главни баја“ који формира власт, и да то уместо Запада постане Исток. Тада ће се преко ноћи све променити и у власти ће обавезно морати да учествују, а вероватно и да је воде, српске странке и коалиције, јер ће они бити много ближе новом шерифу на Балкану.

Надамо се да ће о овим скорим геополитичким променама у свету, па следствено и на Балкану, размишљати и челници странака демократске коалиције, и да неће олако растурити савез са српском коалицијом који је оборио Мила Ђукановића, јер једина дугорочно стабилна власт  – коју неће моћи да уцењују разне мањинске и проМилове странке – може да се формира само као савез српске и демократске коалиције у Црној Гори.

Аутор: Аца Миљевић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!