Црква

Да ли је тетовирање грех?

За мртвацем не режите тијела својега, нити ударајте на се каквих биљега. Ја сам Господ. (3. Мојс. 19, 28)

Цртање по телу или тетовирање представља скрнављење тела. Тетоважа (тату) јесте печат сатане на телу његовог роба, знак да је душа под влашћу нечастивог. На тај начин невидљиве зле силе објављују своју присутност у души и на телу особе; односно, тетоважом особа несвесно или свесно очитава ком господару припада. Слично је и са пирсингом (бушењем носа, усана, пупка, полних органа…), суспензијом тела (вешањем тела за куке прободене кроз тело), нитнама и другим пробадањима и скрнављењима тела. Тетоважа је симбол зла, обележје злих духова. Демонска бића стално теже да се опредмете и прикажу људима, различитим начинима (путем цртања, филма, музике, скулптуре…); свуда ће демонско покушати да изађе на видело, са циљем да сваког позове у своју таму. Отуда је свуда присутна демонска симболика, демонски симболи и демонски изглед. Мрачним силама је посебно драго да своје присуство и постојање покажу на људима…

У време магијског симболизма, стара паганска племена придавала су велики значај тетоважама. Хришћанство је укинуло тај пагански култ скрнављења тела (уз бол и крв), тако драг неким религијама, али је у задњим временима дух мрачног паганског доба поново уздигнут на хоризонту. Пример је тетовирање у хришћанским земљама. Посебно је застрашујућа несвесност људи и масовна појава тетовирања.

Тетовирање је својеврсни магијски процес, окултни чин, током ког се окултни симболи и формуле стављају на тело, како би у њега зли духови лакше улазили. На тај чин људе наводе зли дуси, а људи то наивно прихватају. Зли дуси кроз помисли шапућу људима да ће – ако на себе ставе знак који им се допада – постати моћни и стећи самопоуздање, да ће бити допадљивији и лепши, заводљиви, аутентичнији, харизматичнији… Истетовирани људи мисле да им симбол уцртан на кожи доноси снагу. Да, доноси им демонску снагу. Тетовирани постају жигосани знаком ђавола и не виде да су ум свој оковали ланцима сатанске контроле. Отуда су „тату уметници” у праву када тврде да ко једном дође на тетовирање – опет и стално долази. То јест, изнова се печатира знаком ђавола, јер зло у њему почиње да побеђује све више.

То се односи и на све оне који на своју кожу стављају крст, хришћанске симболе, речи из Библије или псалме. Још је горе светогрђе – да се духовно прља телесним, да се свете речи стављају на прљаво тело још прљавије душе. Али циљ злих сила и јесте да човекову душу потпуно покоре грехом и да нас саблазне. Јер што човек више греши, све више је у власти духова таме и све више антихришћански мисли или мисли квазихришћански. Вернике са тетоважама сатана је обележио: иако верују у Бога, моле се и присуствују Литургији, њихов ум је окован. Ђаво је успео да им се увуче у ум и да их натера да гордо о себи мисле како ће тетоважом бити посебни или да тетоважом треба да искажу неку своју наклоност, добру вољу или љубав. Називати се хришћанином није исто што и бити хришћанин.

Није битно да ли је тетоважа на леђима криминалца у затвору или неке особе добрице која је, на пример, истетовирала име своје мајке на надланици, да је се сећа. У оба случаја тетоважа је печат сатане. Код криминалаца нечастиви влада тако да их тера да праве зло, а код добрица – да мисле зло и погрешно. А тетоважа је симбол тог пада.

Не поводите се за јавним личностима које се тетовирају. Не идентификујте се са естрадним, филмским, спортским звездама које носе тетоважу – они увлаче у поље деловања паклених сила. Ако су они духовно пали, не морамо и ми.

Тетовирани људи су створили од свог тела идола. Тетоважа је идолизација тела.

Господ Бог никада није никоме рекао да треба да се тетовира и да скрнави своје тело. Напротив, заповест је да живимо у чистоти душе и тела.

Господ нам је дао тело да нас носи кроз живот – да чисто тело носи чисту душу. Наша дужност је да се о телу бринемо, а не да га ружимо и скрнавимо. Наш задатак је да тело и телесност молитвом победимо, а не да тело „украшавамо” (разноразним сликама, порукама, именима…), нити да га печатимо симболима демонског света.

Тетовирани, ако до сада нисте знали, сада знате – ставили сте печат нечастивог на своје тело.

Тетовирани, ако до сада нисте знали, сада знате – тетовирање је грех.

Тетовирани, ако до сада нисте знали, сада знате – исповедите грех тетовирања и нека вам никада више на падне на памет да скрнавите своје тело и подајете га ђаволу за његову забаву, слику и прилику.

Тетовирање и тетоважа не само да унаказују тело него унаказују и душу.

Чувајте душу, она је једино вредно што имате.

Извор: Православна породица

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!