Мишљења

Да ли полиција масовно разоружава грађане?

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије спроводи процес разоружавања грађана који легално поседују оружје и под образложењем пререгистрације до сада је одузето више хиљада пиштоља и пушака, тврде љубитељи оружја. Портал Балканска безбедносна мрежа преноси тврдњу Дарка Божића, уредника „Дум Дум канала” који на мрежи Јутјуб прати више од 225.000 љубитеља оружја из Србије и иностранства, да је реч о акцији коју МУП спроводи неколико месеци и која би могла да има бројне безбедносне али и финансијске последице по државу и друштво, преноси Бета.

„Тренутно се у Србији догађа нелегално разоружавање народа под плаштом пререгистрације оружја. Сви легални власници оружја морају да замене старе оружне листове, новим са чипом… У процесу подношења захтева за пререгистрацију, власници оружја за личну безбедност, које људи поседују већ законито годинама, бивају одбијени за пререгистрацију иако испуњавају све законске услове. Они добијају образложење да им лична безбедност није угрожена”, тврди Божић.

Дарко Божић (Принтскрин Јутјуб)

Он је навео да се ради о најдисциплинованијим грађанима који никада нису учинили ниједно кривично дело или прекршај из области јавног реда и мира, јер да јесу оружје би им већ било одузето по сили закона.

„То се дешава на територије целе Србије и то масовно. Свако ко поднесе захтев за пререгистрацију пиштоља и револвера – њему се то оружје одузима. За сада, по мојим сазнањима, свако ко је поднео захтев за пререгистрацију пиштоља или револвера добио је негативно решење. Због чега се ти људи сада кажњавају и нелегално им се одузима имовина?”, упитао је он.

Божић је навео да не зна где то оружје завршава али да је Јутјуб пун америчких видеа који садрже оружје југословенске и српске производње, украшене дрвеним корицама или никловањем.

„Заиста не бих знао какви су мотиви, можемо само да нагађамо. Не постоји ни један логичан разлог због чега би држава кажњавала своје грађане. Не постоји законски основ за то. Разоружавање је нелегално јер се Закон примењује ретроактивно и тумачи се у супротности са оним за шта су посланици Скупштине Србије гласали приликом доношења Закона о оружју и муницији. Такође, крши се и Закон о имовини јер се људима одузима стечено право својине без правног основа”, рекао је он.

Он је упозорио да тако може доћи до пораста обима црног тржишта оружја, јер грађани више неће имати легалну могућност да набаве оружје, али да ће то утицати и на раст криминала, јер ће криминалци много лакше моћи да се одлуче на неко кривично дело када знају да грађани нису наоружани.

„Пре пар година у Аустралији је одузето лично наоружање грађанима и то је довело до пораста стопе криминалитета у земљи за 18 процената, а стопа убиства ватреним оружјем је порасла за 44 процената. Када криминалац зна да човек није наоружан, он се лако одлучи на пљачку. Криминалци ће поседовати оружје, какав год био закон”, рекао је он.

Божић је додао да су и потенцијалне финансијске последице огромне јер ако се свима одузму пиштољи и револвери мањак у буџету на име пореза који се сада плаћа биће готово 18 милиона евра годишње.

Балканска безбедносна мрежа навела је да је од МУП-а покушала да добије одговоре на питање да ли је тачно да се у процесу пререгистрације грађанима масовно одузима оружје и због чега се то ради, колико је комада оружја одузето и са којим образложењем, али да ни више од две недеље касније никакав одговор није стигао.

Извор : Политика.рс